L’Hospital Universitari de la Santa Creu reconegut amb la màxima distinció estatal en el tractament d’úlceres

És el segon hospital de Catalunya i el tercer d'Espanya en assolir aquesta distinció, fet que demostra que el centre assoleix uns alts estàndards de qualitat en el tractament de ferides.


L'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic ha rebut l'acreditació de la seva Unitat Clínica de Ferides per part del Grup Nacional per a l'estudi i assessorament d'Úlceres per pressió i ferides cròniques (GNEAUPP). Aquesta certificació declara que l'hospital compta amb uns nivells òptims de qualitat en la prevenció i el tractament d'úlceres i s'obté com a resultat d'haver passat una exigent auditoria.

Actualment, a Catalunya, només la Unitat Clínica de Ferides de l'Hospital Plató de Barcelona disposava d'aquest segell de qualitat. A la resta de l'estat, l'única distinció atorgada fins al moment ha estat a l'Organizació Sanitària Integrada Bilbao-Basurto-Osakidetza del País Basc. Per atorgar l'acreditació, el GNEAUPP valora aspectes com l'organització, la logística, la gestió de la informació, l'ètica, els processos assistencials, la continuïtat i seguretat del pacient, així com la formació i investigació que es fa al centre i la qualitat i avaluació dels casos.

El resultat favorable de l'auditoria s'ha conegut aquesta primavera però no serà fins al novembre quan es farà l'entrega oficial del certificat, en el marc del IX Encuentro Nacional de Comisiones de Úlceras por Presión que tindrà lloc a La Rioja.

A banda de l'acreditació global de la unitat, el GNEAUPP també expedeix certificats d'Experts en la cura de les úlceres per pressió i ferides cròniques. A l'Hospital Universitari de la Santa Creu, actualment hi ha 5 professionals d'infermeria que compten amb aquesta distinció: Fina Clapera, Marta Ferrer, Ester Fontseré, M. José Hernández i Helena Sureda.

Jornada per millorar el tractament de les úlceres a Osona

El 24 de maig, tindrà lloc a El Sucre de Vic la quarta edició de la 'Jornada d'atenció a les ferides cròniques', promoguda novament per la Comissió de Ferides de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, amb el suport científic del grup de recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab). L'edició 2019 posa el focus en les lesions relacionades amb la dependència, per això, en les diferents ponències i taules rodones s'abordaran aspectes com la prevenció, l'ús de productes i superfícies per al tractament de les lesions, entre d'altres.

La Unitat Clínica de Ferides

Ubicada a l'Hospital Universitari de la Santa Creu des de l'any 2006, la Unitat Clínica de Ferides és un bon model d'atenció integrada en què hi participen també professionals del Consorci Hospitalari de Vic i on la recerca és compartida amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.

En els últims anys, el nombre de malalts i de ferides ateses a la UCF s'ha multiplicat. Es calcula que prop del 2% de la població tindrà una úlcera o ferida crònica al llarg de la seva vida. Es tracta d'un problema que afecta sobretot la gent gran i que comporta greus afectacions en la vida diària.

L'objectiu d'aquesta jornada és, doncs, contribuir a la millora de la curació de les ferides a través d'activitats formatives i de divulgació científica i promoure una visió territorial amb la implicació de tots els entorns assistencials per millorar els resultats en el pacients.

Compartir:

Un pacient a la Unitat Clínica de Ferides de l'Hospital Universitari de la Santa Creu
Una part de l'equip de la Unitat Clínica de Ferides amb els auditors del GNEAUPP