Notícies<< Més notícies
Impulsem programes de neurorehabilitació personalitzada per a pacients amb ictus
Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Ictus, des de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic volem mostrar el tractament de rehabilitació cognitiva personalitzat que reben els pacients amb dany cerebral. Mitjançant ordinadors, els pacients realitzen exercicis terapèutics dissenyats per l’Institut Guttmann.
La patologia vascular és una de les patologies neurològiques més freqüents, i després dels problemes cardíacs i el càncer és la tercera causa de mort en els països desenvolupats.
L'amplia varietat de trastorns que ocasionen els ictus, ja sigui en l'àmbit físic com cognitiu, la repercussió d'aquests en la vida diària i la cronicitat dels mateixos fa necessària una intervenció des de diferents disciplines (mèdica, infermeria, neuropsicologia, logopèdia, teràpia ocupacional, fisioteràpia i treball social) i un treball coordinat amb un objectiu comú: reduir al màxim les seqüeles i aconseguir que la persona afectada i la seva família puguin aconseguir un nivell òptim d'adaptació i millora de la seva qualitat de vida.
La intervenció del neuropsicòleg aporta un diagnòstic ja en fase aguda de l'estat del pacient i ens permet seguir l'evolució i determinar els criteris d'avaluació, intervenció i assessorament tant al pacient com a la família en el procés de neurorehabilitació.
Des del 2009 els pacients atesos a l'Hospital de dia de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic es beneficien del tractament amb la plataforma de telerehabilitació de l'Institut Guttmann. Es tracta d'una aplicació web que permet als neuropsicòlegs planificar sessions de rehabilitació cognitiva personalitzades, mitjançant l'assignació de tasques cognitives concretes segons el perfil cognitiu obtingut en l'exploració neuropsicològica. Aquest programa disposa de més de 170 tasques específiques per a aquesta població amb més de 15.000 opcions terapèutiques, dissenyades pels neuropsicòlegs i logopedes de l'Institut Guttmann, que permeten treballar les principals àrees cognitives: orientació, atenció, velocitat de processament, llenguatge, percepció, càlcul, memòria, funcionament executiu i cognició social.
Inicialment, l'Hospital de dia disposava de 3 ordinadors per tal de poder oferir aquest tractament als pacients post-ictus (juntament amb altres tipus de dany cerebral) i des del 2011 que disposem de 5 ordinadors. La programació del pla terapèutic es duu a terme des de neuropsicologia i la supervisió a la sala d'ordinadors es realitza per part de la professional de teràpia ocupacional. Aquest tractament personalitzat a través de les noves tecnologies es combina amb altres teràpies en funció del perfil cognitiu obtingut.