La FHSC celebra els seus 30 anys de model d’atenció social i sanitària

L'acte commemoratiu va posar en valor la tasca dels professionals i de les institucions del territori que treballen en xarxa per atendre a les persones en situació de malaltia avançada, fragilitat i dependència.


Les persones i el treball en equip són un pilar de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic. Així va quedar palès en l'Acte commemoratiu del 30è aniversari del model d'atenció social i sanitària que la institució va celebrar ahir a la tarda a El Sucre: un model del qual la Fundació en va ser pionera i que avui és la referència al nostre país. Només començar, dalt l'escenari, una representació dels molt diversos perfils professionals que treballen a la Fundació van donar la benvinguda als assistents i, un a un, van posar en valor que tot l'equip humà és "el tresor i la fortalesa de la Fundació".

Tot seguit, va tenir lloc un col·loqui moderat pel Dr. Xavier Gómez-Batiste (director gerent entre 1987 i 1989) sobre com el sistema s'ha de preparar per donar resposta als grans reptes del present i el futur: l'atenció a la cronicitat i a la dependència en una població cada cop més envellida, i el canvi de paradigma que representa l'apoderament de les persones en la seva atenció. Hi van participar el director del Programa d'Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut, Sebastià Santaeugènia; el director del Programa d'Atenció a la Cronicitat de l'Hospital Clínic, Joan Escarrabill; la directora de la Residència El Nadal, Montse Blasco, i el president de l'associació de veïns Vic Nord, Toni Matas.

A banda de reconèixer la labor dels professionals de la FHSC i de les institucions sanitàries, socials i ciutadanes amb què col·labora -totes presents a l'acte-, durant la celebració també es va posar en relleu la tasca dels expresidents del Patronat i exalcaldes de Vic. Pere Girbau (1987-1995) va assegurar que "és un orgull veure que la feina feta a Osona i a l'hospital ha estat referent a arreu". Per la seva banda, Josep Maria Vila d'Abadal (2007-2015) va dirigir-se al personal de la Fundació: "A Santa Creu m'heu ensenyat moltes coses, que sou persones que treballeu molt i amb molta vocació. La comarca d'Osona us té molt en compte". Jacint Codina, que va ser president entre el 1995 i el 2007, no hi va poder assistir per motius de salut.

La Generalitat vol aprofundir en la integració sanitària i social

L'acte va comptar amb la presència d'una important representació dels departaments de Salut i de Benestar Social. En el seu parlament, la secretària general de Salut, Laura Pelay, va subratllar que "l'atenció sociosanitària és un dels pilars bàsics del nostre país i, si tenim un model punter a l'estat, és gràcies a la feina de moltes institucions, entre elles la Fundació". Per la seva banda, la subdirectora general d'Atenció i Promoció de l'Autonomia Personal (Benestar Social), Mònica Ribas, va parlar de la importància que té el territori en el sistema: "Hem de treballar en xarxa per atendre les famílies. Per tirar endavant l'atenció integrada s'ha de fer de forma descentralitzada des del territori, aquest és avui l'èxit del model". En aquesta línia, les representants de la Generalitat van anunciar que les dues conselleries treballen "per renovar el Pla Interdepartamental d'Atenció en Interacció Social i Sanitària (PIAISS), amb l'abordatge de la fragilitat com un dels temes centrals".

L'actual presidenta de la Fundació i alcaldessa de Vic, Anna Erra, va cloure la commemoració remarcant que durant aquests 30 anys la institució ha sabut mantenir la seva missió i valors "posant sempre les persones al centre de l'atenció", i va encoratjar a seguir treballant per mantenir la projecció i el lideratge.

Compartir:

Josep M. Vila d'Abadal, Anna Erra i Pere Girbau, dos expresidents i l'actual presidenta del Patronat de la FHSC.
Col·loqui amb Xavier Gómez-Batiste, Sebastià Santaeugènia, Joan Escarrabill, Montse Blasco i Toni Matas.
Benvinguda de l'acte a càrrec d'un equip multidisciplinar de professionals.