Notícies<< Més notícies
Èxit de participació en la quarta edició de la Jornada de Ferides de Vic
Prop de 120 professionals de diferents comarques catalanes van participar divendres a la quarta edició de la Jornada d'Atenció a les Ferides Cròniques, que enguany es va celebrar a l'edifici El Sucre de Vic degut a l'increment del nombre d'inscrits.
Les diferents ponències, taules rodones i tallers pràctics van girar entorn les lesions relacionades amb la dependència, una complicació habitual dels pacients que per algun motiu o altre pateixen algun tipus de dependència. Les úlceres per pressió (UPP) són un problema important en la població anciana hospitalitzada i poden tenir repercussions en la qualitat de vida, la salut del pacient i les despeses econòmiques dels sistemes de salut. La complicació d'una UPP fins i tot pot esdevenir amb la mort de la persona afectada. Hi ha autors que diuen que el 95% de les UPP són evitables, i el millor tractament és la prevenció, ja que 1 euro invertit en prevenció equival a un estalvi de 150 euros en tractament.
Per segon any consecutiu la jornada va incloure una sessió de comunicacions orals en la qual els participants van poder exposar els resultats de treballs de recerca originals i casos clínics relacionats amb la temàtica de la jornada, fet que ha convertit la jornada en un esdeveniment amb component científic.
Les diferents activitats científiques realitzades al llarg de la jornada posaren de manifest la importància de treballar coordinadament diferents dispositius assistencials per prevenir l'aparició de UPP. Així mateix, es destacà la importància de realitzar una correcta classificació del grau d'aquestes lesions i la necessitat urgent de portar uns registres rigorosos de l'aparició, tractament i seguiment d'aquesta tipologia de lesions.
L'embrió de la Jornada anual d'Atenció a les Ferides Cròniques
L'any 2015 es va crear el grup de recerca en reparació i regeneració tissular (TR2Lab) amb investigadors de la UVic-UCC i personal assistencial de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (HUSC) i de l'Hospital Universitari de Vic (HUV) per investigar en la millora de les estratègies terapèutiques per a la curació de ferides. Aquesta aliança multidisciplinària i interinstitucional va fomentar que el juny del 2016 s'organitzés, de la mà de la Fundació Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, la Primera Jornada sobre l'atenció a les ferides cròniques, amb la voluntat de transferir el coneixement i l'expertesa que es genera a la Unitat Clínica de Ferides i al TR2Lab cap altres professionals de l'entorn territorial que poden contribuir a una millora en l'atenció d'aquestes lesions.
La jornada s'organitza des de la Comissió de Ferides de la Fundació Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, amb el suport científic del grup de recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab) i la Fundació Osona per a la Recerca i l'Educació per a la Salut (FORES) com a secretaria tècnica.