Osona reforça la coordinació entre l’atenció primària i hospitalària per garantir una assistència més eficient

Prop de 150 professionals es donen cita a la 1a Jornada de Continuïtat Assistencial d'Osona per debatre experiències i projectes que enforteixen la coordinació entre nivells assistencials, amb millores ja aplicades en 6 protocols de derivació i 4 més en desenvolupament.


La Sala d'Actes Torras i Bages del Seminari de Vic ha estat l'escenari de la 1a Jornada de Continuïtat Assistencial d'Osona, un esdeveniment que ha reunit professionals de l'atenció primària i hospitalària amb l'objectiu d'afavorir la coordinació i fer més eficient l'atenció sanitària a la comarca.

La jornada ha comptat amb una àmplia participació de professionals sanitaris, consolidant-se com un espai de reflexió i aprenentatge compartit. La sessió inaugural ha estat a càrrec del gerent de la RSCC, Toni Sánchez; la gerent del CHV-FHSC, Sara Manjón; la gerent de l'Atenció Primària i a la Comunitat d Catalunya Central de l'ICS, Núria Prat; la gerent de l'EAP Vic Sud, Marta Serrarols; i el gerent de l'EAP Centelles, Ramon Vilatimó. Sánchez, en nom de totes les institucions de salut ha destacat "la importància d'iniciatives com aquesta per reforçar la integració entre nivells assistencials i garantir una atenció més efectiva i centrada en el pacient".

El programa de la jornada ha inclòs ponències sobre qüestions clau com la desprescripció de psicofàrmacs, la disfàgia orofaríngia, la unitat funcional de raquis i el contínuum assistencial, amb la participació de professionals de referència en cada àmbit. A més, s'ha dut a terme una taula rodona sobre la ruta de la complexitat, que ha permès abordar reptes i estratègies per a la millora en la gestió dels pacients amb necessitats complexes.

La jornada també ha servit per presentar els resultats del projecte de continuïtat assistencial entre l'Atenció Primària i l'Atenció Hospitalària a Osona, iniciat el 2023 amb la col·laboració d'enginyers de processos del Servei Català de la Salut. Aquest projecte ha impulsat la creació de protocols consensuats en diverses especialitats mèdiques, incloent pneumologia, cardiologia, endocrinologia, nefrologia, aparell locomotor i otorrinolaringologia, amb futures implementacions en dermatologia, salut mamària, clínica del dolor i sòl pelvià.

Un dels aspectes més destacats d'aquests dos anys de treball de coordinació és la creació de la figura que coordina a Osona la continuïtat assistencial, la metgessa Mireia Zurita, que ha detallat a la seva ponència els punts de millora. En aquest sentit, ha destacat la posada en marxa de la interconsulta en especialitats hospitalàries com cardiologia, pneumologia, endocrinologia, aparell locomotor, nefrologia i pediatria, per millorar la comunicació entre nivells assistencials. També ha exposat el treball fet per a la reducció de les redireccions internes de derivacions, optimitzant els fluxos i millora de la gestió de la demanda des de l'atenció primària.

Un altre avenç significatiu ha estat la reducció de l'absentisme en primeres visites i la posada en marxa de circuits entre rehabilitació hospitalària i fisioteràpia comunitària (APiC), permetent derivacions més eficients per a pacients amb patologies musculoesquelètiques. En aquest sentit, el projecte ha facilitat la transició de 121 pacients cap als serveis de fisioteràpia dels CAPs d'Osona, millorant la seva atenció en l'entorn comunitari.

Aquesta jornada representa un pas endavant en la millora de la coordinació i col·laboració entre els diferents àmbits assistencials, un aspecte que el Departament de Salut considera una prioritat estratègica per garantir una atenció integral, eficient i adaptada a les necessitats dels pacients. La continuïtat assistencial és essencial per millorar la qualitat de vida dels usuaris, optimitzar els recursos sanitaris i reduir la fragmentació en l'atenció, aspectes fonamentals en el marc de les polítiques de salut pública a Catalunya.

El compromís de les institucions sanitàries i dels professionals implicats en aquesta jornada posa de manifest la voluntat de continuar treballant conjuntament per oferir un sistema de salut més coordinat, eficient i centrat en la persona.

Compartir: