21.1.19
El Nadal rep un quadre de Pilarín Bayés sobre els orígens de la residència

La ninotaire Pilarín Bayés i l'empresari Juli Espina han obsequiat a El Nadal amb un quadre sobre la masia que va donar nom a la residència i que existia antigament en aquests terrenys. 

Des d'aquest mes de gener, la Residència El Nadal de Vic llueix -en una de les seves parets- una de les obres d'art més recents realitzada per la ninotaire Pilarín Bayés. Es tracta d'un quadre de grans dimensions, en pintura acrílica sobre fusta, que il·lustra la casa pairal -coneguda com El Nadal- que existia antigament als terrenys on es va construir la residència.

La ninotaire vigatana es va inspirar en unes fotografies de l'antiga masia cedides per l'Arxiu Comarcal d'Osona i va realitzar l'obra gràcies a la col·laboració econòmica de l'empresari Juli Espina (Embotits Espina), que n'ha finançat el cost. Tots dos -artista i mecenes- han regalat de forma conjunta el quadre a la residència El Nadal de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, una institució molt apreciada per a ells.

La il·lustració, que està exposada davant del nucli d'ascensors de la planta baixa, té doble interès per a la residència: d'una banda, permet a les persones grans que viuen a El Nadal recordar escenes i vivències del passat i, de l'altra, honora la institució el fet de comptar amb una gran obra d'art que forma part del llegat que la ninotaire va deixant a la ciutat de Vic i comarca.

Color, alegria i optimisme per a les persones més vulnerables
Aquesta il·lustració és la primera de tota una colla d'obres de grans dimensions que la Pilarín està realitzant, conjuntament amb la col·laboració d'empresaris i altres persones de la comarca, amb la finalitat de donar-les a diferents institucions dedicades a l'atenció de persones vulnerables i amb risc d'exclusió social. Amb aquest gest, queda palesa una vegada més la sensibilitat que la ninotaire vigatana ha demostrat tenir sempre per Vic i Osona i també per aquests col·lectius més desfavorits. Els seus dibuixos pretenen contribuir a donar un toc de 'color, alegria i optimisme' als centres on, sovint, es viuen situacions i històries de vida delicades.

Un dels propers quadres que Pilarín té en ment serà per a la nova àrea d'atenció ambulatòria i rehabilitació, en el nou edifici que s'està construint al l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i que forma part del projecte d'ampliació i modernització del centre.

8.1.19
Els Reis d'Orient tanquen els actes nadalencs a l'HUSC

Melcior, Gaspar i Baltasar van visitar el diumenge 6 de gener les instal·lacions de l'HUSC per compartir amb els pacients, familiars i professionals la il·lusió de les festes nadalenques.

La visita de Ses Majestats va ser l'última activitat del calendari de Nadal de l'Hospital, que es va encetar el 20 de desembre amb un concert a càrrec de la coral de l'Escola de Música i Conservatori de Vic. El 24 de desembre es va celebrar una missa de Nadal i el 27 de desembre va tenir lloc el concert del cor de Santa Creu, una formació musical i coral integrada per una vintena de professionals de la FHSC.

El dia 6 de desembre, els Reis d'Orient van visitar tant l'Hospital com el Nadal amb la companyia de l'alcaldessa de Vic, Anna Erra.

21.12.18
Programa d'actes de les festes de Nadal

Durant les festes de Nadal, la Fundació Hospital de la Santa Creu organitza diferents activitats per celebrar el Nadal i l'Any Nou amb totes les persones residents i els usuaris dels centres de dia.

PROGRAMA D'ACTIVITATS:

Hospital Universitari de la Santa Creu:
- 20 de desembre, a les 16:00h: Concert de la coral de l'Escola de Música i Conservatori de Vic. Recorregut per les plantes.
- 24 de desembre, a les 17:00h: Missa de Nadal al menjador de la segona planta.
- 27 de desembre, a les 17:00h: Concert El cor de Santa Creu al menjador de la segona planta.
- 6 de gener, a les 12:00h: Arribada dels Reis de l'Orient.

Residència i centre de dia Fundació Gallifa – Sant Hipòlit de Voltregà
- 11 de desembre: Final del concurs de postals de Nadal
- 13 de desembre, a les 16.00 hores: Concert dels alumnes de l'Escola Mare de Déu de la Gleva
- 14 de desembre, a les 10.30h: Concert de Nadal amb els infants de l'Escola Bressol Mare Teresa
- 15 de desembre: Celebració de l'aniversari centenari de la Sra. Emília Pladevall.
- 16 de desembre, a les 16.30h: Concert de Nadal a càrrec del Cor de la Veu
- 18 de desembre, a les 11:00h: Concert de Nadal amb els alumnes de l'Institut de les Masies de Voltregà
- 18 de desembre, a les 16:30h: Tió i Sopar de Nadal (amb usuaris i familiars)
- 19 de desembre, a les 11:00h: Concert amb els alumnes de l'Institut Abat Oliva
- 20 de desembre, a les 11:15h: Cantada de nadales amb els alumnes de l'escola bressol
- 22 de desembre, a les 16:30h: Concert de Nadal a càrrec del Cor de la Veu
- 23 de desembre, a les 13:00h: Dinar de Nadal
- 25 de desembre, a les 13:00h: Dinar de Nadal
- 26 de desembre, a les 13:00h: Dinar de Sant Esteve
- 29 de desembre: Concert amb els voluntaris de la parròquia de Sant Hipòlit
- 30 de desembre, a les 13:00h: Dinar d'Any Nou
- 31 de desembre, a les 20:00h: Sopar de fi d'any i repicada de les campanes
- 1 de gener, a les 13:00h: Dinar d'Any Nou
- 5 de gener, a les 16:00h: Rebuda de Sa Majestat Rei d'Orient
- 6 de gener, a les 13:00h: Dinar de Reis

SAIAR de Folgueroles
- 13 de desembre, a les 9:00h: Esmorzar de Nadal a Can Pascual
- 21 de desembre, a les 10:00h: Concert de Nadal a l'Escola Mossèn Cinto de Folgueroles 
- 24 de desembre: Fem cagar el tió i dinar de Nadal
- 27 de desembre, a les 10:00h: Missa de Nadal amb l'acompanyament de la coral del casal ‘L'Alvada'
- 31 de desembre: Dinar de Cap d'Any
- 4 de gener: Visita dels Reis d'Orient

7.12.18
Reconeixement a l'expertesa en la cura de ferides

La directora de Cures de la FHSC, Marta Ferrer, ha estat nomenada com a nou membre consultor del Grup Nacional per l'Estudi i l'Assessorament en Úlceres per Pressió i Ferides Cròniques (GNEAUPP).

Aquest reconeixement a la seva trajectòria com a experta en la cura de ferides va tenir lloc a València, en el marc del XII Simposio Nacional sobre úlceras por presión y heridas crónicas, entre el 28 i el 30 de novembre.

A banda de Ferrer, a la trobada hi van assistir també les professionals d'infermeria Helena Sureda i Marta Casals. Entre totes, van presentar un pòster i tres comunicacions orals:

- Póster: ‘Atención integral de las heridas de un paciente post-crítico en un hospital de atención intermedia'. Autores: Helena Sureda, Marta Casals, Núria Morera, Gloria Castro, Rosa Noell i Marta Ferrer.
- Sessió tècnica: ‘Factors de creixement en ferides'. Ponent: Marta Ferrer.
- Presentació treball fi de Màster: ‘Vinculación entre escala de Braden, índice de fragilidad y lesiones relacionadas con la dependencia en una unidad de psicogeriatría'. Ponent: Helena Sureda
- Presentació treball fi de Màster: ‘Eficiencia de una consulta de úlceras en una unidad de heridas complejas en el tratamiento de úlceras de extremidad inferior'. Ponent: Marta Casals.

Per últim, el Comitè directiu del GNEAUPP va entregar la medalla commemorativa a totes les infermeres que s'havien doctorat els anys 2017 i 2018 en temes relacionats en ferides, entre elles, a la Dra. Marta Ferrer pel seu treball anomenat: ‘Atenció a les ferides complexes en unitats clíniques de ferides'.

5.12.18
L'Hospital de la Santa Creu de Vic acull la 61a trobada de dibuix SketchCrawl

La marató d'apunts de dibuix SketchCrawl, que es fa trimestralment de forma simultània a tot el món, va fer parada als antics espais de l'Hospital de la Santa Creu de Vic, on es van reunir una quarantena d'artistes osonencs per immortalitzar els diversos espais històrics del centre.

Els urbansketchers, o dibuixants urbans, s'organitzen en grups locals i convoquen trobades a emplaçaments interessants des del punt de vista artístic, històric o paisatgístic. Els dibuixos es fan in situ, a cobert o a l'aire lliure, documentant segons la interpretació de cada artista, aquell espai en un moment determinat. A més de recollir els esbossos a les seves llibretes, també els comparteixen a les xarxes socials i a Internet.

La trobada SketchCrawl a l'Hospital es va celebrar el passat 20 d'octubre i es van recollir esbossos i dibuixos de detalls dels espais històrics de l'Hospital.

Veure els dibuixos i esbossos de l'SketchCrawl a l'Hospital de la Santa Creu de Vic

27.11.18
La 'Bona gent' de la Santa Creu

L'actor Quim Masferrer va fer aquest diumenge un homenatge al públic que va assistir a l'Atlàntida a la seva obra 'Bona gent', un espectacle benèfic amb motiu del 30è aniversari del model d'atenció social i sanitària de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.

Les 800 localitats de la sala Ramon Montanyà del teatre vigatà es van omplir de persones que pretenien, d'una banda, gaudir de l'humor del 'foraster' i, de l'altra, col·laborar amb una causa benèfica, ja que la recaptació de l'acte es destinarà a finançar el projecte d'ampliació i de modernització de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic.

Durant l'espectacle, Masferrer va moure's entre el públic per conèixer històries personals dels assistents, algunes de les quals tenien relació amb l'hospital. A mesura que avançava l'actuació, l'actor i presentador va demanar aplaudiments per reconèixer la tasca de tots els professionals de la institució i, també, per a tots els pacients o familiars que en algun moment de la seva vida hi han estat vinculats. Alguns dels entrevistats va manifestar: 'tenim molta sort de tenir un Santa Creu a Osona".

Com fa habitualment al final dels seus espectacles, Masferrer va conversar amb el públic i va fotografiar-se amb tothom qui li ho va demanar.

L'acte de diumenge clausurava el programa d'actes per commemorar que fa 30 anys la Fundació va posar en marxa el seu model sociosanitari.

26.11.18
El Nadal s'adhereix al programa Apropa Cultura

Usuaris de la residència i centre de dia El Nadal poden accedir a espectacles culturals a preus reduïts gràcies al programa Apropa Cultura, adreçat a persones en situació de vulnerabilitat.

El Nadal participa per primer any en aquesta iniciativa, que permet apropar la cultura a col·lectius que habitualment no hi tenen un accés fàcil, com poden ser algunes persones amb dependència. A través d'aquest programa, s'han pogut obtenir entrades per anar a l'Atlàntida de Vic a veure l'espectacle “Mag Lari, 25 il·lusions”, celebrat el 3 de novembre, i “Els Pastorets de Folch i Torres”, amb la sessió que es farà el dia de Sant Esteve.

Per a l'espectacle del Mag Lari, El Nadal va disposar d'entrades per a cinc persones grans, que van anar acompanyades per tres professionals del centre. Com que hi va haver més persones interessades que entrades disponibles, es va fer un sorteig per escollir les que se'n podrien beneficiar. El dia de l'espectacle, les seves famílies van acompanyar-les fins al teatre.

La valoració per part de les persones que hi van participar va ser molt satisfactòria, especialment entre els usuaris que no havien assistit mai a un espectacle cultural d'aquest tipus.

Més informació sobre la iniciativa Apropa Cultura

23.11.18
Un calendari que lluita contra l'Alzheimer

La Maria, l'Emília, la Mercè i en Joaquim són les quatre persones que viuen a la residència El Nadal i que, dimecres, van rebre el reconeixement per part dels Mossos d'Esquadra per haver participat al calendari solidari que edita cada any el cos de policia de Catalunya.

Ells són les persones que, juntament amb agents de la comissaria d'Osona, il·lustren la fotografia del mes de desembre, que es va realitzar a la Fira de l'Avet d'Espinelves del 2017.

L'homenatge va tenir lloc a la sala d'actes d'El Nadal, en el marc de la presentació del calendari, un acte organitzat per Mossos i per l'AFMADO (Associació de Familiars i Malalts d'Alzheimer d'Osona). A banda dels parlaments dels impulsors de la iniciativa i de l'homenatge als participants, també es va projectar un vídeo making off que mostrava les diferents sessions fotogràfiques.

Aquesta és la sisena edició del calendari dels Mossos, una iniciativa que pretén recaptar fons per a causes solidàries i, alhora, mostrar els valors de servei compromís i proximitat a la ciutadania de la policia de la Generalitat.

Els diners recaptats amb la venda de calendaris, que tenen un preu de 5 euros, es donaran a la Federació d'Associacions de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Catalunya (FAFAC), amb l'objectiu de millorar l'assistència als malalts d'Alzheimer i donar suport als seus familiars i cuidadors.

Tres de cada quatre persones que viuen a El Nadal pateixen demència
La directora d'El Nadal, Montse Blasco, va explicar durant la seva intervenció que l'Alzheimer és una malaltia molt freqüent i que "és una de les principals causes d'ingrés a residència". De fet, va explicar també que "aproximadament el 75% de les persones que viuen a El Nadal pateixen algun tipus de demència" i, per això, "és molt important aprendre a millorar l'abordatge dels símptomes de la malaltia". Iniciatives com la de Mossos, va afegir, "són molt benvingudes ja que ajuden a la investigació i a seguir treballant per millorar la qualitat de vida dels afectats i a les seves famílies".

Veure el vídeo del Making of del calendari

Galeria fotogràfica de l'acte

19.11.18
El Nadal acull la presentació del calendari solidari dels Mossos

El dimecres 21 de novembre, a les 17:30 h, tindrà lloc a El Nadal la presentació de la nova edició del calendari solidari dels Mossos d'Esquadra, en el que apareixen usuaris de la residència en una de les fotografies.

Aquesta és la sisena edició del calendari que impulsa el cos de Mossos d'Esquadra i la cinquena en què l'aportació es destina als malalts d'Alzheimer i els seus familiars. Els fons recaptats es donen a la Federació d'Associacions de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Catalunya (FAFAC), amb l'objectiu de millorar l'assistència a les persones amb demència i donar suport als seus familiars i cuidadors.

En aquesta edició les fotografies s'han fet durant les festes que es celebren als pobles de Catalunya durant la tardor i l'hivern. En el cas dels usuaris d'El Nadal, es van realitzar a la Fira de l'Avet d'Espinelves.

Durant l'acte de presentació, tindran lloc els parlaments de representants de les entitats organitzadores -Mossos d'Esquadra i l'Associació de Familiars i Malalts d'Alzheimer d'Osona-, així com també de la Fundació Hospital de la Santa Creu. Tot seguit, tindrà lloc la projecció d'un vídeo making off de la preparació del calendari i un petit homenatge als usuaris d'El Nadal que apareixen com a protagonistes a un dels mesos del calendari.

16.11.18
La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic celebra els 30 anys del seu model d'atenció social i sanitària

Les persones i el treball en equip són un pilar de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic. Així va quedar palès en l'Acte commemoratiu del 30è aniversari del model d'atenció social i sanitària que la institució va celebrar ahir a la tarda a El Sucre: un model del qual la Fundació en va ser pionera i que avui és la referència al nostre país. Només començar, dalt l'escenari, una representació dels molt diversos perfils professionals que treballen a la Fundació van donar la benvinguda als assistents i, un a un, van posar en valor que tot l'equip humà és “el tresor i la fortalesa de la Fundació”.

Tot seguit, va tenir lloc un col•loqui moderat pel Dr. Xavier Gómez-Batiste (director gerent entre 1987 i 1989) sobre com el sistema s'ha de preparar per donar resposta als grans reptes del present i el futur: l'atenció a la cronicitat i a la dependència en una població cada cop més envellida, i el canvi de paradigma que representa l'apoderament de les persones en la seva atenció. Hi van participar el director del Programa d'Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut, Sebastià Santaeugènia; el director del Programa d'Atenció a la Cronicitat de l'Hospital Clínic, Joan Escarrabill; la directora de la Residència El Nadal, Montse Blasco, i el president de l'associació de veïns Vic Nord, Toni Matas.

A banda de reconèixer la labor dels professionals de la FHSC i de les institucions sanitàries, socials i ciutadanes amb què col•labora –totes presents a l'acte–, durant la celebració també es va posar en relleu la tasca dels expresidents del Patronat i exalcaldes de Vic. Pere Girbau (1987-1995) va assegurar que “és un orgull veure que la feina feta a Osona i a l'hospital ha estat referent a arreu”. Per la seva banda, Josep Maria Vila d'Abadal (2007-2015) va dirigir-se al personal de la Fundació: “A Santa Creu m'heu ensenyat moltes coses, que sou persones que treballeu molt i amb molta vocació. La comarca d'Osona us té molt en compte”. Jacint Codina, que va ser president entre el 1995 i el 2007, no hi va poder assistir per motius de salut.

La Generalitat vol aprofundir en la integració sanitària i social
L'acte va comptar amb la presència d'una important representació dels departaments de Salut i de Benestar Social. En el seu parlament, la secretària general de Salut, Laura Pelay, va subratllar que “l'atenció sociosanitària és un dels pilars bàsics del nostre país i, si tenim un model punter a l'estat, és gràcies a la feina de moltes institucions, entre elles la Fundació”. Per la seva banda, la subdirectora general d'Atenció i Promoció de l'Autonomia Personal (Benestar Social), Mònica Ribas, va parlar de la importància que té el territori en el sistema: “Hem de treballar en xarxa per atendre les famílies. Per tirar endavant l'atenció integrada s'ha de fer de forma descentralitzada des del territori, aquest és avui l'èxit del model”. En aquesta línia, les representants de la Generalitat van anunciar que les dues conselleries treballen “per renovar el Pla Interdepartamental d'Atenció en Interacció Social i Sanitària (PIAISS), amb l'abordatge de la fragilitat com un dels temes centrals”.

L'actual presidenta de la Fundació i alcaldessa de Vic, Anna Erra, va cloure la commemoració remarcant que durant aquests 30 anys la institució ha sabut mantenir la seva missió i valors “posant sempre les persones al centre de l'atenció”, i va encoratjar a seguir treballant per mantenir la projecció i el lideratge.

Veure el vídeo "30 anys compromesos amb el servei i la innovació en la cura de les persones"

15.11.18
Primera trobada anual del Grup de Recerca en Cronicitat

Una cinquantena de persones van assistir, aquest mes de novembre, a la primera trobada anual del Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3GR), un grup reconegut recentment per l'AGAUR i integrat per professionals del CHV i la FHSC, així com d'altres centres i institucions.

La jornada, que va tenir lloc el 8 de novembre a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, va servir per fer balanç de la trajectòria, l'activitat i els resultats assolits durant l'últim any. També va comptar amb la participació de dos experts en recerca, Marta Otero i Marco Inzitari, coordinadors respectivament dels grups TR2LAB de la UVic-UCC i Re-FIT del Vall d'Hebron Institut de Recerca - Universitat Autònoma de Barcelona. Tots dos van fer reflexionar sobre la importància de desenvolupar una trajectòria personal de recerca i també sobre l'entorn facilitador que suposa el fet de pertànyer a un grup d'investigadors.

El C3GR estrena web i newsletter
La jornada de treball d'aquest mes de novembre "ha estat molt profitosa i ha servit per acabar de posar els fonaments del grup de recerca", tal com afirma el coordinador del grup, Dr. Jordi Amblàs. A banda, ha estat el marc idoni per presentar també nous canals de comunicació del grup: una pàgina web, un perfil de Twitter i una newsletter semestral.

Web: https://www.c3rg.com/
Twitter: https://twitter.com/C3RGcat

El Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3GR) va ser reconegut el setembre de 2018 per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca com a Grup de Recerca Emergent.

14.11.18
TV3 posa en relleu la tasca dels PADES a Catalunya

El programa Sense Ficció de TV3 ha emès recentment un reportatge sobre els Programes d'Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES), un model nascut a Vic fa trenta anys i que s'ha convertit en un referent mundial.

El documental "Les pal·liatives" segueix un equip PADES al districte barceloní de Nou Barris i ensenya com funciona aquest programa, que es va implantar per primera vegada a l'Hospital de la Santa Creu de Vic impulsat pel doctor Xavier Gómez-Batiste. La peça ret homenatge als professionals que s'hi dediquen i mostra les relacions que s'estableixen entre ells i els pacients.

Veure el documental "Les pal·liatives" emès al Sense Ficció

13.11.18
L'Escorial i El Nadal formen professionals per atendre persones en situació de dependència

Vuit alumnes s'han matriculat al primer curs del nou Cicle Formatiu de Grau Mig sobre l'Atenció a persones en situació de dependència, uns estudis que tenen com a objectiu formar professionals preparats en aquest àmbit

Al mes de setembre, es va iniciar a l'escola Vedruna Escorial Vic el primer curs del Cicle Formatiu de Grau Mig d'Atenció a les persones en situació de dependència. La possibilitat de dur a terme aquests estudis a Vic ha estat gràcies al conveni de col·laboració que s'ha establert entre el mateix Vedruna Escorial Vic i la Fundació de l'Hospital de la Santa Creu, concretament a través d'El Nadal Serveis per a la Gent Gran. Aquest dilluns 12 de novembre, Anna Erra, com a presidenta del Patronat de la FHSC, i Montserrat Espinalt, com a presidenta de la Fundació Vedruna Catalunya Educació a la qual pertany l'Escorial, han signat l'acord de col•laboració entre les dues institucions.

En el conveni es contempla que els alumnes de l'Escorial puguin rebre les classes en els espais de la mateixa residència El Nadal, per tal d'afavorir un ensenyament més competencial i en un entorn professional que afavoreix l'aprofundiment en el cicle. Així mateix, professionals de la residència, i també de la Fundació Assistencial d'Osona, col·laboren activament en la docència.

Els alumnes poden realitzar els seus estudis en modalitat DUAL, que alterna la formació acadèmica i la formació a l'empresa. Així, l'alumnat combina la formació en el centre educatiu amb una estada de treball a l'empresa a través d'un contracte per a la formació i l'aprenentatge o bé a través d'una beca. La resta de classes teòriques s'imparteixen en les aules de l'Escorial, en el marc dels nous espais recent inaugurats adreçats a Batxillerat (matins) i Cicles Formatius (a les tardes). Aquí, també s'hi ofereixen el Cicle de Grau Mig de Sistemes Informàtics i Xarxes i el Cicle de Grau Superior de Tècnic en Educació Infantil.

El Cicle Formatiu d'Atenció a les persones en situació de dependència té una durada de dos cursos acadèmics (2.000 hores aproximadament) i compta amb 8 alumnes matriculats al primer curs. Com a objectiu, es planteja capacitar professionals per atendre els col·lectius de població més dependent, ja sigui en l'àmbit domiciliari i institucional, a fi de mantenir i millorar la seva qualitat de vida, fent activitats assistencials, sociosanitàries, psicosocials i de suport a la gestió domèstica, i aplicant mesures i normes de prevenció i seguretat i derivant-los a altres serveis quan calgui.

La voluntat de Vedruna Escorial Vic de voler oferir un Cicle Formatiu com el d'Atenció a les persones en situació de dependència té un estret lligam amb la voluntat del Projecte Educatiu Vedruna i ha trobat en la residència del Nadal i en el Patronat de la Fundació de l'Hospital de la Santa Creu un bon lligam. Ambdues Institucions estan convençudes que poden ser una tasca de col·laboració important en el marc d'una estreta relació entre escola i societat que ha de preparar bons professionals en aquest camp d'atenció social.

12.11.18
30è aniversari del model sociosanitari de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic

Aquest dijous 15 de novembre, tot l'equip de la Fundació Hospital de la Santa Creu celebrarem un gran acte a El Sucre per commemorar que fa 30 anys es va posar en marxa el nou model sociosanitari de la nostra institució.

L'acte tindrà lloc a l'auditori Marià Vila d'Abadal, a l'edifici El Sucre de Vic, i començarà a partir de les 18:30h. Per a l'ocasió, hem preparat un programa molt dinàmic que combinarà l'experiència en primera persona dels professionals; un col·loqui sobre com el sistema sanitari i social s'adapta a l'envelliment, l'increment de necessitats de la població i les noves formes de relació amb el pacient; o la projecció del vídeo que repassa la història més recent de la Fundació, entre moltes altres sorpreses. Una manera de mostrar tot el que els qui formem part de la FHSC hem fet i el que fem, cada dia, per millorar la salut i el benestar de la gent d'Osona.

Programa de l'acte
A. Benvinguda i introducció a càrrec d'un equip multidisciplinar de professionals
B. Col·loqui: “Present i futur de l'atenció a les persones en situació de malaltia avançada, fragilitat i/o dependència: on anem?”.
Modera: Dr. Xavier Gòmez-Batiste
Ponents:
- Sebastià Santaeugènia, director del Programa Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut (la visió del planificador)
- Joan Escarrabill, director d'Atenció a la Cronicitat de l'Hospital Clínic (la visió del professional sanitari)
- Montse Blasco, directora de El Nadal (la visió des de l'àmbit social)
- Toni Matas, president associació de veïns Vic Nord (el punt de vista ciutadà)
C. Presentació de la vídeo memòria dels 30 anys
D. Homenatge als expresidents
E. Parlaments institucionals

Al final de l'acte, hi haurà un piscolabis per a tots els assistents! Us hi esperem a tots!

11.11.18
Protagonistes al congrés català de Geriatria

Professionals del Servei de Geriatria de la FHSC i el CHV van participar com a moderadors i ponents al XXIV Congrés de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia.

Sota el lema "Abordatge de la precisió en l'atenció a la gent gran", l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut va acollir, els dies 18 i 19 d'octubre, el congrés anual de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGiG).

Una trobada, la més important d'aquestes característiques de les que se celebren al nostre país, que en aquesta 24a edició va girar entorn de tres temes clau per avançar en l'atenció a la gent gran: el diagnòstic de precisió des d'una perspectiva multidimensional, l'aproximació holística a la presa de decisions i les intervencions de valor en la provisió de serveis.

La FHSC vam tenir una presència destacada amb la participació de diferents professionals en el programa tècnic.

Així, el Dr. Joan Espaulella va ser el moderador de la taula rodona "Intervencions de valor en Geriatria: de la visió territorial a la presa de decisions individualitzada", en què es van presentar diverses pràctiques de valor. Una d'elles a càrrec de la Dra. Núria Molist, sobre el "Model de prescripció centrada en la persona".

Per la seva part, el Dr. Jordi Amblàs -actual vicepresident de la SCGiG- va moderar la key note conference "La fragilitat més enllà de la geriatria: aplicabilitat del concepte de fragilitat en els diversos àmbits assistencials", que va comptar amb una ponència del Dr. Roman Romero, del Trinity College i el St James's Hospital - Mercer's Institute for Successful Ageing de Dublin (Irlanda). Amblàs també va presentar el lliurament de la I Beca Vicenç Mercadé durant l'acte de cloenda.

Durant el Congrés, la Dra. Rosa Mª Torres, de la Residència El Nadal, i Sílvia Casas, de la UGA, van presentar dues comunicacions orals. També hi va haver un pòster de l'HUSC a càrrec de la Dra. Lorena Bajo.

8.11.18
Residents de Geriatria participen en el curs de Suport Vital Intermig

Els especialistes en formació van conèixer les mesures que, com a metges, poden haver de dur a terme en casos d'urgència amb malalts crítics o en aturada cardiorespiratòria.

Una dotzena de residents de diverses especialitats mèdiques van prendre part aquest dimarts 30 d'octubre en una sessió teòrico-pràctica sobre Suport Vital Intermig a Vic. El curs, acreditat per l'European Resuscitation Council, va començar amb una formació online que els residents van realitzar durant dues setmanes i va finalitzar el dimarts passat amb la sessió presencial a les instal·lacions de l'Hospital Universitari de Vic. Durant tot el dia, els residents van rotar per diversos espais en què van participar en la simulació d'una aturada cardiorespiratòria, van aprendre a utilitzar la via intraòssia i van manejar les mascaretes laríngies. La sessió va acabar amb un examen final.

La formació estava adreçada a R3 de Medicina i R2 d'Infermeria, fet que va suposar que participessin en aquesta formació 12 residents de les especialitats mèdiques de Geriatria, Medicina Interna, Psiquiatria i Ginecologia i Obstetrícia, i residents d'Infermeria Obstetricoginecològica (llevadores), així com els residents de Medicina i Infermeria en Atenció Familiar i Comunitària de les UDM ICS-Catalunya Central i ACEBA.

7.11.18
Romà Casanova visita l'Hospital Universitari de la Santa Creu

El Bisbe de Vic, Monsenyor Romà Casanova i Casanova, va ser a l'Hospital Universitari de la Santa Creu amb motiu de la visita pastoral, el dimecres 31 d'octubre a la tarda.

En primer lloc, el senyor Bisbe va tenir una trobada amb la direcció i el servei religiós del centre, que el van informar dels projectes que hi ha endegats a l'hospital.

Tot seguit, el senyor Bisbe va visitar algunes persones ingressades a la primera planta. A les 17:00h, a la segona planta, va celebrar l'Eucaristia, en la qual hi van assistir també un bon nombre de pacients, familiars i cuidadors. Finalment, Casanova va donar la Sagrada Comunió a aquells malalts enllitats que ho van demanar. En la tercera planta també va administrar el sagrament de la Unció dels Malalts a dos usuaris que ho van sol·licitar.

La visita pastoral a les parròquies i als grups o entitats que hi estan relacionats es fa cada cinc anys. Aquesta era la tercera vegada que el senyor Bisbe feia la visita pastoral a l'HUSC des que prengué possessió de la diòcesi de Vic l'any 2003. Tot i que el bisbe visita puntualment l'hospital per tasques religioses, l'any 2017, va venir també a l'hospital amb motiu de la inauguració de la reforma de l'oratori, que està sempre obert, al servei dels pacients i familiars.

La presència del senyor bisbe a l'Hospital és sempre un motiu de joia i d'agraïment sincer.

6.11.18
Les residències de la Fundació celebren la castanyada

Els centres residencials de la FHSC van apropar la castanyada als seus usuaris i professionals amb diverses activitats al voltant dels productes d'aquesta festivitat de tardor.

A El Nadal, la castanyada es va celebrar el dimarts 30 d'octubre amb la participació de persones grans, voluntaris i professionals del centre. Es van torrar castanyes al jardí amb l'ajuda dels voluntaris i després es van repartir per les unitats, juntament amb moniatos i vi dolç, perquè tothom en pogués gaudir a l'hora de berenar.

A la Residència i centre de dia Fundació Gallifa van començar la celebració el dilluns amb un taller de panellets. A l'endemà, va continuar la festa amb la participació de dos voluntaris del municipi que van ajudar a coure les castanyes i els moniatos en un acte de germanor en què es van poder assaborir juntament amb els panellets elaborats el dia anterior.

18.10.18
La Memòria anual de la FHSC, ara en format interactiu

Ja està disponible la Memòria d'activitat i balanç social 2017 de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic. La publicació, que fins ara s'editava en PDF, estrena enguany un nou format tipus web responsiu.

Es tracta d'un sistema interactiu i adaptable a tots els dispositius, amb el qual volem acostar tot el que fa la nostra institució i el valor que aportem a la societat de la manera més dinàmica, oberta, transparent i accessible possible.

La Memòria recull les dades més rellevants de la Fundació i s'hi fa balanç dels serveis que s'han prestat i del fets més destacats de l'any a nivell d'atenció sanitària, d'atenció a la dependència, de responsabilitat social i de coneixement.

10.10.18
Tres projectes en l'àmbit de la Geriatria, guardonats en la festivitat de Sant Cosme i Sant Damià

Un treball sobre desbridament de ferides, un estudi sobre la disfàgia -la dificultat per empassar sòlids i líquids- i una tesi doctoral sobre l'avaluació de la fragilitat van ser reconeguts en l'acte organitzat pel Col•legi de Metges de Barcelona a finals de setembre.

El treball 'Hydrosurgery as a safe and efficient debridement method in a clinical wound unit' va ser reconegut als XXXVI Premis Sanitat Osona en la categoria de treballs publicats. L'article exposa el desbridament de les ferides mitjançant la tècnica d'hidrocirurgia, que permet fer un desbridament important en un temps aproximat d'entre 30 i 45 minuts. Aquesta tècnica sol fer-se als quiròfans i va a càrrec dels cirurgians, però l'estudi ha demostrat que es pot fer en altres espais amb infermeres expertes i entrenades sense que s'hagin de produir efectes adversos. El treball ha anat a càrrec de Marta Ferrer Solà, Maria Helena Sureda Vidal, Jacint Altimiras-Roset, Esther Fontserè Candell, Víctor González-Martínez, Joan Espaulella Panicot, Víctor Falanga i Marta Otero Viñas.

Els Premis Sanitat Osona van incorporar en aquesta edició un premi de borsa de formació per a residents, que també va ser per a un professional de la FHSC, el resident en Geriatria Santiago Castejón Hernández, amb l'estudi 'Prevalença, factors precipitants i predisposants de Disfàgia Orofaríngea en una Unitat Geriàtrica d'Aguts (UGA)'. Les dificultats per empassar sòlids i líquids són una síndrome geriàtrica molt prevalent a la UGA, on segons les dades de l'autor del treball hi és present en un 41% dels pacients. El treball de recerca ha permès associar aquesta afectació amb la fragilitat, la pèrdua de funcionalitat, la malaltia avançada i altres síndromes geriàtriques (com la síndrome confusional), a més de trobar relacions amb la presa d'alguns medicaments. D'acord amb el treball de Castejón, el perfil del pacient amb disfàgia compleix majoritàriament aquestes característiques i poder indentificar-lo ajudaria a prevenir les possibles complicacions que se'n deriven, com la broncoaspiració.

La XIXa Beca Consultori Bayés en Ciències de la Salut també es va lliurar en el marc de Sant Cosme i Sant Damià. El projecte 'Avaluació de la fragilitat i l'impacte dels processos intercurrents com a predictors de resultats de salut en les persones amb complexitat clínica', d'Anna Torné Coromina, es va emportar un accèssit. El treball pretén valorar l'índex fràgil VIG, basat en la valoració integral geriàtrica, per mesurar la fragilitat dels pacients i valorar la seva relació amb la mortalitat i l'ús de recursos. Aquesta beca es planteja com un model d'ajuda per a la realització de tesis doctorals i l'obtenció del títol de doctor en l'àmbit de les ciències de la salut en el marc d'un programa de doctorat de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya.

5.10.18
Reconeixement a les millors investigacions científiques

L'Hospital Universitari de Vic ha acollit aquest dijous la inauguració del Curs acadèmic 2018-2019, que desenvoluparan conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

El Curs acadèmic 2017-2018 es desenvoluparà en el marc del conveni Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d'innovació, a través d'una major col·laboració entre l'àmbit assistencial i l'universitari. Cada dijous al llarg de tot l'any, s'oferiran a la sala d'actes de l'Hospital Universitari de Vic sessions formatives i divulgatives obertes a la participació dels professionals sanitaris de la comarca. En aquesta sessió inaugural, el ponent convidat ha estat el director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i del Pla Director Sociosanitari del Departament de Salut, Dr. Sebastià J. Santaeugènia, que ha impartit la conferència "Reptes en atenció a la cronicitat en l'àmbit hospitalari d'aguts".

Lliurament dels premis anuals del CHV a les millors publicacions i a la millor comunicació
Com és tradicional, l'acte ha estat escenari de l'entrega dels reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pel professionals durant el 2017. Com a novetat, els premis han incorporat dues noves categories: millor article sorgit de projectes del CHV en l'àmbit de la infermeria; i millor article sobre un cas clínic.

Enguany, han estat guardonades quatre investigacions que han estat publicades en prestigioses revistes científiques nacionals i internacionals. En la categoria d'articles sorgits de projectes del Consorci Hospitalari de Vic, el jurat ha decidit premiar l'estudi d'un equip d'investigadors liderat pel Dr. Estaban Alberto Reynaga sobre l'impacte clínic i la prevalença d'un bacteri resistent als antibiòtics (Stephylococcus Aureus) en una zona amb alta densitat d'explotació porcina. L'article estudia i detalla les diferències entre dues varietats del mateix bacteri, conegut com a MARSA.

En la categoria de nova creació d'articles sorgits de projectes propis del CHV en l'àmbit de la infermeria, s'ha reconegut la investigació de Xavier Palomar sobre el temps que requereixen les intervencions en pacients crítics en una Unitat de Cures Intensives.

En la categoria d'articles sorgits de col·laboracions amb estudis multicèntrics, s'ha reconegut una investigació sobre l'atenció pal·liativa precoç en la que ha participat, entre d'altres, el geriatre Dr. Jordi Amblàs, juntament amb el professor i metge escocès Scott Murray -un dels referents internacionals en la recerca sobre pal·liatius-.

En l'àmbit de la millor comunicació, s'ha reconegut l'estudi realitzat per Judit Pons -i altres professionals de Cures i del servei de Psiquiatria- sobre la relació que existeix a la comarca d'Osona entre els determinants socials de la salut i la conducta suïcida.

Per últim, en una altra de les noves categories de cas clínic, s'ha premiat l'article publicat a la Revista Española de Geriatria y Gerontología, liderat per la resident de Geriatria Maricelis Cruz, sobre la miositis per cossos d'inclusió -una patologia degenerativa i inflamatòria que provoca una debilitat lentament progressiva a les extremitats-.

Al final de l'acte, s'ha entregat també un diploma als dos professionals que en l'últim curs han llegit la tesi i han obtingut el títol de Doctor: Dra. Núria Llopart i Dr. Òscar Mascaró.

4.10.18
Comencen de nou els tallers d'estimulació cognitiva a la FHSC

L'equip de l'Hospital de Dia de l'HUSC ha engegat aquest mes d'octubre una nova edició dels 'Tallers d'estimulació cognitiva'. Les sessions es duran a terme els dimarts i dijous d'11:00 a 13:00 h durant un període de 3 mesos, fins al desembre, i s'adrecen a persones amb demència inicial i discretament moderada.

Els tallers tenen com objectiu principal estimular les funcions cognitives conservades per tal d'optimitzar-ne el seu rendiment i compensar, en la mesura que sigui possible, la resta de funcions mentals alterades. Una part d'aquesta intervenció no farmacològica es realitza de forma grupal i, una altra part, de manera individual. S'apliquen diferents tècniques i estratègies, combinant els exercicis cognitius de llapis-paper i els neurojocs amb les noves tecnologies (plataforma informatitzada Guttmann Neuro Personal Trainer) i les tècniques de relaxació com és el mindfulness.

Recentment es va fer la presentació dels tallers a cada nou grup d'usuaris amb l'objectiu que, tant ells com els seus familiars, coneguin la dinàmica de la intervenció, així com l'equip de professionals que els atendran.

3.10.18
Investigadors d'Osona i el Bages s'uneixen per millorar l'atenció i el tractament dels pacients crònics

El Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central, que reuneix a 57 investigadors del territori, ha estat reconegut com a Grup de Recerca Emergent i ha obtingut el primer finançament per part de la Generalitat de Catalunya.

La cronicitat és un dels reptes més grans i complexos que ha d'afrontar la nostra societat i, en particular, el nostre sistema de salut. L'envelliment de la població ha augmentat la prevalença dels problemes de salut crònics: cada vegada hi ha més persones grans, amb més malalties en diferents estadis de gravetat i durant més temps. Com podem garantir el benestar i qualitat de vida d'aquestes persones?

Davant d'aquesta situació, les principals institucions sanitàries i acadèmiques del Bages i Osona han unit esforços per crear el Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG): un equip interinstitucional format per 57 professionals -40 membres i 17 col·laboradors- de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Althaia de Manresa, la Fundació Sant Andreu Salut, l'Institut Català de la Salut, Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya a través del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS), l'EAP Vic Sud, l'EAP Centelles i l'Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació d'Osona per la Recerca i l'Educació Sanitàries (FORES), que n'assumeix la coordinació.

Reconeixement de la Generalitat
Aquest mes de setembre, el C3RG ha estat reconegut per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca com a Grup de Recerca Emergent. Amb aquest reconeixement, que s'atorga a equips d'investigació amb una trajectòria breu de treball conjunt però amb un important potencial, el C3RG s'incorpora al mapa oficial de grups de recerca de Catalunya. Una condició que li permetrà beneficiar-se d'una àmplia difusió de la seva tasca investigadora i accedir a convocatòries per optar a finançament públic. De fet, juntament amb aquest primer reconeixement, el grup ha rebut una primera ajuda econòmica.

Equip multidisciplinari
Liderat pel Dr. Jordi Amblàs, geriatre de l'Hospital Universitari de Vic i l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i director adjunt de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, el C3RG compta amb un equip multidisciplinari que reuneix a professionals de la medicina, la infermeria, el treball social, la farmàcia, la fisioteràpia, la teràpia ocupacional, la metodologia, l'estadística o l'economia.

La finalitat del grup és estudiar la cronicitat des de la doble vessant individual i col·lectiva d'aquest fenomen. Per això, promou una recerca que situï la persona al centre de l'atenció, promogui la prevenció i tingui en compte l'opinió del pacient, i que alhora permeti desenvolupar solucions útils per a la col·lectivitat a través de nous models organitzatius i territorials.

4 línies de recerca
L'activitat investigadora del grup entronca amb les iniciatives, accions i recerca a l'entorn de la cronicitat que ja fa temps que es duen a terme a Osona i al Bages i se centra en els aspectes assistencials de la cronicitat amb la voluntat d'obtenir resultats fàcilment aplicables al seu tractament.

A partir de l'experiència de recerca prèvia dels membres del grup -en els darrers tres anys han publicat una trentena d'articles i desenvolupat 6 tesis doctorals- s'han identificat quatre línies de recerca prioritàries:

- Fragilitat inicial i prevenció de la discapacitat
- Complexitat, fragilitat i cronicitat avançades
- Prescripció centrada en la persona
- Models territorials d'atenció a la cronicitat/complexitat

Les quatre línies de recerca funcionen de manera autònoma dins el C3RG i s'estan tractant conjuntament amb altres grups de recerca europeus per tal de compartir i internacionalitzar el coneixement. El grup de recerca està dirigint en l'actualitat 4 tesis doctorals, té 6 projectes de recerca en curs i 3 articles in press (acceptats per revistes científiques però pendents de data de publicació), a més de 3 articles ja publicats durant aquest 2018.

2.10.18
Les Jornades TIC Salut i Social es consoliden a Vic amb més de 300 participants

Durant dos dies, s'han presentat més de 100 projectes i experiències sobre l'ús de noves tecnologies en els àmbits de la salut i social.

Durant les vuitenes Jornades R+D+I TIC Salut i Social, celebrades el 27 i 28 de setembre, els assistents van poder conèixer més de 100 projectes i experiències sobre l'ús de noves tecnologies en els àmbits de la salut i social per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones.

Les jornades van transformar la planta baixa d'El Sucre en un espai de debat i reflexió sobre els últims avenços en les teràpies digitals i sobre el seu paper com a substitutes o complements dels fàrmacs, tractaments o instruments educatius tradicionals. Tot plegat a partir de conferències, taules rodones i presentacions de més d'un centenar de projectes en diversos formats.

Dislèxia, Alzheimer i nanorobots per tractar el càncer
A les dues taules rodones de dijous es van conèixer projectes i experiències que ja s'estan desenvolupant, per exemple per aplicar les teràpies digitals en el camp de les neurociències. Un dels casos és el de l'aplicació mòbil "Dytective". L'eina, validada científicament, inclou un test de detecció del risc de patir dislèxia i un joc per a infants diagnosticats que permet millorar les seves capacitats de lectura i escriptura.

Una altra de les experiències presentades va ser la de la introducció de les teràpies digitals en el tractament de malalts d'Alzheimer en fase inicial a través del projecte Rememory. El projecte capta el dia a dia del pacient a través d'una càmera que aquest porta incorporada a la solapa, un material que posteriorment es converteix en un episodi editat que es projecta al pacient per estimular el cervell.

El divendres es va continuar amb la tercera taula rodona, d'avaluació i debat d'experiències tecnològiques , i amb una conferència de Samuel Sánchez, de l'Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC). L'investigador va explicar com treballen per desenvolupar nanorobots que s'introdueixen al cos humà per transportar i alliberar fàrmacs i combatre el càncer.

Premis als millors projectes presentats
Les jornades han premiat els millors projectes presentats durant els dos dies. Entre els premis atorgats, el del Consorci Hospitalari de Vic, al projecte Original/Creatiu ha estat per a la Fundació Bit i l'ús de la teràpia amb videojocs per a la millora de la salut emocional dels pacients de l'UCI de l'Hospital Son Llàtzer. El premi Sostenible, a càrrec de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ha premiat la Gerència Territorial de la Catalunya Central per un projecte de teledermatologia.

Les jornades R+D+I TIC Salut i Social estan coorganitzades per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya a través de la Càtedra TIC Salut i la Càtedra de Serveis Socials, la Fundació TIC Salut Social, el Consorci Hospitalari de Vic, l'Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, EBA Vic Sud, EBA Centelles i la Fundació Althaia. La FORES (Fundació d'Osona per a la Recerca i l'Educació Sanitàries) va assumir la secretaria tècnica de les jornades.

1.10.18
Guardonats als XXXVI Premis Sanitat Osona 2018

La 36ena edició dels Premis Sanitat Osona, celebrada el divendres 28 de setembre a Vic en el marc de la festivitat de Sant Cosme i Sant Damià, va reconèixer diversos estudis i projectes d'investigació realitzats per professionals del CHV i la FHSC.

Els treballs premiats en l'acte organitzat pel Col·legi de Metges de Barcelona han estat:

 • Premis Sanitat Osona:


  • - Categoria de treballs publicats: 'Hydrosurgery as a safe and efficient debridement method in a clinical wound unit'. Marta Ferrer Solà, Maria Helena Sureda Vidal, Jacint Altimiras-Roset, Esther Fontserè Candell, Víctor González-Martínez, Joan Espaulella Panicot, Víctor Falanga i Marta Otero Viñas.

  • - Categoria de treballs inèdits: 'Estudio de la función tiroidea en gestantes de la comarca de Osona (Cataluña). ¿Mejora de los resultados obstétricos?'. Jordi Prat Quinzaños, M. Àngels Casas Capdevila, Víctor Farré Guerrero, Xavier López Sánchez, Roser Quintana Torrents, Imma Bosch Petit i Carolina Prat Torres. Col·laborador: Pere Roura Poch

  • - Treballs específics sobre el càncer: 'Avances i resultados de la cirugía del cáncer de colon en la comarca de Osona'. Nolberto Adrián Medina-Gallardo, Xavier de Castro-Gutierrez, Enric de Caralt Mestres, Jordi Serrat Puyol, Yuhamy Mitsahid Curbelo Peña, Juan Andrés Dárdano Berriel, Pere Roura Poch i Helena Vallverdu Cartie.

  • - 1era edició del premi de la borsa de formació per a residents: 'Prevalença, factors precipitants i predisposants de Disfàgia Orofaríngea en una Unitat Geriàtrica d'Aguts (UGA)', a càrrec del resident en Geriatria Santiago Castejón Hernández. • XIX Beca d'Investigació d'Osona:


  • - Projecte MARSAL - 'Prevalença de Staphyloccocus aureus resistent a la Meticil·lina CC398 a la població general i hospitalària en una àrea d'alta densitat de granges de porcs'. Esteban Reynaga Sosa, Javier Díez de los Ríos González, Pedro Felipe Fuentes Ruiz, Anna Vilamala Bastarras, Maria Navarro Aguirre, Tamar Nerea Blanco Hernández i Ma. Àngels Garcia Nuñez. • XIXa Beca Consultori Bayés en Ciències de la Salut:


  • - 'Estudi dels patrons de proliferació limfocitària, nivells d'interleuquines circulants i vies de senyalització intracel·lular podocitària en malalts amb síndrome nefròtic idiopàtic en relació amb la resposta al tractament i al pronòstic' (projecte guanyador) de Neus Roca Saladrigues.


  • - 'Avaluació d'un programa de gestió de casos de temptatives autolítiques en la prevenció del suïcidi' (accèssit) de Judit Pons Baños.

  • - 'Avaluació de la fragilitat i l'impacte dels processos intercurrents com a predictors de resultats de salut en les persones amb complexitat clínica'  (accèssit) d'Anna Torné Coromina.

28.9.18
Fotografies i records per combatre l'Alzheimer

Una exposició amb fotografies cedides per l'Associació de Veïns Vic Nord i alguns professionals i familiars d'usuaris d'El Nadal va servir per treballar la memòria i els records amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer.

Les fotografies exposades es van disposar en taules perquè els usuaris poguessin agafar-les i mirar-les de prop i al seu ritme. Durant l'activitat, les voluntàries de l'Associació de Veïns de Vic Nord van explicar i comentar amb els participants alguns detalls de les fotografies, en què s'hi podien reconèixer espais, activitats i persones. Els familiars, professionals i voluntaris van prendre part de l'activitat ajudant els usuaris a moure's per l'espai i participant en les converses.

L'activitat, que va tenir lloc el passat 21 de setembre, es va fer per primera vegada l'any passat i es va decidir tornar a celebrar-la enguany per la bona acollida rebuda pels usuaris.

27.9.18
El Dr. Sebastià J. Santaeugènia inaugurarà el Curs acadèmic

El director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i del Pla Director Sociosanitari del Departament de Salut, Dr. Sebastià J. Santaeugènia, serà l'encarregat d'inaugurar, dijous 4 d'octubre a les 13:00 h, el Curs acadèmic 2018-2019 del CHV i la FHSC.

Ho farà amb la conferència magistral "Reptes en atenció a la cronicitat en l'àmbit hospitalari d'aguts", que tindrà lloc a la sala d'actes de l'Hospital Universitari de Vic.

El Curs acadèmic 2018-2019 es desenvoluparà en el marc del conveni Hospital Universitari, que busca potenciar els vessants docent, de recerca i d'innovació, a través d'una major col·laboració entre l'àmbit assistencial i l'acadèmic. Per això, a més del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu, l'acte comptarà també amb la presència de representants i professionals de la Universitat de Vic, l'Ajuntament de Vic i el Servei Català de la Salut.

Al final de l'acte, es lliuraran els reconeixements anuals del Consorci a les 'Millors publicacions' i a la 'Millor comunicació' realitzades pels professionals durant el 2017, i s'homenatjarà als que han obtingut el grau de Doctor.

Una àmplia trajectòria assistencial i expertesa en l'abordatge de la cronicitat
Sebastià J. Santaeugènia és metge especialista en Medicina Interna, doctor en Medicina per la UAB i màster en Gerontologia Clínica i en Direcció d'institucions sanitàries per la UAB. Des de 2016, és el director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i del Pla Director Sociosanitari, dos instruments mitjançant els quals el Departament de Salut determina les línies directrius per impulsar, planificar i coordinar les actuacions a desenvolupar en els àmbits d'atenció a les malalties cròniques i a les persones que necessitin atenció geriàtrica, cures pal·liatives, amb demència, malalties neurodegeneratives o dany cerebral que pugui cursar amb discapacitat.

Santaeugènia ha estat adjunt d'Urgències de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, metge de la Unitat de Geriatria del mateix hospital i, posteriorment, entre el 2006-2017 va exercir com a cap del servei de Geriatria i Cures Pal·liatives a Badalona Serveis Assistencials.

24.9.18
Les teràpies digitals: els fàrmacs del futur?

Les vuitenes jornades R+D+I TIC Salut i Social, que se celebraran a l'edifici El Sucre de Vic el 27 i 28 de setembre, tractaran un any més sobre com l'ús de la tecnologia pot millorar la salut i la qualitat de vida de les persones i de la comunitat.

Les jornades aprofundiran en els últims avenços de teràpies que s'ajuden de la tecnologia per obtenir els seus objectius: gravar la vida quotidiana dels pacients d'Alzheimer en fase inicial i fer-los veure les imatges posteriorment, per ajudar-los a recordar; utilitzar aplicacions mòbils per diagnosticar la dislèxia o prescriure tractaments de realitat augmentada com a recurs per superar les fòbies, entre d'altres. Durant les jornades es reflexionarà sobre el paper d'aquestes teràpies com a substitutes o complements dels fàrmacs, tractaments o instruments educatius tradicionals. També s'hi exposaran exemples del seu ús com a model organitzatiu d'organitzacions socials i sanitàries i sobre els coneixements i competències que requereixen els professionals en aquest context.

Més de 30 ponents i 109 comunicacions registrades
El programa de les Jornades R+D+I TIC Salut i Social inclou més de 30 ponents i 109 comunicacions registrades, en una trobada que coorganitzen la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya a través de la Càtedra TIC Salut i la Càtedra de Serveis Socials, la Fundació TIC Salut Social, el Consorci Hospitalari de Vic, l'Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, EBA Vic Sud, EBA Centelles i la Fundació Althaia. De moment ja hi ha 200 inscrits.

Les jornades s'articularan al voltant de dues conferències marc i tres taules rodones, dedicades respectivament a les teràpies digitals en neurociències -aplicables en casos com la dislèxia o l'Alzheimer-, a la humanització de les organitzacions a través de les tecnologies i a l'avaluació i al debat d'experiències tecnològiques.

Les jornades R+D+I TIC Salut i Social
Les jornades s'adrecen a professionals i investigadors de diferents disciplines (salut, social, tecnologia, empresa...) motivats pels àmbits de les TIC, Salut i Social, a emprenedors i a empreses d'aquests mateixos sectors, a CEO i tècnics d'entitats assistencials, i a estudiants, tant universitaris com de Batxillerat i cicles formatius.

21.9.18
Els nous estudiants de Medicina estrenen la bata

38 alumnes de primer de Medicina de la UVic van estrenar la bata, ahir al matí, a l'Hospital Universitari de la Santa Creu, l'Hospital Universitari de Vic i l'Hospital Sant Jaume de Manlleu.

A primera hora, se'ls va oferir una xerrada d'acollida per explicar-los com funciona el sistema sanitari i els diferents models d'atenció hospitalària. Tot seguit, els estudiants de la nova promoció van tenir el seu primer contacte directe amb el món assistencial, acompanyant per parelles un metge/ssa durant tot el matí en una pràctica d'observació.

A l'Hospital Universitari de la Santa Creu s'ha comptat amb la presència de 8 alumnes, 26 s'han traslladat a l'Hospital Universitari de Vic i 4 a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, mentre que la resta d'alumnes de la nova promoció s'han distribuït pels altres centres hospitalaris i d'atenció primària d'Osona, Ripollés i Garrotxa.

Aquest tipus d'estada permet que els joves es facin, des de l'inici dels estudis, una idea bàsica de com s'organitza el sistema sanitari i del que es fa en els diferents nivells assistencials (especialitzada, intermèdia i primària). L'exercici, que s'ha treballat a través d'un cas clínic, ha servit també per introduir-los en les competències transversals de la professió: comunicació metge-pacient, treball multidisciplinar, seguretat del pacient i confidencialitat.

12.9.18
Gegants i dinar de germanor per celebrar la Festa Major de Sant Hipòlit

La Residència i Centre de Dia Fundació Gallifa va començar el mes de setembre participant de la celebració de la Festa Major de Sant Hipòlit de Voltregà amb la visita de gegants, gegantons i capgrossos i el dinar de germanor entre els usuaris.

El diumenge 2 de setembre, al matí, el centre va rebre la visita de diverses colles geganteres, que van aturar la seva cercavila per fer alguns balls davant els residents i usuaris. A l'endemà, el dilluns 3 de setembre, es va celebrar el dinar de germanor amb tots el usuaris del centre.

24.8.18
Professionals de la FHSC seran docents sobre atenció a la dependència a l'Escorial

A partir del 14 de setembre, l'escola l'Escorial de Vic començarà a impartir un nou Cicle Formatiu de Grau Mig (CFGM) sobre l'Atenció a persones en situació de dependència amb l'objectiu de formar professionals cada vegada més preparats en aquest àmbit.

Alguns dels professionals especialitzats en l'atenció a la dependència d'El Nadal Serveis per a la Gent Gran de la Fundació Hospital de la Santa Creu i de la Fundació Assistencial d'Osona seran col·laboradors docents del cicle formatiu, fruit d'un conveni entre el centre educatiu i les dues institucions d'atenció sanitària i social.

Aquest nou cicle formatiu té una durada de dos cursos acadèmics (2.000 hores aproximadament) i té com objectiu capacitar professionals per atendre els col·lectius de població més dependent, ja sigui en l'àmbit domiciliari i institucional, a fi de mantenir i millorar la seva qualitat de vida, fent activitats assistencials, sociosanitàries, psicosocials i de suport a la gestió domèstica, i aplicant mesures i normes de prevenció i seguretat i derivant-los a altres serveis quan calgui.

Els alumnes que ho desitgin podran realitzar els seus estudis en modalitat DUAL, que alterna la formació acadèmica i la formació a l'empresa. Així, l'alumnat combina la formació en el centre educatiu amb una estada de treball a l'empresa durant un mínim de 940 hores a través d'un contracte de treball per a la formació i l'aprenentatge o bé a través d'una beca.

> Més informació i inscripcions:
https://escorialvic.org/Novaweb/Documents/DesplegableDependencia.pdf

7.8.18
Passeig intergeneracional a Folgueroles

Durant el mes de juliol, els usuaris del Saiar de Folgueroles van participar en dues activitats intergeneracionals en el marc del projecte ‘Operació anti sofà', promogut pel Punt Jove de la població.

Una vintena de joves d'entre 12 i 15 anys van visitar el centre en dues ocasions, el 3 i l'11 de juliol, per acompanyar els usuaris del Centre de dia en diverses sortides. El primer dia, els joves van donar suport a la fisioterapeuta del centre, l'Helena Güell, amb un recorregut pels voltants del centre, mentre que el segon van ampliar el recorregut fins a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer per veure el mercat setmanal.

La col·laboració de la gent gran amb el projecte ‘Operació anti sofà' va ser una experiència enriquidora per a les dues parts, ja que els joves van aprendre de les experiències dels més grans i els usuaris es van empeltar de la seva vitalitat i entusiasme.

1.8.18
Lorena Bajo: “La geriatria té molt futur assistencial i de recerca”

La tutora de Geriatria, la Dra. Lorena Bajo, parla de l'especialitat i de la formació sanitària especialitzada que reben els futurs geriatres durant la seva residència, en què formen part de l'equip de l'HUSC i dels hospitals del CHV.

La docència de l'especialitat de Geriatria a Vic està acreditada des de l'any 1996. Una vegada finalitzats els estudis del Grau de Medicina, els residents es formen per esdevenir futurs geriatres amb una valoració multidimensional de la persona i un treball en equip amb la resta de professionals de cada centre.

En el següent vídeo, la tutora explica que "la geriatria és una especialitat amb opcions de futur i amb molt camí per recórrer, que omple i dona una gran satisfacció professional". La trajectòria històrica i de formació de residents permet als tres centres tractar la geriatria amb una valoració global tant del pacient com de la seva atenció "amb una visió transversal i de territori, tot aplicant l'atenció integrada per oferir a la persona el tractament que necessita, quan el necessita i on el necessita".

