Ramon Pujol: 'La Facultat tindrà èxit si els professionals creuen en el mètode docent'

Els màxims responsables de la nova Facultat de Medicina han estat a l'Hospital Universitari de la Santa Creu per parlar de la missió, el model docent i el pla d'estudis del Grau que s'imparteix a Can Baumman, des d'aquest setembre, amb 87 alumnes de primer curs.


El director gerent de la FHSC, Jordi Roca, la directora de Transferència de Coneixement, Núria Roger, el degà de la Facultat, Ramon Pujol i el director general de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Joan Guanyabens han parlat del model de col·laboració per a la provisió de professionals com a docents: les fórmules que s'aplicaran per facilitar la compatibilitat entre l'activitat docent i l'assistencial i de les qüestions relacionades amb els processos de selecció i contractació del professorat.

El Dr. Jordi Roca va explicar que "estem redissenyant el conveni d'Hospital Universitari per incloure-hi la Facultat de Medicina i estem treballant en la definició d'un model retributiu per als professionals docents, que inclogui les compensacions i les pautes d'actuació en els casos de col·lisió horària". La contractació del professorat es farà a través de la institució assistencial per la qual treballen.

Quin és el model educatiu de la Facultat?

El programa docent té un enfocament generalista: una de les fites és formar metges competents, que donin resposta a les necessitats actuals, situïn el malalt al centre del procés i treballin en la integració dels serveis socials i de salut. Així mateix, el pla d'estudis incorporarà elements innovadors com l'ensenyament basat en la resolució de casos clínics, la simulació i les noves tecnologies. "Necessitem bons professionals com vosaltres capaços d'explicar casos clínics als alumnes. La Facultat tindrà èxit si els professionals creuen en la metodologia docent", apuntava el degà Ramon Pujol.

Com canviarà el dia a dia de l'hospital?

Els primers anys, els estudiants cursaran la formació bàsica amb continguts eminentment teòrics i amb pràctiques que es desenvoluparan en l'àmbit de laboratori. El contacte que tindran amb l'entorn assistencial serà a partir d'estades puntuals i com a observadors, amb uns objectius docents ben definits. A partir del tercer curs, però, s'intensificaran les estades de pràctiques als centres als diferents centres de referència, entre ells l'Hospital Universitari de la Santa Creu.

Com són les pràctiques que inclou el Pla d'Estudis?

S'estructuren en dues modalitats: Les pràctiques intensives són de tipus generalista o de patologia general i tindran una durada concentrada de sis setmanes. Les pràctiques extensives, en canvi, són de menys durada i s'associen a les assignatures sobre especialitats concretes, per exemple, Geriatria.

Quines oportunitats hi haurà a nivell docent i acadèmic?

La Facultat de Medicina obre una nova via de creixement professional a través de l'activitat acadèmica, en línia amb el conveni de l'Hospital Universitari. Els professionals podran participar com a professors (titulars, agregats o associats) o com a col·laboradors docents. Aquests últims, seran els responsables de dos alumnes durant les sis setmanes de pràctiques. La UVic-UCC ja ha obert diverses convocatòries de places de personal docent i en continuarà publicant periòdicament. En l'actualitat, 9 professionals de la FHSC són docents universitaris en altres facultats.

Com s'hauran d'implicar els professionals en la docència?

Tots els professionals que tinguin contacte amb els alumnes de Medicina esdevindran col·laboradors docents. Això vol dir que hauran de tenir una sèrie de competències docents i conèixer la metodologia de la Facultat, els objectius de l'estada i el sistema d'avaluació. Com a institució, la FHSC ja té experiència en l'àmbit de la docència, sobretot en la formació de residents de Geriatria. Per això, s'espera que els col·laboradors docents que assumiran el rol de tutor de pràctiques, s'impliquin, col·laborin i empatitzin amb els estudiants, de la mateixa manera que ja ho fan amb els residents.

Compartir: