Benvinguda de la Presidenta
Us dono la benvinguda a la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, una institució sense ànim de lucre, fundada l'any 1348, que sempre ha estat al servei de les persones.

Des de l'inici, la Fundació ha tingut una forta vinculació amb la comunitat i ha volgut ser accessible i propera. En el decurs dels anys, ha sabut adaptar-se i donar resposta a les necessitats socials i de salut dels ciutadans d'Osona sense deixar enrere els valors que ens caracteritzen d'hospitalitat i solidaritat.

L'assistència experta i professionalitzada, a les persones amb malalties cròniques avançades, persones grans amb malaltia i/o dependència i a les seves famílies, és la nostra raó de ser. Per fer-ho possible, els projectes de desenvolupament s'orienten a la provisió de serveis de manera integral, en l'àmbit social i sanitari, i a més d'esdevenen una referència en la gestió i difusió del coneixement en aquests aspectes.

En aquesta web volem explicar-vos qui som, quins són els nostres objectius, allò que fem i en què podem ser-vos útils. Aquí podeu trobar tota la informació sobre els serveis assistencials que donem, sobre la docència i la recerca que duem a terme i sobre com podeu col·laborar amb nosaltres per ajudar-nos a millorar la qualitat de vida de les persones que atenem.

Moltes gràcies per endavant,

Anna Erra i Solà
Presidenta de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic

Història
L'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic integra una història rellevant i imprescindible per entendre el nostre passat. Els hospitals comarcals han estat la base del model sanitari català d'avui en dia i la seva evolució ha estat lligada a la de la societat civil al nostre país. També durant molt anys han estat el referent del que avui entenem com a serveis socials, adreçats a les persones amb molts tipus de necessitats i carències que precisen de l'ajuda de tercers per a poder viure.

L'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic fou fundat el 1348 gràcies al llegat de Ramon de Terrades, vigatà i mercader, que el 8 d'abril de 1348 féu testament i va deixar els seus béns per construir un hospital a Vic. Va disposar que es construís a l'actual carrer de Sant Pere, d'acord al pensament franciscà de l'assistència en la ciutat medieval, que preveia l'emplaçament dels serveis assistencials als afores de la ciutat, entre les seves funcions destacava l'assistència als pobres, l'acolliment dels infants deixats pels seus pares a l'hospital i el seu nodriment.

Tots aquests anys d'història es poden resumir però dins d'unes etapes cronològiques marcades per una sèrie de fets claus en la història de la institució i que ens serveixen per a poder veure d'una forma ràpida però global la seva evolució i, alhora, veure que aquesta ha estat paral·lela a la de la societat de l'època.
1348
Hospital d'en Terrades. L'Hospital era conegut com a Ospitall de la Ciutat apellat d'en Ramon de Terrades el 1342 i Spital de la ciutat de Vich el 1349.
1525
Entrada del capítol. De l'Hospital d'en Terrades a l'Hospital de la Sana Creu. L'entrada del capítol obeïa a les necessitats d'expansió i de millora dels servei davant del creixent augment de les demandes d'ingrés a l'Hospital i per a millorar l'organització interna i la gestió econòmica, i s'emmarca en un context més ampli, comú a tota l'Europa occidental.
s.XVIII
L'hospital militar i la figura del metge a l'hospital: Josep Pasqual i Antoni Millet. A l'inici del segle XVIII l'Hospital continuà com una obra assistencial i benèfica de primer ordre i si hi ha una cosa innovadora en aquest segle és precisament el nou paper del metge en l'Hospital, considerant-se essencials els seus coneixements.
s.XIX
Guerres, epidèmies i renaixença. La cirurgia i el Dr. Salarich. Les guerres, una de les constants d'aquest segle, empobriren el país i sacsejaren durament la institució tant pel que fa a rendes i propietats com al seu funcionament.
s.XX
Hospital comarcal.
Els moments claus del segle XX han estat:
1920
Clínica de cirurgia de l'Hospital, entrant en funcionament el nou departament de cirurgia que va significar la modernització i la conseqüent tecnificació de la pràctica mèdica.
1930
Hospital comarcal de Vic s'integra a la xarxa pública d'hospitals comarcals.
1978
1985
Consolidació com a hospital general comarcal.
1986
El 9 setembre de 1986 amb la creació del Consorci Hospitalari de Vic , integrat per la Generalitat de Catalunya i la Fundació de l'Hospital de la Santa Creu de Vic (Decret 302/1986), que es va organitzar com un Consorci Administratiu de caràcter públic i institucional amb el conseqüent trasllat de l'assistència d'aguts a l'Hospital General de Vic el desembre de 1987.
1987
A finals de 1987 comença una nova etapa per a la Fundació, primer com a centre sociosanitari acollit al Programa Vida als Anys impulsat pels Departaments de Sanitat i de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya i posteriorment , a finals del 1989, amb la posta en marxa de la residència assistida de la Santa Creu.
1988
El passat 1998 l'Hospital Universitari de la Santa Creu va complir 650 anys
Des del seu naixement doncs, l'Hospital Universitari de la Santa Creu, ha viscut una constant
evolució que ha estat paral·lela als canvis que ha anat experimentant la societat en les
diferents èpoques, mantenint sempre un ferm compromís de servei amb la ciutat de
Vic i tota la comarca d'Osona. Avui, centenars d'anys més tard, continua la seva funció
d'acord amb les necessitats d'assistència actuals, amb un projecte d'atenció renovat i
havent assolit un procés de reconversió estructural que ha dotat a la Fundació d'unes
instal·lacions modernes i adaptades a les noves funcions de la institució, en l'àmbit
sanitari al mateix Hospital i en l'àmbit social a El Nadal.
Patrimoni i arxiu històric
El conjunt arquitectònic de l'Hospital Universitari de la Santa Creu és un referent molt important del patrimoni i la cultura de la ciutat de Vic. L'ampliació del segle XVI va mantenir la distribució en dues sales gòtiques i les va unir amb la façana d'estil plenament renaixentista. A l'angle esquerra de la façana hi ha un antic campanar que indica l'indret on hi havia la capella inicial de la Santa creu. Més tard, entre 1748 i 1753, es va construir una nova església en estil barroc que es va encarregar a Josep Morató. Pocs anys després, el conjunt de l'Hospital va completar-se amb la construcció de la Casa de Convalescència, amb un claustre central de gran harmonia i austeritat. A l'interior de l'Hospital destaca la farmàcia construïda l'any 1933 per Josep M. Pericas.

L'Arxiu Històric de l'Hospital Universitari de la Santa Creu abasta obres i documents històrics des del segle XIV al XX. Es tracta d'un fons de gran riquesa que, per les seves característiques, revela la història de Catalunya i de la ciutat de Vic tot seguint la trajectòria d'una institució de més de 650 anys. L'Arxiu Històric es conserva a l'Arxiu Comarcal d'Osona i, per aquest motiu, es va signar un conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal d'Osona i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.