Veure vídeo Lorena Bajo

11.7.18
Tornen les Jornades R+D+I TIC Salut i Social a Vic

Els dies 27 i 28 de setembre, Vic acollirà la 8a edició de les Jornades R+D+I TIC Salut i Social, un espai de debat i d'intercanvi d'experiències amb experts d'arreu del país sobre l'aplicació de les TIC a l'àmbit de la salut i el benestar social.

L'edició d'enguany, la tercera consecutiva a Vic, ha escollit com a lema 'Tecnologia i Humanisme: Teràpies digitals'. Enguany, recupera el format de dos dies de durada i ja ha obert tant el procés d'inscripció com el de presentació de pósters i projectes tecnològics sobre el repte 'Teràpies digitals'. El programa alterna espais d'exposició de projectes, interrelació d'iniciatives i càpsules de comunicació amb diverses taules rodones.

Els temes de debat serviran per compartir coneixement sobre com s'apliquen les teràpies digitals en l'àmbit de les neurociències, com es poden humanitzar les organitzacions a través de les tecnologies o quines experiències tecnològiques es poden trobar a dia d'avui en la salut i el benestar social. Les jornades també inclouran lliurament de premis a les millors propostes presentades.

Les Jornades R+D+I TIC Salut i Social es celebraran a l'edifici El Sucre de Vic i estan organitzades per la UVic-UCC (Càtedra TIC Salut i Càtedra Serveis Socials), la Fundació TIC Salut Social, el CHV, la FHSC, l'ICS, l'EAP de Vic, l'EAP d'Osona Sud, Alt Congost i l'ABS de Centelles i la Fundació Althaia, mentre que la FORES en gestiona la secretaria tècnica.

8a edició Jornades R+D+I TIC Salut i Social: "Tecnologia i Humanisme: Teràpies digitals"

27 i 28 de setembre
Edifici El Sucre (Vic)
http://www.jornadesrdi.cat

4.7.18
La Festa Major de Vic fa parada a El Nadal

El passat dissabte 30 de juny, sardanes, un pilar i un bon grapat de balls infantils van portar fins al Nadal l'ambient de Festa Major que viu la ciutat de Vic durant aquests dies.

L'acte va començar amb una demostració del Grup Sardanista Riallera i una sardana compartida amb tothom qui s'hi va voler sumar entre els presents al pati central d'El Nadal. A continuació, els Sagals d'Osona van carregar un pilar i van donar pas al seguici infantil de la Festa Major de Vic, que va presentar davant el públic els balls del bou petit, la mulasseta, l'aligueta, els cavallets, els caps de llúpia i els gegantons.

El sol i la calor va acompanyar un acte molt celebrat per residents d'El Nadal, familiars, professionals i voluntaris del centre.

3.7.18
Compartint experiències sobre polifarmàcia a l'International Conference on Integrated Care

Un equip d'especialistes dels serveis territorials de Farmàcia i Geriatria del CHV-FHSC han participat recentment a la prestigiosa International Conference on Integrated Care (ICIC) celebrada a Utrecht, per presentar un projecte sobre l'adequació de la prescripció en pacients fràgils.

La geriatra Dra. Núria Molist va presentar l'experiència en representació de l'equip osonenc en l'àrea de "Polypharmacy - special interest group" d'aquest congrés internacional que és un punt de trobada d'investigadors, clínics i gerents de tot el món que es dediquen al disseny i prestació de serveis integrals de salut i assistència social.

La participació osonenca a la ICIC ha permès que el model territorial d'atenció a les persones grans, fràgils i amb necessitats complexes d'Osona traspassi fronteres i guanyi visibilitat i prestigi a nivell internacional. A banda, ha servit perquè els professionals que hi han assistit hagin pogut constatar que en països molt diferents es comparteixen realitats i necessitats molt similars.

Els professionals del Grup de Prescripció Centrada en la Persona que han participat en el projecte són Núria Molist, Dani Sevilla, Javier Gonzalez, Núria Solà, Jordi Amblàs, Carles Codina i Joan Espaulella.

28.6.18
L'HUSC forma els seus professionals en el model AICP

L'Hospital Universitari Santa Creu de Vic va acollir el dimecres 20 de juny un curs sobre el model d'Atenció Integral Centrada en la Persona (AICP) a càrrec de la consultora i formadora en Gerontologia Lourdes Bermejo i amb la participació total d'una vuitantena de professionals del centre.

La formació es va dividir en 3 sessions de 2,5 hores de durada cadascuna. A través de diverses dinàmiques de grup, Bermejo va motivar la participació dels professionals perquè reflexionessin sobre les pautes d'actuació que es duen a terme a l'Hospital i el camí que cal seguir per adaptar-se al nou model.

La formadora va destacar la importància de que aquest canvi de paradigma es faci tant a nivell personal com institucional, ja que el treball en equip i l'organització permeten optimitzar les capacitats individuals de cada professional i millorar així l'atenció als usuaris.

L'AICP prioritza la personalització en l'atenció i la necessitat que els pacients puguin incorporar les seves preferències en l'elaboració dels seus plans assistencials. A la FHSC, ja s'està implantant en l'àmbit residencial i s'espera poder-lo ampliar properament cap a l'entorn hospitalari.

25.6.18
Celebrem la festa de Sant Joan a les residències d'El Nadal i Sant Hipòlit

La celebració a l'entorn del solstici d'estiu ha tingut lloc aquests dies a les residències d'El Nadal de Vic i la Fundació Gallifa de Sant Hipòlit de Voltregà. L'activitat ha consistit en un berenar amenitzat amb música.

El dimarts 19 de juny va ser l'hora de celebrar Sant Joan a la residència Fundació Gallifa. La tarda va començar amb una actuació d'alumnes i professors de l'Escola Municipal de Música de Sant Hipòlit de Voltregà. Un cop acabat el repertori de cançons, es va fer un berenar especial amb coca de Sant Joan per a tots els residents i familiars.

El Nadal va celebrar la festa el dijous 21 de juny amb residents i usuaris del centre de dia, familiars, professionals i voluntaris. L'acte, que va tenir lloc al pati central d'El Nadal, va tenir molta participació durant tota la tarda, amb un ball i un berenar amb coca i begudes.

22.6.18
Un resident de Geriatria guanya la beca de formació dels Premis Sanitat Osona

El premi consisteix en una borsa d'estudis de fins a 500 euros que el resident haurà de destinar a la inscripció a un congrés, jornada o curs de formació.

A més de Castejón, altres residents del CHV també van prendre part d'aquest premi de nova creació amb la presentació dels següents treballs:

- 'Adecuación de la teràpia transfusional en los Servicios médicos', de Tamara Nerea Blanco, resident de Medicina Interna.

- 'A propòsit d'un cas: hèrnia diafragmàtica congènita de repetició en una gestant', de Inés Agustí, resident d'Obstetrícia i Ginecologia.

- 'Ús d'antibiòtics durant l'última setmana de vida', a càrrec de Clàudia Roca, resident de Geriatria.

- 'Estudi observacional per analitzar les diferències entre diabètics autòctons i diabètics immigrants a la comarca d'Osona', de les doctores de Medicina Familiar i Comunitària Jèssica López, Elisabet Moya i Genoveva Vilardell.

El treball premiat: 'Prevalença, factors precipitants i predisposants de disfàgia orofaríngea en una unitat geriàtrica d'aguts (UGA)'

Les dificultats per empassar sòlids i líquids són una síndrome geriàtrica molt prevalent a la UGA, on segons les dades de l'autor del treball hi és present en un 41% dels pacients. El treball de recerca ha permès associar aquesta afectació amb la fragilitat, la pèrdua de funcionalitat, la malaltia avançada i altres síndromes geriàtriques (com la síndrome confusional), a més de trobar relacions amb la presa d'alguns medicaments. D'acord amb el treball de Castejón, el perfil del pacient amb disfàgia compleix majoritàriament aquestes característiques i poder indentificar-lo ajudaria a prevenir les possibles complicacions que se'n deriven, com la broncoaspiració.

21.6.18
Empremta osonenca al congrés estatal de Geriatria

Un equip d'investigadors format per professionals de la Fundació Hospital de la Santa Creu, el Consorci Hospitalari de Vic i la UVic-UCC ha rebut el Premi Beltrán Báguena al millor treball publicat en l'Àrea Clínica a la Revista Española de Geriatría y Gerontología durant l'any 2017.

Es tracta del guardó amb més prestigi que atorga cada any la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG) per l'article 'Índex Frágil-VIG: disseny i evaluació d'un índex de fragilitat basat en la Valoració Integral Geriàtrica' de Jordi Amblàs, Joan Carles Martori, Núria Molist, Ramón Oller, Xavier Gómez Batiste i Joan Espaulella.

El guardó es va entregar aquest cap de setmana en el marc del congrés estatal de la SEGG celebrat a Las Palmas de Gran Canaria. En el marc de la trobada, es va poder constatar que aquest instrument per valorar la fragilitat (IF-VIG), que s'ha desenvolupat íntegrament a Vic, s'està convertint en una eina molt emprada en l'àmbit de la Geriatria, ja que fins a 31 centres d'Espanya ja l'utilitzen, així com també a Portugal, Itàlia, Argentina i Mèxic. Alhora, l'Índex Fràgil-VIG ha estat esmentat en diferents ponències i comunicacions del congrés, fet que avala la rellevància que està adquirint com a eina senzilla, ràpida i amb excel·lent capacitat discriminativa i predictiva a l'hora de quantificar el grau de fragilitat i la reserva de salut de les persones. L'aportació d'aquest instrument clínic de molta utilitat pràctica ha permès situar Osona en el mapa internacional de la recerca geriàtrica.

Al mateix temps, tres metges residents de la unitat docent de Geriatria, Santiago Castejón, Clàudia Roca i Nadina Latorre, també van participar al congrés per presentar 3 projectes d'investigació a través dels quals es va poder acreditar el bon nivell dels especialistes en formació de la comarca.

15.6.18
L'Institut de Gurb ofereix un concert de música catalana a El Nadal

El dilluns 11 de juny, una seixantena d'estudiants de secundària de l'Institut de Gurb van amenitzar el matí dels residents i els usuaris del Centre de dia d'El Nadal amb un concert de música catalana.

El concert es va fer a la sala polivalent d'El Nadal i va tenir una durada d'uns 40 minuts, durant els quals els alumnes del centre gurbetà van tocar i cantar diverses cançons de música catalana dirigits pel professor Carles Planas. L'activitat va tenir molt bona acollida i va rebre bones valoracions tant per part dels joves com de la gent gran.

14.6.18
Els usuaris d'El Nadal visiten el santuari de Montserrat

Una trentena de persones van sortir dimarts al matí d'El Nadal per emprendre una ruta en autocar cap a la muntanya de Montserrat. Eren una quinzena de persones grans de les diferents unitats de la residència i 16 acompanyants -entre professionals, voluntaris i familiars-.

Una vegada a destí, l'excursió va consistir en una visita a la Basílica. Des de la primera fila, els usuaris d'El Nadal van poder gaudir de l'actuació de l'Escolania de Montserrat, que va interpretar la Salve i el Virolai. Tot seguit, tothom qui va voler va poder encendre espelmes i passejar per l'entorn del santuari fins a l'hora de dinar. A la tarda, es van comprar records a les botigues de la muntanya i es van poder contemplar les espectaculars vistes des del Mirador dels Apòstols.

El viatge de tornada va servir per recuperar forces ja que estaven tots molt cansats però alhora molt contents i amb ganes de repetir l'experiència.

La idea de fer aquesta sortida va ser de l'equip de tarda de la segona planta de la residència, que ha estat l'encarregat de liderar la proposta i l'organització de la sortida. Abans de dur a terme l'activitat, va caldre tot un procés organitzatiu de mesos per tal de preparar tots els detalls i fer totes les previsions perquè la sortida esdevingués tot un èxit.

8.6.18
Usuaris de la Fundació Gallifa estimulen la memòria amb jocs creats per alumnes de secundària

Una seixantena de joves de 1er d'ESO de l'IES Voltreganès van visitar la Residència Fundació Gallifa el dimarts 5 de juny per treballar la capacitat cognitiva dels usuaris en la última activitat intergeneracional de la residència aquesta temporada.

Durant la trobada, els residents es van dividir en grups petits, de 3 o 4 persones, i van seguir les instruccions que els plantejaven els alumnes per poder treballar la memòria en cada joc.

Els joves han treballat l'estimulació de la memòria durant tot el curs, primer participant en xerrades amb el centre de salut de la població i després pensant, dissenyant, desenvolupant i construint una vintena de jocs d'estimulació cognitiva adreçats als usuaris de la residència. La valoració de l'experiència va ser molt positiva i es va proposar la possibilitat de repetir-la l'any vinent.

Treballar la memòria en edats avançades és important perquè és una capacitat bàsica per a mantenir l'autonomia personal i facilita la comunicació i relació amb els altres.

6.6.18
Visita al Museu del Ter per recordar la feina a la filatura

Un grup d'usuaris del SAIAR de Folgueroles van visitar el Museu del Ter de Manlleu el dijous 31 de maig per veure amb un guia tot el museu i l'exposició temporal "Xinxes, puces i fabricantes. Les treballadores del tèxtil al Ter".

L'exposició temporal estava dedicada a les moltes dones i nenes que van treballar en la indústria tèxtil a la comarca. Moltes usuàries del centre es van sentir identificades perquè també havien viscut l'experiència de treballar en fàbriques de filatura i recorden tant la feina del dia a dia com el trajecte que havien de fer a diari per arribar fins a la fàbrica. Sobre aquest recorregut diari tractava el vídeo "Camins de dones" que es va projectar durant la visita i en què algunes usuàries van identificar-hi antigues companyes de feina.

La sortida al Museu del Ter va permetre treballar la memòria i posar en valor l'experiència vital de cada usuari.

1.6.18
27 metges i infermeres comencen la seva formació com a especialistes a Osona

L'Hospital Universitari de Vic va acollir aquest dijous la presentació dels 27 nous metges i infermeres internes residents (MIR i IIR) que enguany comencen la seva formació com a especialistes als hospitals i centres sanitaris d'Osona.

Durant l'acte, la cap d'estudis, Susanna Vilaseca, va presentar un per un tots els especialistes que comencen la seva formació. A més, els representants de les diferents institucions implicades en la formació sanitària especialitzada els van dirigir unes paraules demanant-los que donin el millor d'ells mateixos per contribuir a mantenir l'excel·lència del sistema sanitari. Els van animar a ser exigents amb la formació que rebran i a estar oberts a aprendre el màxim tant en l'àmbit professional com personal.

En concret, s'incorporen al Consorci Hospitalari de Vic vuit nous metges, que es formaran respectivament en les especialitats de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu (1), Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (1), Psiquiatria (1), Medicina Interna (2), Ginecologia i Obstetrícia (1) i Geriatria (2), que és una especialitat conjunta amb la Fundació Hospital de la Santa Creu. En l'àmbit d'infermeria, comencen dues llevadores en l'especialitat de Ginecologia i Obstetrícia. Alhora, també s'incorporen tretze metges i quatre infermeres que es formaran com a especialistes en Atenció Familiar i Comunitària entre els centres d'atenció primària de la comarca i l'Hospital Universitari de Vic. Dotze d'ells estaran adscrits a la Unitat Docent de la Catalunya Central, de l'Institut Català de la Salut, i els altres cinc a ACEBA (que agrupa els CAP gestionats per entitats de base associativa).

Qui són els nous residents del CHV?
Els nous residents han arribat a la comarca procedents d'arreu de la geografia espanyola (també s'incorporen alguns residents d'altres països), però enguany n'hi ha molts que són d'Osona o de les comarques veïnes. El període de formació dels metges oscil·larà entre els 4 i 5 anys, depenent de l'especialitat que hagin escollit, mentre que la formació especialitzada de les infermeres durarà 2 anys. Al Bloc dels Residents del CHV (residents.chv.cat), us presentem la nova promoció de MIR i IIR: d'on provenen, on van estudiar, quina especialitat cursaran, què esperen de la residència, etc.

Un quart de segle dedicats a la formació
Des de fa 30 anys, el Consorci Hospitalari de Vic està acreditat pel Ministeri de Sanitat per formar metges especialistes. En l'actualitat, té en formació un total de 27 metges interns residents (MIR) i quatre llevadores internes residents (LLIR), i col·labora en la formació com a especialistes en Atenció Familiar i Comunitària d'uns altres 38 metges i cinc infermeres.

En representació de les institucions sanitàries que participen en la formació dels residents, han pres part en l'acte el Dr. Rafael Toribio, director assistencial del CHV; el Dr. Jordi Roca, gerent de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic; la Dra. Marta Serrarols, gerent de l'EAP Vic Sud, la Dra. Anna Aran, gerent de l'ICS Catalunya Central, la Dra. Núria Roger, directora de Transferència de Coneixement del CHV, i la Dra. Susanna Vilaseca, cap d'estudis del CHV.

31.5.18
Farmàcia i Geriatria presenten el model de Prescripció Centrada en la Persona

L'HUV ha acollit, aquest dijous, una jornada científica sobre el model de Prescripció Centrada en la Persona que ha donat conèixer els resultats d'un estudi que s'ha dut a terme a l'Hospital de Manlleu per millorar l'adherència dels pacients amb dues o més malalties cròniques.

Aquesta jornada s'ha emmarcat en la Ruta de l'Excel·lència de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica que, aquest 2018, ha premiat a cinc serveis de farmàcia hospitalària que tenen en marxa projectes de valor, amb resultats assistencials rellevants que es puguin implantar a altres centres i el coneixement dels quals pugui ser compartit.

Els serveis territorials de Farmàcia i Geriatria (CHV-FHSC) van obtenir un d'aquests cinc premis pel projecte 'Model de Prescripció Centrada en la Persona per millorar l'adherència i l'adequació terapèutica en pacients amb multimorbiditat'.

Estratègies innovadores per millorar l'adherència terapèutica
En el marc de la jornada s'han explicat els resultats de l'estudi realitzat per farmacèutics i geriatres del CHV-FHSC que ha permès millorar l'adherència i l'adequació terapèutica dels pacients amb multimorbilitat mitjançant la implantació en la pràctica clínica del Model de Prescripció Centrada en la Persona. L'experiència es va aplicar a la Unitat de Convalescència de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu i va consistir, primer, en la realització d'entrevistes clíniques entre el farmacèutic d'hospital i el pacient -o cuidadors- per valorar qualitativament la seva adherència. Tot seguit, van tenir lloc reunions entre el geriatra i el farmacèutic per revisar i adequar els medicaments.

Després de l'anàlisi del cas de 120 persones, els resultats van ser molt satisfactoris: es van realitzar més de 600 intervencions de modificació, substitució o interrupció de la medicació -amb un promig de cinc intervencions per pacient-; i es va aconseguir disminuir significativament la mitjana de medicaments de cadascun -passant de 10 a 8-, fet que va permetre disminuir la seva càrrega terapèutica, adaptant-la a les seves capacitats, així com augmentar la seguretat de la farmacoteràpia.

L'adherència és un factor clau en l'èxit terapèutic, és a dir, quan la conducta del pacient -en relació a la presa de medicació- es correspon amb les recomanacions del professional sanitari. En canvi, la manca d'adherència terapèutica s'ha relacionat amb un pitjor control de la malaltia, una reducció de la qualitat i esperança de vida, així com un augment de la despesa sanitària. Per això, cal implantar estratègies innovadores que permetin millorar l'adherència terapèutica. A més, aquestes estratègies han d'individualitzar-se, ja que les barreres que impedeixen una bona adherència varien d'un pacient a un altre.

28.5.18
Familiars i professionals de les residències tastaran els plats dels menús d'estiu

L'arribada de la calor i de l'estiu anima a fer canvis en els menús dels residents per incloure-hi propostes més fresques i lleugeres així com nous productes de temporada.

Perquè els professionals i els familiars dels residents coneguin quins són els nous plats i puguin donar-ne la seva opinió, El Nadal i la residència de Sant Hipòlit de Voltregà Fundació Gallifa organitzen un tastet de menús gratuït i obert a tothom.

Els tastets de plats es faran aquest dimarts 29 de maig, a les 12.30h, a la sala polivalent d'El Nadal, i el dimecres 30 de maig, a la mateixa hora, a la Fundació Gallifa.

25.5.18
130 professionals es formen a Osona sobre com millorar el tractament de les úlceres en el peu diabètic

Aprofundir en el coneixement del tractament de les úlceres de peu diabètic va ser l'objectiu central de la tercera ‘Jornada d'atenció a les ferides cròniques', que es va celebrar al centre residencial El Nadal el divendres 25 de maig amb la participació d'uns 130 professionals de tot Catalunya i Andorra.

L'edició d'aquest 2018, promoguda novament per la Unitat Clínica de Ferides de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, amb el suport científic del grup de recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab), ha posat el focus en la cura d'una patologia present en les persones diabètiques i que apareix a causa d'una afectació progressiva en el sistema nerviós i, en alguns casos, també fruit d'una insuficiència arterial. La voluntat de la jornada ha estat la de contribuir a que es desenvolupi una atenció adequada en els malalts d'úlceres de peu diabètic, basada en l'evidència i fonamentada en la recerca constant que es desenvolupa des de diverses institucions.

En aquesta tercera edició, les conferències i taules rodones van tractar l'atenció de les ferides en el peu diabètic (com abordar-ne la infecció, quines opcions quirúrgiques existeixen i quan i com fer una descàrrega), els nous avenços metodològics i tècnics a l'hora de tenir-ne cura, i la importància de prevenir la seva aparició (a través del control metabòlic, l'avaluació dels peus, l'educació terapèutica i la millora biomecànica a l'hora de caminar mitjançant adaptacions, plantilles i calçat adequat).

La jornada d'enguany va incorporar com a novetat una sessió de comunicacions en format pòster per mostrar els resultats de la recerca en aquest àmbit. Entre els ponents més destacats hi havia el Dr. Miquel Sabrià, catedràtic de Medicina i coordinador del Màster en Diagnòstic i Tractament del peu Diabètic i metge a l'Hospital Germans Trias i Pujol.

La Unitat Clínica de Ferides

Ubicada a l'Hospital Universitari de la Santa Creu des de l'any 2006, la Unitat Clínica de Ferides és un bon model d'atenció integrada en què hi participen també professionals del Consorci Hospitalari de Vic i on la recerca és compartida amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.

En els últims anys, el nombre de malalts i de ferides ateses a la UCF s'ha multiplicat. Es calcula que prop del 2% de la població tindrà una úlcera o ferida crònica al llarg de la seva vida. Es tracta d'un problema que afecta sobretot la gent gran i que comporta greus afectacions en la vida diària.

L'objectiu d'aquesta jornada és, doncs, contribuir a la millora de la curació de les ferides de difícil cicatrització a través d'activitats formatives i de divulgació científica i promoure una visió territorial amb la implicació de tots els entorns assistencials per millorar els resultats en el pacients.

16.5.18
Jordi Roca, candidat als Premis Osonencs d'El 9 Nou

El bisetmanari El 9 Nou celebra aquest 2018 els seus 40 anys d'història i ha impulsat el lliurament dels Premis Osonencs. En la categoria de Societat, entre els vuit candidats proposats hi ha Jordi Roca, director gerent de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.

La candidatura de Roca s'entén com a reconeixement de la tasca de tot l'equip humà de la Fundació, al llarg d'aquests 30 anys, per millorar l'atenció de les persones amb malaltia avançada, fragilitat i/o dependència i a persones en situació de final de vida.

Els Premis Osonencs reconeixeran l'aportació de personalitats de la comarca en les categories de Societat, Cultura, Esports i Entitats Socials. Els quatre guanyadors, a triar entre 32 candidats, s'escolliran a partir de les votacions dels lectors i subscriptors del diari. Cada participant pot votar fins a tres candidats de cada categoria, proposant fins i tot una persona alternativa en cadascuna.

Es pot votar als Premis Osonencs tantes vegades com es vulgui omplint la butlleta publicada al diari, i només una vegada a través d'Internet, al web el9nou.cat. El termini finalitza el 25 de maig.

Perfil de Jordi Roca, director gerent de la FHSC, al web d'El 9 Nou
Formulari online de votació als Premis Osonencs

4.5.18
El nou Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic estarà llest a l'abril de 2019

D'aquí un any, a finals d'abril del 2019, està previst que entrin en funcionament les noves instal·lacions de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic. El projecte d'ampliació i modernització del centre entra ara en la seva tercera fase, que inclou la reforma total de la planta baixa per crear-hi la nova Àrea Ambulatòria i la construcció d'un gran eix d'ascensors que millorarà l'accessibilitat de l'edifici.

Per poder avançar en les obres, aquests últims dies s'ha traslladat l'entrada principal de l'Hospital i l'activitat ambulatòria. Serveis com l'hospital de dia i cures, els consultoris o la rehabilitació, així com el taulell de recepció i admissions, s'han ubicat de manera provisional a l'edifici annex (al capdamunt de la rampa a mà esquerra). Aquests espais, degudament senyalitzats, s'han condicionat per seguir oferint una atenció de qualitat a les persones usuàries fins acabar les obres.

Quins són els següents passos?
En paral·lel a la reforma de la planta baixa, segueix avançant l'obra del pàrquing (es preveu que acabi a finals d'any) i la construcció dels nous edificis: un de 356 m2 que albergarà els nous accessos i l'annex de 800 m2 on hi haurà l'Àrea de Rehabilitació.

Al gener de 2019, un cop acabades les noves instal•lacions –i mentre es procedeix a equipar-les per iniciar l'activitat assistencial–, començarà la darrera fase del projecte: la urbanització de l'entorn per crear-hi un gran parc públic. Una actuació que convertirà els voltants de l'Hospital en una zona verda per al barri.

Una obra condicionada per les intervencions arqueològiques
El calendari inicial del projecte preveia que l'ampliació de l'Hospital finalitzés al gener del 2018. Un termini que no s'ha pogut complir, principalment, per la troballa de restes arqueològiques a la zona. Les obres van quedar paralitzades a l'inici durant mig any per deixar treballar els arqueòlegs, segons contempla la vigent normativa de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic de la Generalitat.

Quan, finalment, la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura va autoritzar la retirada de les restes i la represa de les obres, aquestes van poder continuar però amb un mètode d'excavació més lent i acurat, rebaixant les capes superficials fins arribar als nivells potencialment arqueològics. Alhora, per compaginar la feina d'obrers i arqueòlegs, l'excavació es va dividir en dues àrees per permetre seguir amb la recerca de restes –enlloc de construir de manera simultània a tota l'àrea com preveia el projecte inicial–. Aquests canvis en el procediment van suposar allargar vora set mesos més el calendari.

En total, la troballa de restes arqueològiques haurà comportat allargar més d'un any la finalització del projecte. Una demora a la que cal afegir dos mesos més, derivats de les gestions administratives pels canvis de l'empresa constructora que duu a terme les obres –l'empresa adjudicatària ha canviat en dues ocasions–.

24.4.18
Tornen les Jornades R+D+I TIC Salut i Social a Vic

Els dies 27 i 28 de setembre, Vic acollirà la 8a edició de les Jornades R+D+I TIC Salut i Social, un espai de debat i d'intercanvi d'experiències amb experts d'arreu del país sobre l'aplicació de les TIC a l'àmbit de la salut i el benestar social.

L'edició d'enguany, la tercera consecutiva a Vic, ha escollit com a lema 'Tecnologia i Humanisme: Teràpies digitals'. Enguany, recupera el format de dos dies de durada i ja ha obert tant el procés d'inscripció com el de presentació de pósters i projectes tecnològics sobre el repte 'Teràpies digitals'. El programa alterna espais d'exposició de projectes, interrelació d'iniciatives i càpsules de comunicació amb diverses taules rodones.

Els temes de debat serviran per compartir coneixement sobre com s'apliquen les teràpies digitals en l'àmbit de les neurociències, com es poden humanitzar les organitzacions a través de les tecnologies o quines experiències tecnològiques es poden trobar a dia d'avui en la salut i el benestar social. Les jornades també inclouran lliurament de premis a les millors propostes presentades.

Les Jornades R+D+I TIC Salut i Social es celebraran a l'edifici El Sucre de Vic i estan organitzades per la UVic-UCC (Càtedra TIC Salut i Càtedra Serveis Socials), la Fundació TIC Salut Social, el CHV, la FHSC, l'ICS, l'EAP de Vic, l'EAP d'Osona Sud, Alt Congost i l'ABS de Centelles i la Fundació Althaia, mentre que la FORES en gestiona la secretaria tècnica.

20.4.18
El cartell de la Festa Primavera d'enguany és obra d'El Nadal

Professionals i usuaris d'El Nadal han estat els responsables de la creació del cartell de la Festa Primavera de la Gent Gran de Vic que enguany tindrà lloc el proper dimecres 9 de maig.

El disseny, que mostra una imatge amb les mans esteses i papallones, simbolitza el gest d'invitació a participar de la festa i de l'entrada de la nova estació. Els usuaris d'El Nadal van participar en la sessió fotogràfica al jardí de la residència i van escollir tant la fotografia com el color del cartell.

La Festa Primavera, organitzada per l'Ajuntament de Vic, tindrà lloc el 9 de maig i constarà d'una missa cantada a la Catedral de Vic a les 12 del migdia, i un dinar amb ball al recinte Firal El Sucre a partir de les 2 del migdia.

12.4.18
Atenció a pacients geriàtrics amb insuficiència cardíaca avançada en situació de complexitat

Professionals de la Fundació Hospital de la Santa Creu van participar com a ponents experts al IV Curs de Cures Pal·liatives en Geriatria, celebrat a Madrid i organitzat per la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología.

Al curs, que tenia com objectiu aprofundir en l'atenció a pacients geriàtrics amb insuficiència cardíaca avançada en situació de complexitat, hi van assistir més de 300 professionals d'àmbit estatal entre metges, infermeres, treballadors socials i psicòlegs dedicats a l'atenció de pacients geriàtrics. Entre ells, hi havia el cap del Servei de la Unitat Territorial de Geriatria i Cures Pal·liatives, Dr. Joan Espaulella, el geriatra Dr. Jordi Amblàs i la treballadora social Carme Guinovart.

Durant l'activitat formativa es van tractar aspectes com l'abordatge dels pacients complexos, el diagnòstic de la situació dels mateixos, la presa de decisions, la presa anticipada de decisions i els tractaments específics i pal·liatius que en el moment actual de la ciència poden oferir al pacient complex amb insuficiència cardíaca.

Complexitat clínica i presa de decisions

En aquesta 4a edició del curs de Cures Pal·liatives en Geriatria es va revisar l'origen de la complexitat en el pacient crònic avançat i es va explicar el model per poder afrontar-la: El diagnòstic situacional sempre ha d'anar al costat de la presa de decisions compartida. Per a això, el Dr. Jordi Amblàs de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, va introduir el concepte de complexitat i les dificultats que comporta.

Per la seva banda, el Dr. Espaulella va abordar la presa de decisions compartida, l'atenció centrada en la persona i els resultats que importen al pacient. I Carme Guinovart va explicar l'existència de complexitat social i també derivada del sistema assistencial.

9.4.18
Mayte Fonollosa explica a Albert Om com afronta el final de la seva vida

El periodista Albert Om, presentador del programa ‘Islàndia' a RAC1, va ser a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic el 19 de març per entrevistar a la pedagoga Mayte Fonollosa, de 49 anys, ingressada a causa d'un càncer d'estómac terminal.

A l'entrevista, que es va publicar el passat dijous, la pacient explica com ha viscut la malaltia i com desitja viure els últims dies de la seva vida amb alegria i sense pors. Fonollosa va morir dos dies abans de l'emissió de l'entrevista, el dimarts 3 abril.

Més detalls a “Dic adéu a la vida amb alegria”, comiat de Mayte Fonollosa

Escoltar l'entrevista sencera

5.4.18
Nova pràctica d'observació dels estudiants de Medicina

Aquest dijous, els estudiants de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC s'han tornat a posar la bata per acompanyar durant tot un matí als professionals en els diferents centres assistencials de la comarca.

Els estudiants han tornat a viure un dia a la consulta d'un metge/ssa, tal com ja van fer el 28 de setembre quan van estrenar la bata. La principal novetat d'aquesta ocasió ha estat que s'han començat a introduir en l'exploració física d'un pacient. S'ha demanat als alumnes una actitud activa durant la pràctica i el respecte al deure de confidencialitat expressat en el compromís prèviament signat.

La vuitantena d'alumnes de la Facultat s'han distribuït per l'Hospital Universitari de la Santa Creu, l'Hospital Universitari de Vic, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, i també a l'ABS Vic Sud i l'ABS de Centelles, a l'Hospital de Campdevànol i als CAP de Taradell, Vic Nord, Calldetenes, Santa Eugènia de Berga, Torelló, Manlleu.

En el cas concret de l'HUSC i l'HSJM, s'han repartit per les consultes de Geriatria, i en el cas de l'HUV, per les especialitats de Medicina Interna, Oncologia, Ginecologia, Cirurgia, Cardiologia, Reumatologia, Digestiu, Pediatria, Pneumologia, ORL, UCI i Nefrologia.

21.3.18
Inscripcions obertes per a la Jornada d'atenció a les ferides cròniques

El 25 de maig, la residència El Nadal de Vic acollirà la Jornada d'atenció a les ferides cròniques, adreçada a tots els professionals de la salut relacionats amb l'atenció i la cura de ferides.

Les inscripcions ja es poden realitzar a través de la web de la FORES -que en gestiona la secretaria tècnica-.

Les jornades anuals d'atenció a les ferides cròniques tenen l'ànim de contribuir a una pràctica basada en l'evidència i volen ser un espai per compartir experiències de clíniques i de recerca.

L'edició d'aquest 2018 està orientada a proporcionar una actualització sobre la cura de les úlceres diabètiques dels peus. La jornada d'enguany incorpora com a novetat una sessió de comunicacions en format pòster per mostrar els resultats de la recerca sobre peu diabètic. S'acceptaran comunicacions de professionals assistencials, resultats de tesis doctorals, i treballs de fi de grau i màster.

Més informació: http://mon.uvic.cat/jornada-ferides
Inscripcions: http://www.foresosona.org/formacio/inscripcio/102

19.3.18
La teràpia de preparar el berenar dels dijous

Usuaris, familiars i professionals de la residència Fundació Gallifa de Sant Hipòlit participen, cada setmana, en una activitat de cuina que permet treballar aspectes com l'estimulació sensorial i les relacions socials.

L'activitat comença amb l'elecció de la recepta per part dels usuaris, continua amb l'elaboració i finalitza amb la degustació del plat que acostuma a ser un postre o berenar dolç. A l'hora d'escollir-lo, s'intenta potenciar la integració de noves cultures culinàries amb receptes provinents d'altres països com, per exemple, els crepes d'origen francès que, dijous passat, se'ls van menjar acompanyats de crema de cacau.

Per als usuaris, va ser una experiència molt positiva ja que molts d'ells no havien menjat mai crepes i els va suposar el descobriment de nous gustos i textures. Alhora, van adonar-se que aquest plat francès és molt versàtil, ja que es pot menjar amb acompanyament dolç o salat i en qualsevol moment del dia -esmorzar, berenar o sopar.

El taller de cuina i berenar dels dijous a la residència Fundació Gallifa és un bon moment per potenciar les relacions socials i establir nous vincles entre els usuaris. La cuina els uneix, els permet treballar en equip i mirar enrere per recordar algunes etapes del seu cicle vital.

A banda dels crepes, han cuinat també plats amb melmelada de préssec de collita pròpia del jardí i uns dolços típics de Transilvània. El proper menú serà coca de iogurt.

16.3.18
La Santa Creu i el Consorci participen en un projecte de recerca sobre telerehabilitació per facilitar la recuperació dels ictus

El Servei de Rehabilitació conjunt entre el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu assajarà l'ús d'una nova tecnologia de rehabilitació a distància per a persones que han patit un ictus. En l'estudi, que forma part d'un projecte de recerca liderat per l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'empresa per Vodafone, hi participen un grup de pacients que estan sent tractats a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (FHSC) i a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu (CHV).

Com funciona?
El sistema de telerehabilitació es basa en unes tauletes que porten instal·lades un conjunt d'aplicacions, intuïtives i fàcils d'utilitzar, amb les quals els pacients poden realitzar els exercicis de recuperació motora des del seu domicili. A través de la plataforma, el terapeuta envia de manera personalitzada al pacient els exercicis en format multimèdia (text, foto i/o vídeo). Aquest s'hi connecta des de casa quan vol iniciar la sessió i tots els exercicis que realitza queden gravats en vídeo, de manera que el professional pot supervisar la seva evolució i anar adequant el tractament.

Recuperar-se millor i més còmodament
L'objectiu de l'estudi és demostrar la utilitat d'aquesta tecnologia en la recuperació dels pacients i la seva contribució a millorar-ne els dèficits funcionals –motricitat fina, coordinació manual, patrons de moviment de les extremitats superiors– un cop ja han pogut tornar al domicili. Un aspecte clau si es té en compte que el procés de recuperació sol ser llarg i els afectats poden tenir dificultats per desplaçar-se.

La plataforma de telerehabilitació és un projecte desenvolupat per Vodafone i per la Fundació Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut de Recerca, i és una de les principals innovacions que es van presentar al Mobile World Congress a nivell d'eSalut. El programa ja ha estat testejat amb èxit a l'hospital barceloní i, ara, també se'n podran beneficiar els pacients d'Osona gràcies al conveni que el servei territorial de Rehabilitació conjunt entre el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu han establert amb aquest centre per participar en el projecte de recerca.

15.3.18
10 raons perquè els futurs residents escullin el CHV

Després dels exàmens del MIR o IIR, els futurs residents han de triar especialitat i centre on cursar la formació sanitària especialitzada. Des del Consorci Hospitalari de Vic es posa al seu abast 10 raons per ajudar-los a decidir-se i triar una de les places ofertades.

L'assistència des del primer dia, la supervisió personalitzada i progressiva i el fet de ser Hospital Universitari són alguns dels avantatges que ofereix el CHV perquè els residents treguin el màxim rendiment del seu període formatiu.

Tots els avantatges de ser resident del CHV es podran conèixer més a fons en la jornada de portes obertes que tindrà lloc el 4 d'abril, a les 10 hores, a la Sala d'actes de l'Hospital Universitari de Vic. Més informació a residents.chv.cat

14.3.18
Dia Mundial del Delírium

El 14 de març, amb motiu del Dia Mundial del Delírium, l'Hospital Universitari de la Santa Creu, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu i l'Hospital Universitari de Vic impulsaran una sèrie d'accions de sensibilització per millorar la informació sobre aquesta síndrome confusional aguda.

El Delírium és un deteriorament ràpid i reversible de la funció cognitiva que desenvolupen un de cada quatre pacients hospitalitzats d'edat avançada. Aquesta síndrome es caracteritza per provocar episodis de desorientació, somnolència, agitació i ocasionalment presència d'al·lucinacions i/o ideació delirant. Entre les causes que el provoquen hi poden haver malalties agudes, lesions traumàtiques, cirurgies i efectes adversos de fàrmacs.

Malgrat ser una síndrome reversible, una vegada s'ha patit hi ha risc de que la reserva cognitiva del pacient baixi i pugui tenir una pitjor recuperació de la malaltia, alhora que augmenta la probabilitat d'institucionalització, aparició de demència o mortalitat. Per aquesta raó, la prevenció és molt important a través de mesures no farmacològiques i, un cop s'ha esdevingut l'episodi, s'han d'aplicar diverses accions recomanades per tal de minimitzar-ne els efectes.

Durant el Dia Mundial del Delírium, els centres faran difusió d'aquest trastorn a través de material gràfic i suport informatiu: s'incorporaran pòsters a les diverses unitats, els professionals portaran targetons identificatius de la campanya i repartiran tríptics entre els usuaris i les famílies. La biblioteca de l'Hospital Universitari de la Santa Creu acollirà el mateix dia 14 de març, a les 15.15h, una xerrada per a professionals titulada ‘Dia Mundial del Delírium. Prevenim-lo. Identifiquem-lo. Revertim-lo', a càrrec de Dina Barneto i Lorena Bajo.

13.3.18
L'Hospital Universitari de la Santa Creu trasllada l'entrada i l'activitat ambulatòria

Amb motiu de les obres d'ampliació i modernització de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, en les properes setmanes es traslladarà l'entrada principal del centre, la recepció i tota l'activitat ambulatòria que es realitza a la planta baixa.

L'accés a l'Hospital es farà per la porta a la qual s'accedeix des de la rampa exterior. Alhora, serveis com l'hospital de dia, les consultes externes i la rehabilitació ambulatòria, així com el taulell d'informació i admissions, s'ubicaran de manera provisional a l'edifici lateral annex. Aquests espais, on anteriorment hi havia la Unitat de Psicogeriatria, s'han condicionat per seguir oferint una atenció de qualitat a les persones usuàries durant els mesos que resten fins acabar les obres. També s'habilitarà un circuit degudament senyalitzat perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir al centre amb ascensor.

És la primera vegada que les obres d'ampliació de l'Hospital obliguen a traslladar part de l'activitat assistencial, doncs fins ara s'havia treballat fonamentalment al perímetre exterior de l'edifici.

Obres a bon ritme
Seguint l'evolució prevista de les obres, al desembre, quan l'estructura del pàrquing ja estava molt avançada, es va tancar l'accés principal a l'hospital i es va habilitar una nova entrada per la façana lateral. D'aquesta manera, s'iniciava la segona fase del projecte, que inclou la reforma de la planta baixa per crear-hi la nova i ampliada Àrea Ambulatòria. Les obres seguiran amb la construcció dels nous edificis: el que albergarà el vestíbul, els nous accessos i la cafeteria, i el de l'Àrea de Rehabilitació. Des del 26 de febrer, l'empresa Vic 2013 ha assumit la continuïtat de les obres.

8.3.18
"Encara ens queden molts drets per conquerir"

El color lila ha estat, aquest dijous, el protagonista a les instal·lacions de l'Hospital Universitari de la Santa Creu. Des de primera hora del matí, bona part dels professionals han lluït el llaç violeta al damunt del pit per commemorar la celebració del Dia de la Dona.

A les 11:30h, una quarantena de professionals han fet una breu pausa per sortir a l'entrada de l'hospital i participar en l'acte organitzat per la Comissió Lúdico-Social de l'HUSC. Per començar, ha tingut lloc un parlament i la lectura d'un manifest amb la voluntat de reivindicar que, avui dia, 'les dones ja tenen molts drets però encara en queden molts més per conquerir'.

L'acte ha seguit amb el recital del poema 'Vuit de Març' de Maria Mercè Marçal i el cant de la cançó 'Companys, no és això' de Lluís Llach. Per últim, cadascun dels assistents ha enlairat un globus lila cap al cel, en el que s'hi han adjuntat missatges com #DonesAmbTotsElsDrets o #LesDonesSomAquí.

7.3.18
Taller d'entrenament de la memòria a El Nadal

El Centre de dia d'El Nadal va iniciar, el dilluns 3 de març, el taller d'entrenament de la memòria per a gent gran, unes sessions que tenen lloc els dilluns i dimecres de 15.00h a 17.00h i són independents de l'activitat diària del centre.

L'objectiu del taller és oferir un espai on entrenar i posar en pràctica estratègies per mantenir la memòria i altres capacitats cognitives. Alhora, es dona continuïtat als tallers de memòria que es realitzen a l'hospital de dia de l'HUSC que tenen una durada limitada.

Les sessions van a càrrec de la terapeuta ocupacional Sara Alababidi, qui també és responsable de la mateixa iniciativa a l'Hospital Universitari de la Santa Creu. El fet que les persones potencialment usuàries del servei ja coneguin la terapeuta augmenta la seva seguretat i confiança a l'hora de participar-hi.

1.3.18
Paisatge nevat a les nostres instal·lacions

L'episodi de nevades dels dies 27 i 28 de febrer va deixar un bon gruix de neu als nostres espais exteriors, com demostren algunes fotografies de l'Hospital Universari de la Santa Creu o la residència i centre de dia El Nadal.

23.2.18
Voluntariat dels alumnes de l'Escola Vedruna de Tona

Una seixantena d'usuaris de la residència i centre de dia El Nadal van participar, el divendres 16 de febrer, en una activitat intergeneracional amb 22 alumnes d'ESO de l'Escola Vedruna de Tona.

La sessió conjunta –que s'emmarcava en una experiència de voluntariat del centre educatiu- va servir per potenciar la interacció entre joves i persones grans, a través d'exercici físic i la música.

Després d'esmorzar, els nois i noies -d'entre 12 i 15 anys- van preparar la sala polivalent i van acompanyar-hi les persones grans. A la sessió, també hi van participar professionals de la casa i estudiants en pràctiques de la UVic-UCC que provenen dels graus de Teràpia Ocupacional, Fisioteràpia i Ciències de l'Activitat Física i l'Esport.

A l'acabar, tots van fer una valoració molt positiva de l'activitat que els va permetre, d'una banda, posar-se en forma i, de l'altra, treballar els valors intrínsecs dels voluntariat com la companyia, l'intercanvi de temps i el fet de compartir experiències lúdiques i educatives.

7.2.18
Romà Casanova visita el Saiar de Folgueroles

El bisbe de Vic, Romà Casanova, va visitar el Saiar de Folgueroles per compartir una estona de conversa i de lleure amb la dotzena d'usuaris del centre de dia. L'activitat, que va tenir lloc el 24 de gener, s'emmarcava en una sèrie de visites que el bisbe realitza durant tot l'any.

A l'arribar al Saiar, la màxima autoritat de la diòcesi va saludar, una per una, a cadascuna de les persones que hi havia al centre. Tot seguit, el bisbe va iniciar un interessant discurs sobre la seva feina i els valors de vida que 'no es perden tot i el pas dels anys', va assegurar. Per últim, tots plegats van resar, van cantar el virolai i Casanova els va entregar una estampa de la Mare de Déu de l'Esperança.

Durant la visita, l'acompanyaven el rector del poble Pere Oliva, el diaca Joan Tió i dos mossens més. Aquella mateixa setmana, el bisbe va realitzar una eucaristia a l'església de Folgueroles.

Aquesta activitat, que va ser molt profitosa per als usuaris del centre de dia, s'emmarcava en la sèrie de visites que l'autoritat eclesiàstica realitza als municipis de la diòcesi (Osona, la part sud del Ripollès, el Bages i municipis de la Selva, el Berguedà, l'Anoia i el Vallès Oriental).

30.1.18
Com estalviar en la factura de la llum i l'aigua?

La sala polivalent d'El Nadal va acollir, el dimecres 24 de gener, una xerrada sobre estalvi energètic, organitzada per l'ajuntament de Vic i adreçada a les persones que viuen als habitatges d'El Nadal.

Durant la sessió, es van donar eines per aprendre a interpretar les factures -de la llum i l'aigua- i, alhora, per saber si una família té contractada la potència adequada segons les seves necessitats ja que, moltes vegades, es paga més del que s'acaba gastant.

D'altra banda, també es van donar consells pràctics i fàcils d'aplicar en la vida quotidiana per potenciar l'estalvi i reduir la despesa energètica.

Vist l'èxit de la xerrada, ja s'ha programat una segona sessió, amb l'objectiu de fer un assessorament individual, factures en mà, per a cadascun dels assistents. Tanmateix, també es valorarà la possibilitat de sol·licitar el bo social, una ajuda que abarata la factura elèctrica i que protegeix als col·lectius amb menys possibilitats econòmiques.

Aquest tipus de xerrades, impulsades des de l'ajuntament, també s'estan realitzant a diversos centres cívics de la ciutat.

24.1.18
Musicoteràpia per a malalts i familiars d'Alzheimer

Aquest mes de gener, han finalitzat les sessions de Musicoteràpia per a malalts i familiars d'Alzheimer que han tingut lloc, durant el darrer trimestre, a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic.

El programa gestionat per l'Associació de Familiars i Malalts d'Alzheimer d'Osona ha consistit en 12 sessions de musicoteràpia impartides per l'empresa Singular. Hi ha participat cinc parelles formades per malalts i cuidadors principals.

Les sessions tenien com objectiu contribuir a millorar el benestar dels 10 participants, mirant de donar resposta a les seves necessitats relacionades amb aspectes psicològics, comunicatius, relacionals i emocionals, així com reforçar les funcions cognitives, motrius i sensorials preservades de les persones amb demència.

A través del treball i de la participació activa del cuidador, aquest també s'ha vist beneficiat en les vessants de comunicació amb el malalt i amb altres parelles. També s'ha fet èmfasi en la relaxació i gaudi del cuidador.

L'activitat s'ha pogut portar a terme gràcies a la col·laboració econòmica de Gepork que ha finançat el total del cost d'aquest projecte.

NOTÍCIA D'EL9TV sobre les sessions de musicoteràpia:
http://el9nou.cat/video/sessions-de-musicoterapia-per-malalts-dalzheimer-i-cuidadors/

22.1.18
Preparatius intergeneracionals per a l'obra de teatre El Petit Príncep

Una dotzena d'alumnes de l'IES Antoni Pous de Manlleu que estan cursant els cicles formatius de grau mitjà de Tècnic d'Educació Infantil (TEI) i de Tècnic d'Atenció a les Persones en Situació de Dependència (TAPSD) realitzaran una part del seu treball de recerca a El Nadal.

Durant tres sessions entre els mesos de gener i febrer, els alumnes seran a El Nadal per implicar a les persones usuàries de la residència i el centre de dia en un taller de manualitats. L'objectiu és que les persones grans col·laborin en l'elaboració del decorat i l'escenografia de l'obra de teatre El Petit Príncep, que es representarà properament a Manlleu.

Coordinats pels alumnes del cicle formatiu, una vintena d'usuaris del centre de serveis per a gent gran El Nadal participaran en l'activitat que servirà per construir l'atrezzo i els elements decoratius que lluiran a l'escenari durant la representació, al mes de març, quan es podrà veure el resultat de tota la feina feta.

Malgrat que aquesta és una activitat puntual, l'Institut Antoni Pous de Manlleu i El Nadal ja mantenen una estreta relació de col·laboració, per exemple, amb la realització de les pràctiques formatives dels alumnes al centre residencial.

15.1.18
El Patronat ratifica les Línies Estratègiques de la FHSC per al 2018-2019

El darrer Patronat de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, celebrat el 20 de desembre, va ratificar les Línies Estratègiques de la institució per als propers dos anys, definides a partir dels resultats obtinguts en el procés participatiu de Planificació Estratègica.

LÍNIES ESTRATÈGIQUES OPERATIVES:
- Línia 1: Evolucionar cap a una organització integrada de serveis de salut i socials al territori i que faciliti desenvolupar noves estratègies per a l'atenció de PCC/MACA/Ger així com l'excel·lència i sostenibilitat de la institució .
- Línia 2: Desenvolupar el model d'ACP i l'experiència del pacient/ciutadà.
- Línia 3: Proveir a les persones en situació de malaltia avançada, fragilitat i/o dependència, una atenció integral, d'alt valor i nivell humà i centrada en la persona, amb l'objectiu de millorar la seva salut i/o benestar, de forma compartida i integrada amb els altres agents del territori.

LÍNIES ESTRATÈGIQUES CORPORATIVES
- Línia 4:Revisar pràctiques i cultures relacionades amb la gestió de persones.
- Línia 5: Garantir la viabilitat econòmica de l'entitat i maximitzar la capacitat de generar ingressos.

A partir d'aquestes línies, ara caldrà elaborar els corresponents Objectius i Accions per a poder-les desenvolupar.

28.12.17
Comença un nou trimestre dels tallers d'estimulació cognitiva

El 9 de gener de 2018, comença un nou trimestre dels 'Tallers d'estimulació cognitiva' adreçat específicament als usuaris -persones amb demència inicial i discretament moderada- i a les seves famílies.

La presentació del curs tindrà lloc a les 11:00h a la Biblioteca Gran de l'Hospital Universitari de la Santa Creu i anirà a càrrec de l'equip de l'Hospital de Dia.

Els tallers es duen a terme durant un període de 3 mesos i, en aquest cas, s'allargaran fins al març. Es dirigeixen específicament a pacients i tenen com objectiu principal estimular les funcions cognitives conservades per tal d'optimitzar-ne el seu rendiment i compensar, en la mesura que sigui possible, la resta de funcions mentals alterades. Una part d'aquesta intervenció no farmacològica es realitza de forma grupal i, una altra part, de manera individual. S'apliquen diferents tècniques i estratègies, combinant els exercicis cognitius de llapis-paper i els neurojocs amb les noves tecnologies (plataforma informatitzada Guttmann Neuro Personal Trainer) i les tècniques de relaxació com és el mindfulness.

La presentació dels tallers es realitza a l'inici de cada nou grup d'usuaris amb l'objectiu que, tant ells com els seus familiars, coneguin la dinàmica de la intervenció, així com l'equip de professionals que els atendran.

27.12.17
Mariona Espaulella rep el Premi Hèstia en atenció integrada social i sanitària

La geriatra Mariona Espaulella ha obtingut una de les 12 beques d'investigació que atorga la Càtedra Hèstia en Atenció Social i Sanitària de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC).

Aquesta primera edició de la convocatòria de les beques anava dirigida, especialment, a recolzar projectes docents i d'investigació liderats per professionals, equips i institucions que dediquen la seva activitat a atendre persones vulnerables amb altes necessitats d'atenció social i sanitària. En total, s'hi havien presentat 38 projectes.

El projecte becat, en el que també hi ha participat l'equip investigador Marta Otero-Viñas, Joan Espaulella i la Marta Casals porta per títol: ‘Avaluació del grau de fragilitat com a possible marcador de la capacitat de regeneració tissular en ancians'.

En plena realització de la tesi doctoral
Aquesta beca permetrà a Mariona Espaulella continuar amb el desenvolupament de la seva tesi doctoral que està realitzant sobre el programa de doctorat d'atenció integral i serveis sanitaris de la UVic-UCC. El projecte se centra en l'estudi de la relació entre fragilitat i regeneració de teixits.

Mariona Espaulella és geriatra de la Unitat Geriàtrica d'Aguts del servei territorial de Geriatria de la FHSC – CHV. És llicenciada en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona el 2010 i especialitzada en geriatria pel Ministeri de Sanitat i Ciències el 2015.

16.12.17
Programa d'actes de les festes de Nadal

Durant les festes de Nadal, la Fundació Hospital de la Santa Creu organitza diferents activitats per celebrar el Nadal i l'Any Nou amb totes les persones residents i els usuaris dels centres de dia.

PROGRAMA D'ACTIVITATS:

Hospital Universitari de la Santa Creu:
- 19 de desembre, a les 16.00 hores: Concert dels alumnes de l'Escola de Música
- 22 de desembre, a les 11.00 hores: Visita dels Alumnes de l'Institut La Plana
- 24 de desembre, a les 17 hores: Missa del Gall
- 28 de desembre, a les 17.00 hores: Concert del Cor de Santa Creu
- 6 de gener, al matí: Visita dels Reis de l'Orient

Residència "El Nadal"
- 7 de desembre, a les 17:00h: Missa de Puríssima
- 12 de desembre, a les 15:30h: Visita de l'Escola Pare Coll
- 14 de desembre, a les 11:00h: Visita de l'Escola Andersen
- 17 de desembre, a les 11.30 hores: Actuació d'Esbart Dansaire de Tona
- 19 de desembre, a les 10.30 hores: Visita de l'Escola La Font
- 20 de desembre, a les 11.00 hores: Visita de l'Escola de La Guixa
- 20 de desembre, a les 16 hores: Berenar de Nadal
- 22 de desembre, al matí: Fem cagar el Tió
- 24 de desembre, a les 11:30 hores: Missa de Nadal.
- 31 de desembre, a les 17 hores: Missa de Cap d'Any.
- 3 de gener, a les 15:30 hores: Concert Coral Nadalius
- 5 de gener, a les 17 hores: Missa de Reis.
- 6 de gener, matí: visita dels Reis Mags d'Orient.


Residència i centre de dia Fundació Gallifa – Sant Hipòlit de Voltregà
- 12 de desembre, a les 16.00 hores: Concert dels alumnes de l'Escola Mare de Déu de la Gleva
- 15 de desembre, a les 10.30 hores: Concert de Nadal amb els infants de l'Escola Bressol Mare Teresa
- 17 de desembre, a les 16.30 hores: Concert de Nadal a càrrec del Cor de la Veu
-19 de desembre, a les 11:00h: Concert de Nadal amb els alumnes de l'Institut de les Masies de Voltregà
- 19 de desembre, a les 16:30h: Caga tió
- 19 de desembre, a les 17:00h: Concert amb els alumnes de l'Escola de Música
- 19 de desembre, a les 16:00h: Berenar de germanor
- 22 de desembre, a les 17:00h: Missa de Nadal
- 24 de desembre, a les 19:00h: Sopar de Nadal
- 25 de desembre, a les 13:00h: Dinar de Nadal
- 26 de desembre, a les 13:00h: Dinar de Sant Esteve
- 31 de desembre, a les 20 hores: Sopar de fi d'any i repicada de les campanes
- 1 de gener: Dinar d'Any Nou.
- 5 de gener, a les 16 hores: Visita dels Reis Mags d'Orient
- 6 de gener: Dinar de Reis

15.12.17
La residència El Nadal amplia el nombre de places públiques

El Departament de Treball, Afers Socials i Família ha assignat 130 places públiques al centre residencial per a persones grans de Vic, 10 més de les que tenia fins ara.

El centre de serveis per a la gent gran El Nadal ha incrementat de 120 a 130 el nombre de places de residència concertades per la Generalitat. Amb l'ampliació del concert, el 90% del total de 144 places de què disposa la residència El Nadal seran de tipus públic, mentre que el 10% restant (14) seguiran sent privades.

Una de les últimes resolucions que va autoritzar la consellera de Treball, Afers Socials i Família, amb data de 27 d'octubre, va ser l'assignació de 1.393 noves places públiques de residència a Catalunya. D'aquestes, 19 van recaure a Osona, 10 de les quals a El Nadal de Vic. El conjunt de places es va distribuir entre les entitats acreditades per a la prestació de serveis de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, d'acord amb el context i les necessitats actuals de cada territori. Osona tenia una prioritat alta entre les zones d'actuació preferent del servei de residència assistida, ja que comptava amb un nivell de cobertura de places de finançament públic inferior a la mitjana catalana.

Inaugurat l'any 2009, El Nadal és un centre residencial d'alt nivell de serveis gestionat per la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic. La residència compta amb unitats de convivència autònomes per atendre les necessitats de cada resident, i amb equips d'atenció interdisciplinaris i altament professionalitzats que garanteixen la millor assistència en tots els nivells de dependència i de complexitat. La finalitat és promoure una atenció individualitzada i centrada en la persona per poder seguir desenvolupant el seu projecte de vida, que te en compte els seus valors i preferències, amb programes orientats a fomentar l'autonomia, benestar i participació dels residents.

9.12.17
Transferir coneixement per a una millora contínua de l'ús dels medicaments

Una setantena de metges d'Atenció Primària, geriatres, farmacèutics i infermers van participar a la jornada 'Revisió de la Polifarmàcia: Aplicació del Model d'Atenció centrada en la Persona', impulsada pel Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic i el Sistema de Salut Integrat d'Osona.

La jornada pretenia fer reflexionar i donar eines als professionals perquè, a través d'una valoració integral de la persona, aconsegueixin optimitzar l'ús de medicaments, sobretot en els casos de pacients més fràgils.

El programa es va dividir en dues parts. En la primera, el Dr. Joan Espaulella va exposar de forma general la problemàtica de la polifarmàcia, les seves implicacions clíniques, així com les particularitats del segment poblacional de pacients fràgils, cada vegada més prevalent a la nostra societat. Així mateix, es va exposar el marc conceptual de prescripció centrada en la persona, un model en què de forma sistemàtica s'avalua la medicació dels pacients en 4 passos seqüencials (valoració centrada en la persona, valoració centrada en la malaltia, valoració centrada en el fàrmac i pla terapèutic d'actuació). Per últim, es va donar a conèixer el grup Emed-Osona (Estratègia del Medicament a Osona), un grup interdisciplinar entre diferents nivells assistencial, que actua amb l'objectiu final de millora de la prescripció territorial.

La segona part es va centrar en explicar les experiències pràctiques en l'aplicació d'aquest model de prescripció centrada en la persona en diferents àmbits assistencials. Així, els Drs. Daniel Sevilla i Núria Molist van explicar el cas de l'atenció al malalt hospitalitzat d'aguts; els Drs. Antoni Casals i Javier González es van centrar en el cas del pacient en l'atenció intermèdia; el cas de les residències va ser conduit per les Dres. Núria Solà i Rosa Mª Torres, i per últim, l'equip format per Amaia Epelde, Vanesa García i Mònica Arjona va exposar l'atenció primària.

Durant la sessió inaugural, el Dr. Carles Codina, cap dels serveis de Farmàcia del CHV-FHSC i de l'Hospital Clínic de Barcelona va explicar que a Osona, "15.000 persones prenen més de 5 medicaments i, 4.000 d'aquestes, utilitzen més de 10 medicaments de forma crònica". Unes dades que mostren la necessitat de trobar models de revisió de polifarmàcia adaptades a les persones fràgils i amb menys reserva funcional o cognitiva.

El Dr. Jordi Roca, director gerent de la FHSC i coordinador del SISO va parlar del "canvi de paradigma" que va iniciar-se a Osona l'any 2002, quan els diferents agents i entitats proveïdores d'assistència "van deixar de treballar de forma fragmentada per començar un treball en xarxa conjunt per a la provisió de serveis". En aquest context, l'àmbit de Farmàcia hi va tenir un paper clau per veure "com es gestionava conjuntament la despesa". Segons Roca, "Osona és el primer lloc de Catalunya en quant a indicadors de qualitat pel que fa la prescripció en farmàcia. Maduresa territori, hem sigut visionaris" ECMO

El Dr. Rafael Toribio, director assistencial del CHV, va destacar la tasca que s'està fent al territori pel que fa l'atenció a les persones polimedicalitzades, amb cronicitat o malalties avançades: "Som un exemple d'intervenció en aquest àmbit. Amb la Prescripció Centrada en la Persona, els pacients guanyen en seguretat i en una atenció personalitzada". Alhora, va destacar també la visió comunitària, el treball en equip multidisciplinar i la capacitat de transferir el coneixement.

5.12.17
Nou accés a l'Hospital Universitari de la Santa Creu per obres

Amb motiu de les obres d'ampliació i modernització de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, s'ha tancat l'accés principal al centre i s'ha habilitat una nova entrada lateral.

De moment, aquesta actuació no afecta a l'activitat assistencial ni al desenvolupament habitual del diferents serveis, que mantenen la seva ubicació.

Els treballs avancen a bon ritme i, actualment, es troben en la fase de construcció de l'encofrat amb formigó del pàrquing soterrat. En breu, es cobrirà aquesta primera fase estructural.

27.11.17
Teràpia assistida amb gossos a El Nadal

Més d'una vintena d'usuaris de la residència El Nadal han participat, aquest novembre, en una activitat terapèutica amb animals de companyia, a càrrec del tècnic Jordi Marín i dels gossos Lua i Mica de l'empresa TAG Garrotxa.

Per al desenvolupament de la sessió, els usuaris es van dividir en dos grups en funció del seu grau d'autonomia i capacitats. El treball va ser un tastet per descobrir com la utilització de gossos de teràpia pot millorar la qualitat de vida de les persones que hi intervenen, millorant aspectes com el funcionament físic, social, educatiu, emocional i/o cognitiu. En les sessions, es busca la participació activa de l'usuari. La unitat d'intervenció (tècnic i gos) treballen objectius terapèutics concrets i fixats conjuntament amb un professional del centre (psicòleg, terapeuta) i on el gos es comporta com un facilitador, motivador o mecanisme de recolzament per l'usuari, aconseguint d'una forma més lúdica i ràpida els objectius terapèutics plantejats inicialment pel centre.

D'aquesta manera, es facilita la recuperació i el manteniment de la persona tant a nivell físic com mental i/o emocional i, en definitiva, es millora la seva qualitat de vida.

L'activitat s'ha desenvolupat de forma puntual però amb voluntat que tingui continuïtat en un futur.

23.11.17
Un projecte innovador redueix en un 8% la medicació dels usuaris de residència

El serveis de Farmàcia i Geriatria del CHV-FHSC estan desenvolupant un projecte pioner per regular l'ús de medicaments en les persones grans i fràgils. L'estudi ha estat reconegut amb el Premi Rovi al Desenvolupament de la Farmàcia Hospitalària, amb l'aval de la Societat Española de Farmacia Hospitalaria.

Sovint, les persones grans fràgils acumulen medicació de tota una vida, receptada per cada un dels especialista que visiten. Conscients d'aquesta situació, els serveis territorials de Farmàcia i Geriatria del Consorci Hospitalari de Vic - Fundació Hospital de la Santa Creu estan desenvolupant un projecte pioner que, a través d'una valoració integral de la persona, aconsegueix regular l'ús excessiu de medicaments d'aquest col·lectiu.

L'estudi va començar l'any 2010 en l'àmbit d'hospitalització d'aguts, després es va estendre als centres d'atenció intermèdia i, en una tercera fase, en residències. Aquest última branca del treball, titulada 'Prescripció centrada en la persona en l'àmbit residencial', realitzat a les dues residències més grans d'Osona durant els anys 2016 i 2017, ha rebut aquest mes d'octubre el premi Rovi a la Innovació en la Farmàcia Hospitalària.

Els premis que atorguen els Laboratoris Farmacèutics Rovi i que compten amb l'aval de la Societat Española de Farmacia Hospitalaria també han reconegut els hospitals de Pontevedra i Santiago de Compostela, entre els 27 candidats que s'hi havia presentat.

Segons el coordinador del projecte, el Dr. Daniel Sevilla, el que més ha valorat el jurat "és la nostra manera de treballar, de forma multidisciplinar, a diferents nivells assistencials i centrada en la persona". Un equip de farmacèutics d'hospital, geriatres i infermeres s'ha reunit de forma periòdica per revisar -a través d'una metodologia establerta- els tractaments farmacològics dels usuaris de la Residència Aura i la Residència d'El Nadal. Dels 291 casos analitzats, es va detectar que el 59,1% presentava algun fàrmac que es podia considerar inapropiat. Després de la revisió conjunta, es va aconseguir disminuir la medicació global en un 8%, fet que repercuteix positivament en la salut del pacient i en l'eficiència del sistema sanitari.

En el projecte hi ha participat Daniel Sevilla, Núria Solà i Javier Gonzàlez (del Servei de Farmàcia); Núria Molist, Joan Espaulella i Anna Torné (Geriatria); Rosa Torres i Imma Cantizano (El Nadal); i Encarna Padrisa i Núria Grané (Residència Aura).

Un treball multidisciplinar, a diferents nivells assistencials i centrat en la persona
Una de les fortaleses de l'estudi és que s'ha realitzat de forma transversal, amb "la intenció de poder abarcar tot el territori", segons explica el Dr. Sevilla. Primer, es va desenvolupar a l'hospital d'aguts, l'any 2010. Posteriorment, als centres sociosanitaris d'atenció intermèdia -com l'Hospital Universitari de la Santa Creu i l'Hospital Sant Jaume de Manlleu- i, ara, en una tercera fase s'ha efectuat en l'àmbit residencial. "L'estudi neix d'una necessitat assistencial més que d'una necessitat d'investigació. Després de la feina clínica, hem vist que és un terreny per a la recerca i la innovació". El següent repte és estendre el coneixement a l'atenció primària.

13.11.17
La FHSC rep el Premi a la Responsabilitat Social de la Cambra de Comerç

La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic és una de les empreses més destacades de l'any, segons la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona, que aquest dijous al vespre li va entregar el Premi a la Responsabilitat Social Empresarial (RSE). El lliurament va tenir lloc en el marc del Dia de la Cambra a Osona, l'acte més emblemàtic de la Delegació que cada any reuneix empresaris de la comarca.

La FHSC és, per definició, una institució amb una alt compromís social. El Consell de la Delegació de la Cambra ha valorat la sensibilitat de la Fundació a l'hora de tenir en compte les expectatives i les necessitats de tots els grups d'interès amb els quals interactua i per oferir un servei que cobreix les necessitats de la població que atén, tant a l'Hospital Universitari de la Santa Creu com als equipaments d'El Nadal, serveis per a la gent gran.

En la categoria de comerç i serveis, es va distingir el restaurant Fonda Sala d'Olost; en l'apartat del sector agroalimentari a l'empresa Confialiments Ter de Les Masies de Voltregà, l'empresa Liquats Vegetals de Viladrau va endur-se el guardó en la categoria industrial i, per últim, l'empresa Pujolasos SL va rebre el premi a la trajectòria empresarial.

El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, i la presidenta de la delegació d'Osona, Montserrat Braut, van obrir l'acte i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va cloure'l. El periodista Antoni Bassas va pronunciar-hi la conferència ‘Servei, marca i identitat avui'.

8.11.17
Ens sumem a l'aturada de país

Des de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic volem expressar el suport i recolzament al nostre Govern i Parlament, als seus representants i als familiars d'aquells que desgraciadament estan empresonats per defensar la democràcia i la llibertat d'expressió. En aquesta línea, ens adherim a l'aturada de país per a la llibertat dels presos polítics.

3.11.17
Celebrem la Castanyada!

Com és habitual i seguint el calendari de les festes tradicionals populars catalanes, els centres de la Fundació Hospital de la Santa Creu han celebrat aquests dies la Castanyada.

Els usuaris de la Fundació Gallifa de Sant Hipòlit de Voltregà van dedicar-se, el dilluns 30 d'octubre, a l'elaboració de panellets. L'endemà, el dia de la Castanyada, a partir de mitja tarda van començar a encendre el foc per torrar les castanyes i els moniatos. En total, hi van participar una quarantena d'usuaris de la residència i una desena del centre de dia, així com tots els professionals del centre que es van disfressar de castanyeres.

Al Saiar de Folgueroles, els encarregats de torrar les castanyes van ser els voluntaris del casal. Tot seguit, usuaris, professionals i voluntaris les van degustar amb una festa de germanor que va servir, també, per donar la benvinguda a la tardor.

A la residència El Nadal, la celebració de la castanyada va començar ja de bon matí. Quatre usuaris, juntament amb un professional i un voluntari van dirigir-se, amb bus urbà, fins a la Plaça Major de Vic a comprar les castanyes. A la tarda, com que el temps va acompanyar, van sortir al jardí per torrar les castanyes i berenar. Tot seguit, la festa va continuar al ritme de la música de l'acordió que toca el Sr. Gregori Silvestre, un dels voluntaris de la casa.

Una jornada molt divertida i ben valorada per a tothom. Ah, i les castanyes van ser boníssimes!

2.11.17
Futurs auxiliars d'infermeria visiten El Nadal

Una quarantena d'alumnes de primer curs del cicle formatiu Cures Auxiliars d'Infermeria (CAI) van visitar, els dies 18 i 24 d'octubre, les instal·lacions d'El Nadal.

L'activitat va consistir en una xerrada i una visita guiada pels diferents espais, amb l'objectiu de mostrar als estudiants les dinàmiques i la tasca que es realitza en un centre residencial d'alt nivell de serveis. Per als alumnes, va suposar una primera presa de contacte amb la realitat del món laboral, ja que ben aviat hauran de realitzar les pràctiques formatives.

Durant aquestes visites, els professionals d'El Nadal expliquen quines competències han de tenir o adquirir els alumnes per ocupar un lloc de treball amb la seva titulació i quin és el model d'atenció centrat en la persona. Per últim, també es parla de tots els serveis dels que disposa la residència per donar una atenció de qualitat i professionalitat.

31.10.17
Coneixes el Bloc dels Residents?

La Direcció de Transferència de Coneixement, compartida entre la FHSC i el CHV, gestiona el portal web www.residents.chv.cat. Un canal, creat l'any 2015, amb l'objectiu de donar visibilitat a la tasca docent.

Alhora, aquesta eina de comunicació pretén promocionar, entre els estudiants de Ciències de la Salut i els actuals residents, el model de formació sanitària especialitzada del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.

Us convidem a tots a visitar el nou portal i a ajudar-nos a donar-lo a conèixer!
http://www.residents.chv.cat/

19.10.17
Una jornada per aprendre a reconèixer i a prevenir els signes de la fragilitat

El proper dissabte 21 d'octubre, se celebrarà davant l'entrada antiga de l'Hospital de la Santa Creu de Vic la jornada participativa 'En marxa contra la fragilitat'. Una activitat, adreçada a majors de 65 anys, que vol donar a conèixer que és i com es pot prevenir aquesta situació que afecta 1 de cada 10 persones grans autònomes i que és un dels principals precursors de la discapacitat i la dependència.

Al llarg de tot el matí, especialistes en geriatria oferiran una valoració gratuïta de diferents aspectes relacionats amb la fragilitat, com la funció física, la funció cognitiva, la nutrició i les relacions socials. En base als resultats, es donarà als participants pautes senzilles per incorporar en el seu dia a dia que els ajudin a combatre la fragilitat i a dur una vida més sana. A més, es realitzaran demostracions de diferents tipus d'exercicis i activitats saludables.

Reconèixer-ne els signes
La fragilitat és un estat de risc de progressió cap a la pèrdua funcional i cap a la discapacitat. Afecta una persona gran de cada 10, entre aquelles que mantenen les activitats de la vida diària. Encara que la persona es trobi bé, no tingui malalties greus i porti una vida relativament activa, signes com un alentiment físic o mental, la pèrdua de memòria, més cansament o una baixada involuntària de pes en poden ser senyals d'alarma.

'En marxa contra la fragilitat' és una jornada promoguda per la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia que se celebrarà simultàniament a diferents llocs de Catalunya i que, a Osona, compta amb la col•laboració del Servei de Geriatria de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic – Consorci Hospitalari de Vic. L'activitat cerca la participació d'aquelles persones que puguin desplaçar-se o caminar fora de casa -encara que sigui amb bastó o caminador– i que no siguin dependents d'altres persones per a totes les activitats de la vida diària.

10.10.17
Divulgació sobre l'Alzheimer a la televisió comarcal

Algunes de les accions de sensibilització realitzades en el marc del Dia Mundial de l'Alzheimer (21 setembre) van ser la participació de les nostres professionals a programes i tertúlies de televisió. Lorena Bajo, Carme Guinovart i Matilde Barneto van ser al Canal Taronja i a EL9TV.

El programa 7 Dies d'EL9TV va entrevistar a la Dra. Matilde Barneto, en un espai televisiu presentat pel director general d'EL9NOU, Jordi Molet.

Per la seva banda, el programa La Vida és Taronja, del Canal Taronja Osona, va organitzar una tertúlia per parlar sobre l'Alzheimer i les altres demències. Hi van participar Lorena Bajo com a metge d'atenció especialitzada; Carme Guinovart com a treballadora social; Alícia Díaz com a metge de família de l'ABS Manlleu; i Queralt Balanzo com a cuidadora d'una persona que pateix la malaltia.

A continuació, podeu visualitzar les entrevistes íntegres en els enllaços que us facilitem adjunts en aquesta notícia:
Tertúlia al Canal Taronja: http://www.canaltaronja.cat/osona/la-vida-es-taronja-programa-44-lalzheimer/
Entrevista a EL9TV: http://www.xiptv.cat/7-dies/capitol/matilde-barneto#.WdteE2MRAYg.twitter

8.10.17
Reconeixement a les millors investigacions científiques

L'Hospital Universitari de Vic ha acollit aquest dijous la inauguració del Curs acadèmic 2017-2018, que desenvoluparan conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

El curs es desenvoluparà en el marc del conveni Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d'innovació, a través d'una major col·laboració entre l'àmbit assistencial i l'universitari. Cada dijous al llarg de tot l'any, s'oferiran a la sala d'actes de l'Hospital Universitari de Vic sessions formatives i divulgatives obertes a la participació dels professionals sanitaris de la comarca. En aquesta sessió inaugural, el ponent convidat ha estat el degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, el Dr. Ramon Pujol, que ha pronunciat la conferència 'Orientant la formació cap el metge del futur'.

El gerent del CHV, Dr. Pere Soley, ha explicat que dos dels factors claus perquè una organització avanci són l'orientació a resultats i la innovació. Per això, considera 'cabdal que s'aposti per la formació i la recerca amb una visió territorial. Alhora, Soley ha parlat de la importància de la formació dels professionals docents: "No només hem de tenir suficients coneixements assistencials sinó que també els hem de saber explicar i transmetre als alumnes".

Per la seva banda, el director gerent de la FHSC, el Dr. Jordi Roca, ha posat en valor la integració de l'activitat de docència, recerca i innovació entre les dues institucions, fet que ha suposat "un gran salt endavant en aquest àmbit, tant per a l'organització com per al desenvolupament dels nostres professionals".

Lliurament dels premis anuals del CHV a les millors publicacions i a la millor comunicació
Com és tradicional, l'acte ha estat escenari de l'entrega dels reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pel professionals del CHV durant el 2016. Enguany, han estat guardonades tres investigacions que han estat publicades en prestigioses revistes científiques internacionals. Dels 11 treballs avaluats en la categoria d'articles sorgits de projectes del Consorci Hospitalari de Vic, el jurat ha decidit premiar l'estudi d'un equip d'investigadors del Servei de Geriatria -entre els quals hi ha el Dr. Joan Espaulella, el Dr. Jordi Amblàs i la Dra. Núria Molist-, sobre la identificació dels pacients amb condicions cròniques avançades que requereixen cures pal·liatives.

En la categoria d'articles sorgits de col·laboracions amb estudis multicèntrics, s'han reconegut dos treballs: un estudi sobre l'impacte d'una prova diagnòstica preoperatòria als tumors de mama en el que ha participat la radiòloga del CHV Judit Ribé; i una investigació sobre l'adequació de la sol·licitud d'analítiques per al seguiment dels pacients amb VIH elaborada, entre d'altres autors, pel Dr. Josep Vilaró.

En l'àmbit de la millor comunicació, s'ha reconegut l'estudi realitzat pels professionals de Nefrologia i Rehabilitació -amb la col·laboració de la Unitat d'Epidemiologia del Consorci- sobre la promoció de la salut en els pacients amb hemodiàlisi, a través de l'exercici físic i l'educació sanitària.

Al final de l'acte, s'ha entregat també un diploma als cinc professionals que en l'últim any han llegit la tesi i han obtingut el títol de Doctor: Dr. Daniel Sevilla, Dr. Xavier Palomar, Dr. Joan Espaulella, Dr. Esteban Alberto Reynaga, Dr. Jordi Amblàs i Dr. Adrián Medina. Actualment, el CHV i la FHSC compten amb 36 professionals doctorats, 32 en l'àmbit de la Medicina i quatre d'Infermeria.

