L’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic es prepara per recuperar progressivament l’activitat convencional

El centre sociosanitari aposta per augmentar l'atenció telemàtica en l'àmbit ambulatori per guanyar eficiència i reduir els desplaçaments i risc de contagi de les persones més vulnerables.


L'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (HUSC) es prepara per començar a recuperar progressivament l'activitat programada que havia quedat ajornada amb l'esclat de la pandèmia, malgrat encara tenir ingressades persones amb situació activa de COVID-19.

De la cinquantena de pacients hospitalitzats diagnosticats de coronavirus que hi ha a l'HUSC, només n'hi ha 15 que segueixen amb infecció activa. Els altres 35 ja han superat el virus -és a dir, s'han negativitzat- i es troben en fase de recuperació. A banda, hi ha 35 persones més ingressats per altres patologies que requereixen d'atenció sanitària especialitzada en l'àmbit de la geriatria i les cures pal·liatives.

"Ara el gran repte dels hospitals és poder conviure amb aquests tres grups de pacients -els positius, els negatius i els curats- i atendre les necessitats concretes de cadascun d'ells", explica el Dr. Joan Espaulella. El director Assistencial de l'HUSC recalca que "estem molt millor que fa dos mesos, però la pandèmia no s'ha acabat, ja que encara hi continuen havent nous casos", i per aquest motiu cal que "els hospitals com el nostre -on hi ha el grup poblacional més fràgil i vulnerable- seguim extremant totes les mesures de precaució i siguem molt prudents i curosos en totes les mesures que s'adoptin".

El retorn a la "nova normalitat" estarà marcat per les grans mesures de prevenció i condicionat a l'evolució de la COVID-19, sempre d'acord amb les mesures decretades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Com construïm aquesta "nova realitat"?

A Hospitalització

De forma progressiva, es va reprenent l'activitat específica -per exemple, s'ha notat un increment de persones grans amb fractures òssies- i es va recuperant el perfil de pacient habitual d'hospital sociosanitari amb malaltia avançada, crònica i complexa. A dia d'avui, el principal volum de persones ingressades són pacients amb condicions geriàtriques i algunes persones més joves que necessiten llargs períodes de recuperació després d'haver estat molt de temps ingressades en unitats de cures intensives.

Una bona sectorització de les unitats en relació als pacients amb COVID-19 i un bon cribratge dels pacients previ a l'ingrés (amb prova PCR per saber si tenen la malaltia) facilitarà que l'Hospital recuperi poc a poc la "nova normalitat" amb les màximes garanties. Les mesures de seguretat segueixen sent extremes, amb l'ús per part dels professionals de tots els equips de protecció individual en tot el recinte.

D'altra banda, mentre persisteixi la pandèmia a la comunitat, l'entrada als hospitals estarà sotmesa a restriccions per protegir els pacients ingressats "malgrat ser conscients que això altera el model d'atenció creat des de fa molts anys", asseguren des del centre.

Àrea Ambulatòria

Durant les setmanes àlgides de la pandèmia, es van ajornar totes les visites presencials, es van posposar les primeres visites i només es va mantenir l'atenció telemàtica en alguns pacients ja coneguts. Ara, les consultes d'avaluació integral ambulatòria -de geriatria, cures pal·liatives i atenció a pacients amb trastorns cognitius- s'han començat a reprendre progressivament.

L'Hospital vol aprofitar aquesta experiència en l'àmbit ambulatori i passar d'una consulta que era sempre presencial a una fórmula mixta: és a dir, trobar l'equilibri entre la visita presencial i la virtual. Un canvi de model que s'està començant a testar i que permetria reduir els desplaçaments dels pacients més vulnerables i, alhora, ser el màxim d'eficients per recuperar l'activitat ajornada. "La idea és que l'atenció telemàtica tingui més pes, sense abandonar la presencialitat en els casos que sigui necessari. En cap cas volem perdre la relació i el contacte directe amb el pacient, que és una eina clau de la nostra feina, però sí que volem apostar per compaginar aquest model mixt".

Els tractaments ambulatoris i programes terapèutics que es presten a l'Hospital de dia s'han anat reprenent progressivament, excepte les teràpies grupals que de moment no es podran dur a terme.

Rehabilitació

A mitjans de març, amb l'arribada dels primers pacients COVID-19, es van tancar les sales de fisioteràpia de l'Hospital. L'activitat ambulatòria es va organitzar de forma telemàtica, mentre que els tractaments de rehabilitació per als pacients ingressats es van seguir fent, de forma individualitzada, dins l'habitació. Tanmateix, el perfil de pacient era diferent al pacient convalescent habitual i, per tant, les necessitats de rehabilitació van canviar i es van adaptar a cada usuari. El servei no s'ha deixat d'oferir mai per a les persones hospitalitzades i ara, progressivament, es va ampliant cada vegada a un ventall més ampli de pacients.

Compartir: