Notícies<< Més notícies
Parlar de la mort ens ajuda a donar valor a la vida
Aquest dimecres al vespre va tenir lloc l'acte de presentació del llibre 'Fins al final de la vida', escrit per dues professionals de l'HUSC, Anna Formiguera i Mariona Vilaclara, i pel referent mundial en Cures Pal·liatives, Xavier Gómez-Batiste. La presentació, molt emotiva, va comptar amb les intervencions de dos dels seus autors.
Tots els assistents al Casino de Vic van poder escoltar i conèixer com s’ha gestat el llibre publicat per Eumo Editorial que dona pistes sobre com cuidar i acompanyar les persones en processos de malalties avançades. Tot i estar escrit per tres experts en atenció pal·liativa, durant la presentació es va constatar que aquest volum és el resultat de l’experiència i les vivències acumulades per totes les persones que formen part de l’equip de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic. Un coneixement, el de l’atenció al final de la vida, que cada vegada està més estès i és més compartit amb tots els nivells assistencials sanitaris poder oferir la igualtat d'oportunitats en l'accés a les cures pal·liatives de qualitat.
A partir de situacions reals, explicades pels pacients o els seus cuidadors, el llibre tracta tots aquells aspectes del proces de final de vida que s’han d’abordar des d’una visió integral, centrada en les persones i les seves necessitats.
La importància d’atendre també als cuidadors, poder parlar obertament de la mort (que ajuda a morir en pau), les comunitats compassives o l’acompanyament com a expressió són algunes de les altres qüestions que es van tractar durant el col·loqui. La presentació va anar a càrrec de dos dels autors del llibre, la infermera de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'HUSC Anna Formiguera, i el metge especialista en Medicina Interna, Oncologia i Medicina Pal·liativa i director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC Xavier Gómez-Batiste, qui van conversar amb el periodista Xavier Bardolet, encarregat de la redacció del volum. La psicòloga experta en intervenció en dol i trauma i psicooncòloga Mariona Vilaclara, coautora del llibre, va seguir la presentació virtualment.
L'acte també va comptar amb les intervencions de la metgessa internista, coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) i directora general de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Marina Geli, i el gerent de la FHSC, Jordi Roca.