Segona donació de plasma a Vic a l'HUSC

Aquest juliol es consolida el programa de donació de plasma Vic amb una segona jornada que tindrà lloc el dilluns 19 de juliol a l’Hospital Universtiari de la Santa Creu de Vic, de les 9 del matí a 2 del migdia i de 4 de la tarda a 9 del vespre.


El Banc de Sang i Teixits busca incrementar les donacions per avançar cap a l'autosuficiència en plasma per poder atendre les necessitats dels pacients. Els donants cal que s'inscriguin via web a donarsang.gencat.cat/plasma. Els donants que tinguin cita per donar plasma tindran aparcament gratuït al pàrquing de l'Hospital.

Vic es converteix en el primer municipi de la comarca d'Osona que coordina una jornada de donació exclusiva de plasma. Al 2020 no es va poder organitzar cap donació de plasma a Vic, i per poder avançar cap a l'autosuficiència, cal, com a mínim, aconseguir 350 plasmafèresis al territori. A la primera jornada de donació de plasma que es va fer el passat 28 de juny, 32 persones van donar plasma. Bons resultats, però cal continuar amb aquest ritme per assolir els objectius. Les properes jornades de donació es faran els dilluns cada tres setmanes, el dia abans de les campanyes de donació de sang.

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no tenim prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i hem d'importar plasma procedent d'altres països, bàsicament els Estats Units.

Cal tenir en compte que es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l'any. Per donar plasma s'han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

La donació només de plasma o "plasmafèresi" dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. Cal reserva prèvia a través del web donarsang.gencat.cat/plasma.

També calen donacions de plasma de persones que hagin superat la Covid

Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i s'ha evidenciat que, si s'administra plasma d'una persona que prèviament ha superat la Covid-19 a un malalt en fase inicial de la infecció pot millorar la progressió de la malaltia.

Les persones que hagin superat la malaltia i vulguin donar plasma han de complir els següents criteris:

  • Haver estat vacunat. Aquest criteri s'ha afegit recentment, ja que les persones vacunades són les que tenen el títol d'anticossos més alt i, per tant, més adequat pels malalts.
  • Ser home
  • Tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia
  • Tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos
  • No haver estat transfós
  • Haver superat la malaltia fa més de 28 dies

Per donar plasma Covid-19 és imprescindible inscriure's a través del formulari del web www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19 per poder fer la donació. Un cop inscrits, un equip mèdic contactarà via telefònica per fer una entrevista i donar cita per la donació.

Compartir: