Notícies<< Més notícies
Contribuïm a evitar les úlceres per pressió
Amb motiu del Dia Mundial per a la prevenció de les Úlceres per Pressió (UPP) volem posar en valor la tasca que realitza el nostre equip de professionals i des de la Comissió de Ferides voldríem compartir amb vosaltres una sèrie de consells que poden ser de gran utilitat per prevenir i evitar l'aparició d'aquestes ferides.
Un 95% de les úlceres per pressió es poden evitar. L'aplicació de mecanismes de prevenció en els pacients amb risc de patir aquest tipus de lesions ajuden a evitar la seva aparició. Per això, com a professional, és important que tinguis present les següents recomanacions:
- Inspecciona la ferida: mira si hi ha canvis de color, taques i fixa't en les zones de recolzament.
- Canvia el pacient de postura i realitza exercicis de flexió de les extremitats superiors i inferiors.
- Empra superfícies de suport especials (llits, matalassos, coixins) que alliberin la pressió sobre la pell.
- Aplica àcids grassos hiperoxigenats (olis) a la ferida.
- Tingues cura de la pell amb mesures higièniques i una bona hidratació.
- Controla l'estat nutricional amb una dieta que contingui vitamines, proteïnes i minerals.
Històricament, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic ha tingut tradició i molt d'interès en l'atenció de UPP, durant els anys ha anat evolucionant amb els tractaments tant preventius com terapèutics. L'atenció a les ferides ha estat liderada per infermeria i la nostra Unitat Clínica de Feries compta amb la màxima distinció estatal: està acreditada com a Unitat Excel·lent per part del GNEAUPP. Un segell que només dos hospitals de Catalunya i quatre a Espanya tenen i que acredita uns alts estàndards de qualitat en el tractament de ferides.
Per tractar aquestes lesions a la pell, l'hospital disposa d'una sala blanca d'última generació per a l'enginyeria tissular. Un espai dissenyat per garantir l'esterilitat de les condicions ambientals que facilita l'aplicació i investigació de teràpies avançades amb gens, cèl·lules i teixits. Més enllà dels tractaments convencionals, també utilitza una innovadora teràpia biològica, els microempelts, per accelerar el procés de cicatrització.
La investigació és cabdal en les funcions de la Unitat que, des de l'any 2015, disposa d'un grup de recerca interinstitucional (el TR2LAB) que treballa per entendre els factors i mecanismes implicats en la reparació i regeneració tissular.
Des de l'hospital es segueix treballant per mantenir la tendència a la baixa de la incidència d'úlceres per pressió i sensibilitzar de què una bona praxi pot ajudar a l'erradicació d'aquestes lesions.