Primers resultats de la investigació sobre l’ictus en què participa l’HUSC

El projecte, finançat per la Marató de TV3, compara l'eficàcia de la modalitat de rehabilitació lumbar i pèlvica (Core Stability) respecte la fisioteràpia convencional en pacients que han patit un ictus. Una de les autores de la recerca és Lídia Boix, fisioterapeuta de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic.


La revista internacional de referència de l'Ictus, European Stroke Journal, va publicar recentment un article amb els resultats preliminars d'uns treballs presentats al Congrés Internacional de Lyon 2022, que pretenen avaluar, a diversos centres hospitalaris catalans - entre ells l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic-, l'eficàcia d'afegir exercicis específics d'estabilitat lumbo-pèlvica o de Core Stability (CSE) en les sessions de fisioteràpia convencional en fases subagudes d'ictus.

Els primers resultats de la investigació mostren millores en l'equilibri i la coordinació dels pacients a qui se'ls hi ha aplicat aquest tipus d'exercicis, així com una disminució de l'augment del to del múscul. En total, es van analitzar 87 individus en fase subaguda d'ictus de sis centres hospitalaris catalans, sent l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic el centre de Catalunya que va aportar més pacients.

De la norantena de pacients analitzats, 45 van realitzar únicament sessions de fisioteràpia habituals, mentre que la resta va formar part del grup experimental i se'ls van aplicar exercicis específics d'estabilitat lumbo-pèlvica a més del programa de fisioteràpia convencional. Després de cinc setmanes de tractament, ambdós grups van evolucionar favorablement, sent el grup experimental el que va presentar més millores pel que fa a l'espasticitat de les extremitats inferiors, l'equilibri dinàmic i la coordinació en sedestació, i l'equilibri en bipedestació.

L'estudi "Eficàcia d'un programa d'exercicis d'estabilitat del Core en l'equilibri dinàmic en sedestació, control de tronc i rehabilitació funcional en pacients amb ictus subagut: assaig clínic aleatoritzat" s'emmarca en un dels projectes de recerca que va rebre una beca de la Fundació Marató de TV3 (edició del 2016). El treball s'ha desenvolupat al llarg de tres anys (del 2019 fins al 2021).

Hi participen conjuntament l'Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau, la Universitat Internacional de Catalunya, l'Hospital Sociosanitari Pere Virgili, la Corporació Sanitària Parc Taulí, el Consorci Sanitari de Terrassa, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, la Fundació Salut i Envelliment de la UAB i l'Institut d'Investigació Sanitària BioCruces de Biscaia.

Compartir: