Notícies<< Més notícies
El CHV-FHSC humanitza les intervencions quirúrgiques pediàtriques amb realitat virtual
El CHV-FHSC impulsa una nova iniciativa d'humanització amb Nixi for Children perquè els infants coneguin el quiròfan abans de l'operació.
El CHV-FHSC aposta per la humanització pediàtrica, amb l'objectiu de fer més agradable l'experiència hospitalària dels infants. En aquesta línia, ha introduït les Ulleres Màgiques, una eina de realitat virtual desenvolupada en col·laboració amb Nixi for Children, que ajuda a reduir l'estrès abans d'una operació i a millorar l'experiència hospitalària dels pacients pediàtrics.
Per fer possible el projecte "Ulleres Màgiques" s'entregarà als infants un NixiKit, per ajudar-los a preparar-se per a la seva intervenció quirúrgica a través d'un vídeo immersiu en format 360 graus que els mostra, de manera clara i tranquil·litzadora, com serà el procediment d'una intervenció quirúrgica pediàtrica dins dels espais reals de l'Hospital Universitari de Vic. A través d'aquest recurs, que combina imatges reals amb dos encantadors nens d'animació 3D, per primer cop, anomenats Nixi i PIX, els infants poden familiaritzar-se amb el procés mèdic que faran, des de l'arribada a l'hospital fins a la recuperació.
Cada any, el Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor tracta més de 300 infants, que necessiten una intervenció. "Quan un infant sap què passarà, afronta l'operació amb més calma. Aquesta eina ens ajuda a preparar-los emocionalment i a reduir l'estrès abans d'una intervenció", explica la Dra. Marta Lacambra, cap territorial del servei d'Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor del CHV-FHSC i Campdevànol. Gràcies a la col·laboració entre CHV-FHSC i Nixi for Children, s'ha fet un vídeo dels espais del propi centre perquè els pacients pediàtrics el puguin visualitzar a través d'unes ulleres de cartró on poden inserir un telèfon mòbil per viure una experiència immersiva en 360 graus. Aquest fet els permet conèixer els espais quirúrgics de l'hospital i entendre el procediment mèdic d'una manera més propera i tranquil·litzadora, ajudant-los a afrontar l'operació amb més seguretat.
Aquesta eina també aporta beneficis a les famílies. "A través d'aquesta experiència, es crea un ambient més tranquil i segur, millorant no només l'estat emocional dels pacients pediàtrics, sinó també proporcionant tranquil·litat a les seves famílies. Els pares se senten més confiats quan saben que els seus fills estan millor preparats per al procés mèdic", afegeix la Dra. Raquel Perarnau, anestesiòloga pediàtrica del CHV-FHSC.
L'objectiu de Nixi for Children és reduir l'ansietat dels nens i nenes abans d'un tractament mèdic complicat mitjançant la realitat virtual. "Amb aquesta eina, els infants passen de la incertesa a la confiança. No només entenen el que passarà, sinó que també se senten més preparats per afrontar-ho". Els primers resultats són molt positius, els infants que han utilitzat NixiKit han passat de la por a la curiositat. Ara entren a quiròfan amb més seguretat, sabent què els espera gràcies a Nixi i PIX. Una petita innovació que fa una gran diferència en la seva experiència hospitalària", destaca Tomàs Lóbez, fundador de Nixi for Children.
Aquesta iniciativa forma part del compromís del centre amb la humanització dels seus espais i la millora del benestar emocional dels infants i se suma a altres accions d'humanització implantades l'any passat, com la possibilitat que els pares acompanyin els seus fills fins just abans d'entrar a quiròfan i mentre es recuperen a la Unitat de Reanimació Post Anestèsica (URPA) o la disponibilitat de tauletes digitals perquè els infants puguin veure dibuixos o escoltar música mentre esperen una intervenció. El centre segueix apostant per aquesta línia de treball i, al llarg de l'any, es desplegaran noves iniciatives per seguir millorant el benestar emocional dels pacients pediàtrics.
Aquesta col·laboració s'emmarca dins del segell Vadecor, que proporciona identitat i visibilitat a tots aquells projectes que es treballen juntament amb empreses i organitzacions del territori i vetllen per la salut i benestar de les persones. Així mateix, pertany als objectius del repte 4 del Pla Estratègic de CHV-FHSC-SAS 2023-2026.
El Servei d'Anestèsia, Reanimació i Tractament del Dolor del CHV-FHSC
El Servei d'Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) - Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC) és un servei transversal i polivalent, format per un equip altament especialitzat que garanteix la màxima seguretat del pacient mèdic i, sobretot, del quirúrgic abans, durant i després de les intervencions. Aquest servei també és expert en reanimació, en la cura de pacients en estat crític, en el tractament del dolor agut, crònic i postoperatori, així com en l'atenció durant el treball de part.
Cada any, el servei realitza aproximadament 7.800 cirurgies de les quals unes 1.500 urgents, atenent a més de 10.000 visites preoperatòries i 7.000 procediments amb sedació a la Unitat d'Intervencionisme. A més, a la Unitat Terapèutica del Dolor es duen a terme unes 3.000 consultes anuals. En l'àmbit de l'obstetrícia, el servei intervé més del 70% dels 1.100 parts que es registren cada any.
Com col·laborar
El CHV-FHSC disposa d'una pàgina web (www.chv.cat/posaelcor) a través de la qual es pot col·laborar amb aquesta o en altres causes. A través de www.chv.cat/posaelcor/ulleres es pot col·laborar amb aquest projecte. Va de compartir un sentiment que va més enllà de la salut i el benestar. Va de posar-hi el cor! Vadecor, un batec compartit!