Les unitats més especialitzades en cura de ferides de tot l’estat arriben a un consens a Vic per establir criteris comuns d’actuació

La Jornada d'Atenció a les Ferides -organitzada pel CHV-FHSC i el grup de recerca TR2Lab de la UVic-UCC i de l'IRIS-CC- ha comptat amb l'assistència de 350 professionals de l'àmbit de la recerca i la salut, una xifra rècord respecte altres edicions.


L'Atlàntida de Vic ha acollit aquest divendres 7 de juny la vuitena edició de la Jornada d'Atenció a les Ferides, una cita anual que contribueix a la millora de la curació de les ferides a través d'activitats formatives i de divulgació científica i en la qual participen professionals de la recerca i la salut d'arreu de l'estat espanyol. La jornada l'organitza el Consorci Hospitalari de Vic - Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, amb el suport científic del grup de recerca Tissue Repair and Regeneration Laboratory (TR2Lab) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i de l'Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC)

Coincidint amb el 20è aniversari de la Unitat Clínica de Ferides de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, per a la jornada d'enguany s'ha escollit com a tema, "Aprenent, innovant, compartint", per transmetre la idea que a part d'estar en constant actualització i innovació, els professionals de l'àmbit de les ferides han de ser capaços d'intercanviar coneixement i bones pràctiques entre ells.

Aquest congrés ha estat un clar exemple d'aquest propòsit. Hi han participat 350 persones provinents d'hospitals, centres sanitaris i universitats per conèixer experiències clíniques i de recerca en l'àmbit de les ferides de difícil curació. Com és habitual, la jornada també ha inclòs una sessió de comunicacions orals i en format pòster en la qual els participants han pogut exposar els resultats de treballs de recerca relacionats amb la temàtica de la jornada així com d'altres vessants de l'atenció a les ferides.

Enguany, en el marc del congrés, hi ha hagut una novetat molt rellevant: S'ha organitzat una trobada de consens amb experts de les 9 unitats clíniques de ferides de Catalunya i d'Espanya que estan acreditades com a Unitat Excel·lent per part del Grup Nacional per a l'estudi i assessorament d'úlceres per pressió i ferides cròniques (GNEAUPP), la societat científica degana i de referència pel que fa a producció científica, docent i divulgadora en ferides.

Representants de les unitats especialitzades en ferides de tot l'estat han treballat a Vic un document de referència per establir criteris comuns d'actuació sobre com han de treballar les unitats clíniques de ferides, amb visió de present i de futur. L'objectiu d'aquest document és establir línies d'actuació consensuades, fins ara inexistents. Per aquest motiu, s'han fixat unes pautes a seguir pel que fa els aspectes més organitzatius i funcionals. S'han establert, per exemple, quins són els criteris per considerar que una persona té una ferida complexa; quina ha de ser la metodologia per avaluar i tractar pacients amb aquestes ferides; com s'han de mesurar els resultats dels tractaments; quins han de ser els objectius de les unitats especialitzades, entre d'altres.

Les comunicacions científiques de la jornada han servit per promoure col·laboracions en projectes de recerca clínica entre professionals assistencials i altres investigadors assistents a la jornada, i ha estat un espai on estudiants de la UVic-UCC han pogut presentar Treballs de Fi de Grau (TFG) d'Infermeria i Biotecnologia i tesis doctorals relacionades amb l'àmbit de les ferides.

Referents en la cura de ferides

Aquest any, la Unitat Clínica de Ferides de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic compleix 20 anys. Des de l'any 2004, el centre vigatà disposa d'una unitat orientada al tractament d'úlceres de difícil curació amb l'aplicació de teràpies avançades. S'hi atenen anualment al voltant de 300 ferides complexes.

Aquest 2024, a més, el centre vigatà ha revalidat la màxima distinció estatal en el tractament d'úlceres, que atorga el Grup Nacional per a l'estudi i assessorament d'Úlceres per pressió i ferides cròniques (GNEAUPP). L'HUSC va ser el segon hospital de Catalunya i el tercer d'Espanya en assolir aquesta distinció. Actualment, només hi ha 9 hospitals en tot l'estat espanyol que tenen aquesta certificació.

Els orígens de la unitat van sorgir, fa dues dècades, arran d'una necessitat poblacional, ja que es va constatar que les úlceres complexes eren una patologia freqüent. Per això, l'Hospital de dia de l'HUSC va crear la Unitat Clínica de Ferides, que mica en mica es va anar dotant de més estructura, recursos i professionals. Amb la reforma de l'Àrea Ambulatòria de l'Hospital, l'any 2019, es van renovar i modernitzar totes les instal·lacions de la unitat i es van anar incorporant teràpies avançades (factors de creixement, hidrocirurgía, microempelts, teràpia de pressió negativa) per millorar els resultats de curació.

Per últim, en la seva funció d'unitat de referència en el territori i la seva aliança amb la universitat mitjançant el grup de recerca TR2Lab, ha realitzat docència tant en el territori com amb l'àmbit nacional i internacional. Quant a la investigació, realitza diferents projectes i també com amb projectes de finançament competitiu.

La voluntat dels professionals és que l'expertesa de la unitat es pugui transferir a tot el territori per millorar la qualitat de vida de les persones amb ferides complexes.

Compartir:

Inaguració de la Jornada a càrrec de Marta Otero, Josep Eladi Baños, Sara Manjón i Marta Ferrer
Imatge general de la sala de l'Atlàntida de Vic, aquest divendres, en la VIII Jornada d'Atenció a les Ferides
Explicació de la ponent Marta Ferrer sobre "El control del dolor a les ferides. És un tema pendent?"