Notícies<< Més notícies
L’aliança entre els hospitals de Vic i Campdevànol creix amb més serveis i major especialització
Un any després de la reorganització del model d'aliances entre els hospitals d'Osona i el Ripollès, ja són 18 serveis compartits entre ambdós centres. L'aposta és donar atenció de proximitat en els centres de referència, amb direcció assistencial conjunta i serveis compartits.
Una direcció assistencial compartida i fins a 18 serveis compartits és el resultat de més d'un any d'aliança estratègica acordada entre els hospitals de Vic i Campdevànol. El treball de col·laboració entre els dos centres va agafar un nou rumb entre el març i juny de 2023 quan es va posar en marxa la col·laboració en les especialitats quirúrgiques (Anestesiologia; Cirurgia Ortopèdia i Traumatologia; Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu; Ginecologia i Obstetrícia; Cirurgia Vascular). Al darrera s'hi ha anat sumant altres especialitats mèdiques com Digestologia, Oncohematologia, Endocrinologia, Pneumologia i Pediatria fins a arribar als 18 serveis territorials assistencials compartits que hi ha actualment: 9 de mèdics, 7 de quirúrgics i 2 assistencials de suport. Tots ells, treballen de manera integrada amb un únic cap de servei territorial i professionals que presten assistència en els hospitals de les dues comarques.
Aquest model col·laboratiu sanitari entre els dos hospitals és fruit d'un treball anterior entre els dos centres. El canvi més significatiu va ser el nomenament d'una direcció assistencial compartida que coordinés i avancés en la integració dels equips dels dos centres. Rosa Maria Morral, directora assistencial del Consorci Hospitalari de Vic des del 2018, va assumir la direcció assistencial de Campdevànol el març del 2022. El principal objectiu va ser crear les bases per a consolidar "una aliança que permetés als habitants del Ripollès disposar d'una cartera de serveis més àmplia en el seu hospital de proximitat, amb un ventall més ampli de professionals més especialitzats, fet que els aporta guany social amb una assistència més propera al seu lloc de residència", subratlla la directora assistencial.
Més procediments i més complexitat a Campdevànol
Sempre que el grau de complexitat ho permeti, el pacient és atès al seu hospital de referència , ja sigui Campdevànol o Vic, i són els professionals que en la majoria dels casos es desplacen. El fet de disposar d'un ventall més ampli de professionals ha permès incrementar en volum alguns tipus d'operacions, com és el cas de les pròtesis de genoll o de maluc, que se'n van realitzar 39 i 44, respectivament, durant l'any 2023. En el cas de les intervencions dermatològiques, ginecològiques o urològiques, se'n van dur a terme moltes més de les previstes, per exemple, 47 operacions dels òrgans sexuals femenins, 31 dels òrgans sexuals masculins, i 431 cirurgies reparadores de pell i excisions de lesions cutànies.
Això s'ha aconseguit perquè molts dels serveis mèdics i quirúrgics han passat a ser compartits entre els hospitals de Campdevànol i Vic, amb un mateix cap de servei assistencial i professionals del Consorci Hospitalari de Vic que donen assistència al Ripollès.
Així, l'Hospital de Campdevànol acull majoritàriament cirurgies sense ingrés (CMA) mentre que en d'altres procediments quirúrgics, com és el cas de la cirurgia general amb ingrés, processos de referència o urgent, els pacients es desplacen fins a Vic. Quan es tracta de processos d'alta complexitat, pels quals sigui necessària una atenció a un hospital terciari, la ciutadania tant d'Osona com del Ripollès serà derivada a l'Hospital Clínic. En seran una excepció les activacions dels codis d'emergència, que pel que fa a la població del Ripollès, continuaran derivant-se a l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, com fins ara. Aquests serien els casos dels codis infart (IAM), ictus, politraumatitzat tant adult com pediàtric (PPT) i codi sèpsia.
Una aliança també en recerca i docència
L'aliança no es limita al procés assistencial sinó que abasta altres matèries, com poden ser la recerca, la docència, la formació continuada. Un exemple d'això n'és l'Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut (IRIS-CC) on, entre altres institucions, hi participen els dos hospitals. A més, les dues entitats tenen acords de col·laboració des de fa anys pel que fa als serveis de neteja, manteniment, infraestructures, logística, recursos humans, prevenció de riscos laborals i sistemes d'informació.
Tal com preveu el Pla de Salut 2021-2025, l'avenç de l'aliança entre el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de Campdevànol s'emmarca en la voluntat del Departament de Salut de fomentar la constitució d'aliances estratègiques entre centres i serveis sanitaris, com també ho és la xarxa hospitalària de la C-17, de la qual formen part Vic i Campdevànol, entre altres centres.