Notícies<< Més notícies
Experiències i casos d'èxit del CHV-FHSC a la Jornada del Pla de Salut 2021-2025 de la RSCC
Algunes de les bones pràctiques dels professionals del CHV-FHSC s’han presentat en la Jornada del Pla de salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Catalunya Central, celebrada el 23 de novembre al Museu de l'Aigua i el Tèxtil (MAT) de Manresa.
Prop de 300 persones es van reunir al Museu de l'Aigua i la Tècnica de Manresa en la Jornada del Pla de salut 2021-2025 de la Catalunya Central. El pla territorial, aprovat al juliol de l'any passat, es troba en fase d'implementació. En aquest any i mig, s'han iniciat el 100% de les accions prioritzades en una primera fase, un total de 29 de les 57 que es defineixen al Pla de salut. I d'aquestes ja se n'han completat més de la meitat (un 52%). La resta estan en una fase avançada. Per a completar el pla al 2025, es preveu que les 28 accions traçadores restants es despleguin al llarg del 2024. De fet una dotzena ja ho han començat a fer aquest 2023.
El balanç de l'acompliment del Pla de salut de la Catalunya Central s'ha presentat aquest dijous en el decurs de la Jornada. El Pla esdevé l'instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut dins de l'àmbit de la Generalitat al territori. A meitat de la seva implementació, la jornada ha permès exposar el punt de situació en què es troba i a la vegada ha estat el marc per a conèixer bones pràctiques de salut emmarcades en els objectius i estratègiques que recull el Pla de salut territorial.
Alguns dels professionals del CHV-FHSC han format part de les ponències i les taules rodones de la jornada: La infermera especialitzada en Salut Mental, Judit Pons, ha participat en la taula rodona sobre el Pla de Prevenció del Suïcidi a la Catalunya Central; el cap d’Àrea d’Hospitalització, David Ordóñez i la coordinadora infermera de recerca, docència i Innovació, Alícia Minaya, han parlat sobre el model de cures liderat pels professionals i centrat en la persona; i la geriatra i coordinadora del PGAC, Núria Molist, ha explicat el desplegament del Programa de Gestió de l’Atenció Complexa (PGAC) a Osona.
Pioners en el treball en xarxa
La jornada ha comptat amb la participació del Conseller de salut, Manel Balcells, que s'ha dirigit als assistents a través d'un vídeo on ha posat l'accent en la necessitat de treballar en xarxa i compartir experiències. També ha senyalat com a temes prioritaris del Departament de Salut, l'atenció primària, la prevenció i la salut comunitàries, el vincle amb la xarxa hospitalària i el desplegament de l'atenció integrada. La directora general de Planificació i recerca en Salut, Aina Plaza, ha posar en valor la importància de l'acció territorial per al desplegament del Pla de salut. L'acompanyaven referents del pla de Salut de Catalunya i a nivell territorial gerents i direccions assistencials i professionals de tots els proveïdors de salut de la Catalunya central que inclou els sectors d'Osona i del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès. També hi han participat professionals de l'Anoia, ja que aquest sector s'inclou encara en l'àmbit del Pla de Salut de la Catalunya central tot i que des del juliol pertany a la nova regió sanitària del Penedès.
Davant aquest auditori, la gerent de la regió sanitària Catalunya Central, Alba Oms. ha repassat el desplegament del pla de salut amb accions emmarcades en les quatre estratègiqes del Pla de salut que comprenen la igualtat d'oportunitats en salut al llarg dela vida, la promoció d'entorns saludables, la integració de l'atenció a la salut i l'impuls de palanquis de canvis transversals. Oms ha insistit que una de les claus de poder avançar en aquestes quatres estratègies és "treballar en xarxa i sumar esforços entre tots per obtenir els millors indicadors de salut, respectant els drets de les persones i les seves necessitats, acompanyant als professionals, i posant la persona al centre de les nostres accions.
11 experiències i 55 pòsters de bones pràctiques
La magnífica resposta dels professionals de la Catalunya Central a la proposta de presentació de bones pràctiques ha fet molt difícil als organitzadors, el servei Català de la Salut i el departament de Salut, escollir les 11 experiències que es presentarien a la jornada. En total han participat a la jornada prop de 40 professionals que han exposat bones pràctiques en el marc del pla de salut, escollides per a mostrar experiències d'èxit en cadascuna de les quatre estratègies del Pla de salut. De la primera estratègia s'han presentat dues experiències: la primera la coordinació del grup multidisciplinar que treballa en el Pla de prevenció al suïcidi a la Catalunya central on a més dels agents de salut ha participat també una mossa d'esquadra mostrant la xarxa creada per a treballar en prevenció, actuació i seguiment d'aquestes situacions. Una experiència que abasta tot el territori de la Catalunya central. La segona ha estat un projecte també interdepartamental perquè implica la col·laboració entre el món educatiu i l'atenció primària: el Deskcohort. Consisteix en l'elaboració d'enquestes en estudiants de secundària que permet conèixer els seus hàbits i poder abordar accions concretes a partir dels resultats aconseguits.
De la segona estratègia del Pla de salut s'ha presentat el treball en la prevenció i control de les infeccions de transmissió sexual (ITS) al sector bages, berguedà, Solsonès i Moianès. Ha estat un nou exemple de coordinació entre Salut Pública, l'Atenció primària i l'hospitalària que a aquest territori està a punt de concretar-se en un pla funcional que establirà mètodes de treball i que es preveu tenir enllestit la setmana que ve. També en el marc d'entorn saludables s'ha tractat un altre tema d'actualitat com és l'ús d'aigües regenerades i novament s'han exposat resultats positius del treball engegat en els darrers anys, amb cada cop un major nombre de municipis i indústries interessades en el seu ús.
La tercera estratègia ha permès exposar les tres experiències d'atenció integrada al territori, una de Manresa, una segona d'Osona i la tercera de l'Anoia. també en aquest marc s'ha posat èmfasi en la incorporació de nous rols a l'atenció primària i s'han exposat els resultats obtinguts amb els més de 100 professionals incorporats a la Catalunya central en el darrer any i mig.
I finalment de la quarta estratègia s'han presentat tres experiències d ebones pràctiques i novedoses. la primera la programació per motius i la gestió infermera de la demanda que s'ha implementat de forma pilot al Berguedà amb resultats excel·lents i empoderant les capacitats de tots els professionals assistencials, especialment els suports administratius i l'infermeria. A Osona, un cas d'exit és el nou model de cures liderat pels professionals i centrat en la persona que s'implementa al Consorci Hospitalari de Vic. i finalment la darrera experiència que s'ha presentat es du a terme a la Fundació Althaia amb un projecte d'optimització del procés d'altres a la unitat de Medicina interna que es basa en millorar l'organització dels equips i tenir en compte el parer del pacient en la presa de decisions i els nous canvis organitzatius.
La Jornada s'ha tancat amb una ponència de Xesco Espar sobre la motivació en els equips. A la cloenda, la gerent de la nova regió sanitària del Penedès, Irene Abad, ha agraït el treball dels professionals i les experiències presentades.