Lluitant per protegir les persones més fràgils contra un virus molt letal

Des de l'inici de la pandèmia, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic ha atès 138 persones amb coronavirus. Actualment, al centre hi ha ingressades 63 persones amb COVID-19 i ja s'han donat 26 altes de persones recuperades.


Osona es troba entre les primeres posicions del rànquing de comarques catalanes més afectades per la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-COV-2 i, en aquest context, els hospitals sociosanitaris estan tenint un paper cabdal en la lluita per combatre la COVID-19. La virulència i alta transmissibilitat del coronavirus està tenint uns efectes devastadors en les persones grans, fràgils i amb malalties cròniques, el col·lectiu a qui presta majoritàriament atenció la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.

Des de l'inici de la pandèmia, l'Hospital ha atès 138 persones confirmades amb la COVID-19, el 92% de les quals derivades des de l'Hospital Universitari de Vic. Actualment, hi ha ingressades 63 persones amb coronavirus. Des de l'inici de la pandèmia hi han mort 49 persones amb la malaltia confirmada i s'han donat 26 altes a pacients que s'han recuperat.

A finals d'aquest mes d'abril, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic acaba de posar en marxa una nova unitat a l'antic espai de Psicogeriatria per començar a recuperar progressivament l'activitat assistencial convencional que es va veure interrompuda de forma sobtada amb l'arribada dels primers pacients confirmats amb COVID-19, a mitjans de març. Els nous casos creixien dia rere dia de forma vertiginosa fins al punt que, en poc temps, més de la meitat dels pacients ja eren persones diagnosticades de coronavirus. Una malaltia nova i desconeguda per tots els sistemes sanitaris mundials, sense tractaments provats ni vacunes, i que en el pitjor dels casos provoca pneumònies severes i/o una resposta exagerada del sistema immunitari amb una fase inflamatòria greu a l'organisme. Una complexitat terapèutica amb força mal pronòstic que s'agreuja en persones que ja tenien de base una malaltia avançada, alts nivells de fragilitat o dependència.

Un canvi organitzatiu adaptat a la situació d'emergència

Des de l'inici de la pandèmia, tots els professionals de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic s'han bolcat a la feina per donar la millor atenció a totes les persones usuàries i s'han anat planificant tota una sèrie d'actuacions i mesures organitzatives:

  • Ajustar els torns de treball dels professionals per minimitzar les rotacions a la planta i fer equips paral·lels.
  • Impuls de sessions formatives per als professionals sobre la nova malaltia, prevenció i sobre com afrontar la situació.
  • Preparació d'una nova unitat a l'antic espai de Psicogeriatria.
  • Ajornament de tota l'atenció ambulatòria no urgent -a excepció de la Unitat Clínica de Ferides- i reforç de l'atenció telefònica per a fer seguiment a distància dels pacients.
  • Restricció de totes les visites de familiars al centre (excepte en casos de final de vida).
  • Reorganització de l'equip humà per tal que d'altres perfils realitzin tasques de suport a ingressats que, a manca dels seus familiars, necessiten acompanyament.
  • Servei de suport psicològic per als professionals, pacients i familiars.
  • Reforç de la informació a familiars via telefònica i per videoconferència.
  • Agilització d'altes de persones que poden seguir la recuperació a casa.
  • Gratuïtat de l'aparcament per a tots els professionals i usuaris.
El model d'atenció s'ha vist alterat per la pandèmia

El brot epidèmic del coronavirus ha obligat a prendre una sèrie de mesures que xoquen amb el model integral d'atenció de la Fundació. Més enllà d'atendre la malaltia, des de l'HUSC es té en compte tot l'entorn del pacient i es proporciona als familiars tot el suport i acompanyament necessari perquè puguin adaptar-se al procés de canvi i/o de pèrdua que viuen el propi pacient i la família. Aquest rol participatiu i actiu que juga la família en tot el procés d'hospitalització, ara, s'ha vist alterat. Tot i així, s'està fent un gran esforç per intentar adaptar aquest acompanyament a les famílies. "Abans érem un hospital totalment obert, ara hem restringit les visites i permetem l'accés en determinades situacions, sobretot en els casos de malaltia avançada i final de vida", assegura el director gerent Dr. Jordi Roca. Tot i així, es manté el contacte telefònic i per videoconferència. "És una situació desconeguda per tothom, ningú estava prou preparat i ens hi hem anat adaptant ràpidament per poder atendre de la millor manera a les persones vulnerables i al seu entorn, protegint-los a ells i als professionals".

Gràcies!

L'equip humà de la institució us esteu deixant la pell per atendre amb la màxima qualitat a totes les persones usuàries, com ho heu fet sempre. Ni ara ni mai ens cansarem de donar-vos les gràcies per tot l'esforç, la dedicació i l'entrega que estan demostrant aquests dies tan difícils.

També volem agrair el suport, predisposició i col·laboració de moltes entitats i empreses de la comarca que ens han ajudat en aquesta situació tant complexa.

Gràcies per tot, gràcies per tant!

Compartir:

Fotografies: Marc Sanyé / FHSC