5.10.17
Comencen els tallers d'estimulació cognitiva

L'equip de l'Hospital de Dia de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic ha presentat, aquest matí, els 'Tallers d'estimulació cognitiva' als usuaris i a les seves famílies. Les sessions es duen a terme durant un període de 3 mesos i s'adrecen a persones amb demència inicial i discretament moderada.

Els tallers tenen com objectiu principal estimular les funcions cognitives conservades per tal d'optimitzar-ne el seu rendiment i compensar, en la mesura que sigui possible, la resta de funcions mentals alterades. Una part d'aquesta intervenció no farmacològica es realitza de forma grupal i, una altra part, de manera individual. S'apliquen diferents tècniques i estratègies, combinant els exercicis cognitius de llapis-paper i els neurojocs amb les noves tecnologies (plataforma informatitzada Guttmann Neuro Personal Trainer) i les tècniques de relaxació com és el mindfulness.

La presentació dels tallers es realitza a l'inici de cada nou grup d'usuaris amb l'objectiu que, tant ells com els seus familiars, coneguin la dinàmica de la intervenció, així com l'equip de professionals que els atendran.

3.10.17
Inauguració del curs acadèmic 2017-2018

El degà de la Facultat de Medicina de la UVic - UCC, el Dr. Ramon Pujol, serà l'encarregat d'inaugurar, dijous 5 d'octubre a les 13:00 h, el Curs acadèmic 2017-2018 del CHV i la FHSC. Ho farà amb la conferència magistral 'Orientant la formació cap el metge del futur', que tindrà lloc a la Sala d'actes de l'HUV.

El Curs acadèmic 2017-2018 es desenvoluparà en el marc del conveni Hospital Universitari, que busca potenciar els vessants docent, de recerca i d'innovació, a través d'una major col·laboració entre l'àmbit assistencial i l'acadèmic. Per això, a més del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu, l'acte comptarà també amb la presència de representants i professionals de la Universitat de Vic, l'Ajuntament de Vic i el Servei Català de la Salut.

Al final de l'acte, es lliuraran els reconeixements anuals del Consorci a les 'Millors publicacions' i a la 'Millor comunicació' realitzades pels professionals durant el 2016, i s'homenatjarà als que han obtingut el grau de Doctor.

Una àmplia trajectòria assistencial, docent, de recerca i de gestió
Ramon Pujol és doctor en Medicina i atresora una llarga trajectòria a l'Hospital Universitari de Bellvitge, on va ser coordinador d'Urgències i cap de Medicina Interna, càrrec que també havia tingut a l'Hospital General de Granollers. En l'àmbit docent, ha exercit durant anys com a professor titular de la Facultat de Medicina de la UB, on ha estat director del Departament de Ciències Clíniques i president de les comissions d'Innovació Docent i de Docència. Així mateix, ha estat president de la Societat Catalana de Medicina Interna, de la Societat Catalana d'Educació Mèdica, de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) i de la European Federation of Internal Medicine (EFIM).

2.10.17
La Fundació se suma a l'aturada de país

La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic s'adhereix a la convocatòria d'una Aturada de País, realitzada per la Taula per la Democràcia, per al dia 3 d'octubre. Els centres de la FHSC garantiran durant tota la jornada la cobertura dels serveis mínims per atendre correctament a les persones usuàries.
En la mateixa línia, els professionals de la Fundació s'han sumat, aquest migdia, a l'aturada de 10 minuts davant dels centres de treball per rebutjar la vulneració de drets i llibertats que van patir, ahir, els ciutadans de Catalunya, quan intentaven exercir el seu dret a vot en el referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

29.9.17
Més de 200 persones a les Jornades TIC Salut i Social

Les 7es Jornades TIC Salut i Social han reunit a 235 persones a Vic aquest dijous. Durant tot el matí, l'Aula Magna de l'edifici de la Torre dels Frares de la UVic va acollir diàlegs, taules rodones i la presentació d'experiències aplicades, enguany centrat en la influència que té la sensòrica sobre les persones.

L'acte d'obertura va anar a càrrec del president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) i primer tinent d'alcalde de Vic, el Dr. Josep Arimany, que va destacar la condició universitària i cuidadora de la ciutat, a més de la seva capacitat integradora, i va assegurar que d'aquí a uns quants anys veu possible “el clúster salut-social a la comarca d'Osona".

Les 8es Jornades tornaran a ser a Vic
La 8a edició de les Jornades TIC Salut i Social se celebraran a Vic el 27 i 28 de setembre de 2018 i aprofundiran en el debat sobre com la tecnologia humanitza i com podem els humans al mateix temps humanitzar la tecnologia. Les Jornades RDI TIC Salut i Social estan organitzades per la UVic-UCC, la Fundació TICSalut, el Consorci Hospitalari de Vic, l'Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, l'EAP de Vic, l'EAP d'Osona Sud, Alt Congost i l'ABS de Centelles i Creacció.

28.9.17
Els estudiants de Medicina estrenen la bata a l'Hospital Universitari de la Santa Creu

Quaranta-tres alumnes de la primera promoció de la nova Facultat de Medicina de Vic han estrenat la bata, aquest dijous, a l'Hospital Universitari de la Santa Creu, a l'Hospital Universitari de Vic, a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu.

A primera hora, ha tingut lloc una xerrada d'acollida a cadascun dels centres en la que s'ha parlat del sistema sanitari i dels diferents models d'atenció hospitalària. Tot seguit, els estudiants han realitzat el seu primer contacte directe amb el món assistencial, acompanyant per parelles un metge/ssa durant tot el matí. A l'Hospital Universitari de la Santa Creu hem comptat amb la presència de 5 alumnes, 4 s'han traslladat a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu i 34 a l'Hospital Universitari de Vic.

L'estada ha permès que els joves es facin, des de l'inici dels estudis, una idea bàsica de com s'organitza el sistema sanitari i del que es fa en els diferents nivells assistencials (especialitzada, intermèdia i primària). L'exercici, que s'ha treballat a través d'un cas clínic, ha servit també per introduir-los en les competències transversals de la professió: comunicació metge-pacient, treball multidisciplinar, seguretat del pacient i confidencialitat.

Durant els dos primers cursos, el contacte que els estudiants de Medicina tindran amb l'entorn assistencial serà a partir d'estades puntuals i com a observadors, amb uns objectius docents ben definits. A partir del tercer curs, però, s'intensificaran les estades de pràctiques als centres de referència. Les activitats que realitzaran estaran vinculades amb les assignatures que estigui cursant cada alumne.

28.9.17
Cum Laude per a la tesi doctoral del Dr. Espaulella

El Dr. Joan Espaulella Panicot va llegir, el 18 de setembre, a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya la seva tesi doctoral: "Provisió de serveis de salut basats en el valor per a persones amb necessitats complexes". La tesi va obtenir la qualificació global d'Excel·lent Cum Laude.

El projecte es focalitza en com atendre el col·lectiu de persones grans amb necessitats complexes amb el tractament adequat, en el moment adequat i en el lloc adequat.

El treball ha estat possible gràcies a la participació de tots els equips del territori i, especialment, dels professionals de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.

La realització de tesis doctorals és un dels punts rellevants en l'estratègia del desenvolupament de l'Hospital Universitari i dels propis professionals. El treball serà dipositada a la Biblioteca de l'Hospital Universitari de Vic per a la seva consulta i, properament, se'n farà una sessió general.

27.9.17
Braçalets identificatius per als malalts d'Alzheimer d'Osona

Els malalts d'Alzheimer d'Osona ja compten amb un nou sistema per millorar la seva seguretat. Es tracta d'una polsera de silicona amb un lector de codi QR, que conté informació de contacte i altres dades d'interès del malalt i del cuidador. La idea és que la persona amb demència, susceptible de tenir problemes de desorientació, porti sempre el braçalet i, així, en cas de pèrdua, es pugui localitzar fàcilment a la família.

La polsera ha estat dissenyat per la Federació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Catalunya (FAFAC) i els Mossos d'Esquadra, i el seu desplegament a Osona va a càrrec de la Fundació Hospital de la Santa Creu i l'Associació de Familiars i Malalts d'Alzheimer d'Osona (AFMADO). Aquest dimecres a la tarda, s'ha fet una presentació pública del nou sistema de seguretat, a la biblioteca de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, adreçada a la població en general però sobretot als familiars de persones amb Alzheimer.

Durant la xerrada, representants dels Mossos d'Esquadra han explicat com han estat preparats per interactuar amb les persones amb demència. Per la seva banda, la geriatra de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, Lorena Bajo, ha constatat que la possibilitat de pèrdua és un dels riscos més importants que tenen els malalts durant les fases inicials de la malaltia, per això, ha subratllat “la importància dels sistemes de d'identificació, que cal que vagin subjectats al cos”.

El braçalet, que té un cost de 4,5 euros, ha estat pensat per a les fases més lleus de la malaltia neurodegenerativa, en les que el malalt té més capacitat de moviment. En fases més avançades, les dificultats per moure's augmenten. Segons el president de l'AFMADO, Josep Vilardell, “les necessitats de la família són canviants en cada fase de la malaltia, el que ara funciona com a eina de seguretat, ja no serà útil d'aquí a un temps”. D'aquí, la importància de les associacions de familiars, que ofereixen assessorament per a l'adaptació constant de les famílies a les diferents etapes del procés.

26.9.17
Les Jornades TIC Salut i Social porten la sensòrica a Vic

El pròxim dijous 28 de setembre, se celebra a Vic la setena edició de les Jornades R+D+I Tic Salut i Social. La trobada tindrà lloc a l'Aula Magna de la UVic on al llarg de tot un matí es faran diverses conferències i taules rodones per parlar de la influència que té la sensòrica sobre les persones.

La jornada comptarà amb un recull d'experiències institucionals i empresarials dels diferents usos i funcionalitats que proporciona la sensòrica al domicili, als espais públics o al medi ambient.

Els límits entre l'ètica i la tecnologia
Les Jornades començaran amb la conferència "Keynote Session: Explorant els límits entre l'ètica i la tecnologia" on es trobaran el director de filosofia i màster en bioètica i dret de la Universitat de Girona, Joan Canimas, i el cyborg Manel Muñoz, membre de Cyborg Foundation -plataforma que es va crear fa set anys a Barcelona per a reivindicar el dret a implantar-se tecnologia al cos sense necessitat mèdica i ajudar a les persones a expandir els seus sentits i habilitats mitjançant la cibernètica, i que s'ha convertit en la primera associació d'aquestes característiques al món-. El debat vol fer reflexionar sobre la idoneïtat o no de fixar límits a l'aplicació de les noves tecnologies en l'àmbit personal i col·lectiu. Aquesta conferència la moderarà la coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC, Marina Geli i tindrà lloc a les 09.30h a l'Aula Magna.

Experiències aplicades a la sensòrica
La sensòrica és l'evolució tecnològica dels sensors, dispositius elèctrics o mecànics que converteixen magnituds físiques com la temperatura, la pressió, els sons, la llum o la contaminació atmosfèrica en valors mesurables que poden servir com a alertes o eines de monitorització de la salut o de l'àmbit social. En aquest sentit, la sensòrica s'està convertint en un element tecnològic clau per millorar la qualitat de vida a través de l'aplicació i ús de dades que poden predir situacions susceptibles de millora.

Després del debat sobre ètica i tecnologia, s'obriran dues taules rodones, "Sensòrica a domicili, fets i reptes", a les 10.00h, i "Sensòrica, ciutats i medi ambient", a les 12.15h, que incorporaran per primera vegada la intervenció de ponents que aportaran experiències aplicades. S'aportaran experiències d'institucions com el Govern de les Illes Balears, l'Ajuntament de Vic o de regions franceses dins l'Euroregió Pirineus-Mediterrània, i d'empreses com Vodafone, Eurecat o SEAT.

La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, entre els organitzadors
Les Jornades R+D+I TIC Salut i Social, les cinc primeres edicions de les quals es van fer a Girona, volen potenciar i donar a conèixer les eines TIC aplicades a l'àmbit de la Salut i el Benestar Social. La sisena edició es va fer a Vic amb la participació de 450 persones i durant dos dies es van presentar 168 projectes de recerca. Els organitzadors d'aquesta trobada són la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, la Fundació TIC Salut Social, el Consorci Hospitalari de Vic, l'Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, l'EAP de Vic, l'EAP d'Osona Sud, Alt Congost i l'ABS de Centelles i Creacció.

3.9.17
La Residència de Sant Hipòlit, de festa major

El municipi de Sant Hipòlit de Voltregà ha estat immers aquests dies en la Festa Major, una cita en el calendari local que pretén implicar sempre a diversos col·lectius. Amb la voluntat d'arribar a petits i grans, l'ajuntament cada any organitza una activitat a l'entorn de la Residència d'avis i centre de dia Fundació Gallifa.

Enguany, els protagonistes de l'activitat van ser, el diumenge 3 de setembre, els gegants i els capgrossos. La cercavila va transcorre per diversos punts del municipi amb parada a la zona de la residència. Els usuaris van poder gaudir d'un piscolabis, de les gralles i dels gegants i gegantons de les colles de Sant Hipòlit de Voltregà, Manlleu i Sant Pere de Castellet.

18.8.17
L'Hospital Universitari de la Santa Creu condemna el terror dels atemptats

Professionals, usuaris i familiars de l'Hospital Universitari de la Santa Creu s'han sumat, aquest migdia, a les concentracions de rebuig a la violència per condemnar l'atemptat d'ahir a la tarda a Barcelona.

El minut de silenci ha expressat el dol dels atacs de La Rambla i Cambrils que van deixar 14 morts, un centenar de ferits i van provocar el pànic al centre neuràlgic de Barcelona.

La concentració ha tingut lloc a les 12 del migdia, coincidint amb la resta de convocatòries que s'han realitzat a tot Catalunya.

10.8.17
Sant Hipòlit completa la millora del control d'errants

La residència d'avis i centre de dia Fundació Gallifa, de Sant Hipòlit de Voltregà, ha completat la col·locació de les noves mesures per incrementar la seguretat dels usuaris amb problemes d'orientació (errants).

Aquesta segona fase ha consistit en automatitzar les portes de sortida d'emergència: ara queden tancades per defecte mitjançant un sistema d'imants, que es desbloqueja i s'obre de forma automàtica en cas d'emergència.

La mesura forma part del conjunt de millores que s'han anat incorporant durant els últims dos anys per acabar d'adequar les instal·lacions d'aquest centre, gestionat per la FHSC, que va ser ampliat i completament renovat al març del 2015.

28.7.17
Nous uniformes de colors a l'HUSC

Aquesta setmana, els professionals assistencials de l'Hospital Universitari de la Santa Creu han estrenat un nou model d'uniforme que incorpora canvis rellevants en el color i en la forma.

Els pantalons continuen essent blancs però la novetat més rellevant es troba en les camises que passen a ser de colors més vius com el lila, el blau marí i el rosa fúcsia. Al mateix temps, les bates canvien el patronatge: s'obren de dalt a baix amb un sistema de botons i ja no s'han de posar pel cap, com els anteriors models.

Els colors són lliures i no discriminen per categories professionals. És a dir, cadascú pot escollir cada dia el color de l'uniforme segons les seves preferències, independentment de si és metge, infermera, auxiliar, terapeuta, treballador social, etc. Així, es pretén fomentar la idea de cohesió i de treball en equip col·laboratiu interdisciplinar.

Actualment, els uniformes disponibles al rober són blancs, liles, fúcsies i blaus marí. Properament, arribaran dos colors més: verd festuc i blau verd.

5.7.17
El Nadal celebra la Festa Major de Vic

La Festa Major de Vic es va apropar, el dissabte 1 de juliol, a El Nadal. El jardí de la residència va acollir alguns dels protagonistes de la festa que es celebra en honor a Sant Miquel dels Sants.

A quarts de 12 del matí, el seguici infantil va entrar a les instal·lacions d'El Nadal amb tota la comitiva formada, entre d'altres, pels caps de llúpia, el bou petit, la mulasseta, els cavallets o l'aligueta. Va ser una estona molt entranyable, en la que tothom va gaudir moltíssim, i molt profitosa per a les persones grans a qui els encanta compartir activitats amb nens i nenes.

La trobada, que estava organitzada per l'ajuntament de Vic, va comptar també amb la participació dels Sagals d'Osona, que van muntar alguns castells, el Grup Sardanista Riallera i els gegants del Carrer de la Riera. Com a cloenda, la festa va acabar a ritme de sardana amb una gran rotllana al jardí.

4.7.17
Sílvia Vila, nova directora del Saiar Folgueroles

Des d'aquest mes de juny, el centre d'atenció diürna de Folgueroles que gestiona la FHSC compta amb una nova directora. El nou càrrec l'assumeix Sílvia Vila, psicòloga amb una llarga trajectòria a la institució, concretament a la Residència Fundació Gallifa de Sant Hipòlit.

El canvi s'ha produït per qüestions organitzatives. Fins ara, al capdavant de la gestió del centre hi havia Eva Torrejón, l'actual directora de Serveis Externs de la FHSC i directora Assistencial de la FADO.

Servei d'atenció integral a la gent gran en l'àmbit rural
De titularitat de l'Ajuntament de Folgueroles, el Saiar Folgueroles està gestionat per la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic des del mes de desembre de 2010. Té una capacitat per a setze places. L'accés és gestionat directament per l'Ajuntament. Ofereix un servei d'atenció a les persones grans en l'àmbit rural, en el seu entorn habitual, que facilita els serveis assistencials ambulatoris, de forma continuada i integral, d'acord amb les necessitats de la persona gran per al desenvolupament de les activitats quotidianes i per a la prevenció i l'assistència en les diferents etapes d'evolució cap a la dependència.

Ofereix atenció diürna amb els serveis habituals d'acolliment i convivència, manutenció, atenció personalitzada en les activitats de la vida diària, higiene personal, readaptació funcional i social, recuperació dels hàbits d'autonomia, suport personal, social i familiar. També s'hi duen a terme els Tallers terapèutics per a la gent gran de Folgueroles i l'activitat de menjador social.

18.6.17
Visita guiada als antics hospitals de Vic

La Comissió Lúdico-Social de l'Hospital Universitari de la Santa Creu va organitzar, dissabte 17 de juny, una visita guiada pels antics hospitals de Vic per als professionals de la institució i els seus familiars.
Una vintena de persones van participar en la ruta, que va recórrer la part històrica de l'Hospital, la Casa de la Convalescència i L'Albergueria. L'encarregat de guiar la visita i explicar la història i les curiositats d'aquests edificis emblemàtics va ser Xavier Cervera i Solà.
La 'Visita guiada als antics hospitals de Vic' és una activitat que va començar a impulsar l'Oficina de Turisme de l'Ajuntament de Vic i que s'adreçava a la ciutadania en general. Ara, des de la Comissió Lúdico-Social, s'ha volgut replicar la iniciativa per oferir-la exclusivament als professionals de la Fundació.
Vist l'èxit de la primera edició, es preveu que l'activitat tingui continuïtat a la tardor.

22.5.17
Un treball de l'Hospital Universitari de la Santa Creu guanya el Premi d'Infermeria Osona contra el càncer

El treball 'Ús del bladder scan en pacients amb malaltia oncològica avançada per evitar sondatge vesical', realitzat per professionals de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, ha guanyat la setena edició del Premi d'Infermeria Osona contra el càncer de la delegació comarcal del COIB. L'entrega del guardó va tenir lloc en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Infermera a Osona, a la Universitat de Vic - Universitat de Catalunya.

L'estudi -signat per Anna Formiguera, Núria Dalmau, Raquel Roca, Carme Serra, Elisenda Ylla i Marta Ferrer- està realitzat en pacients amb malaltia oncològica avançada, progressiva i amb pronòstic de vida limitat. La idea és que, en alguns d'aquests casos, es pugui evitar el sondatge vesical (una tècnica invasiva que moltes vegades és molesta o incòmoda pel pacient) i es pugui utilitzar el Bladder Scan (un instrument que permet mesurar el volum de la bufeta amb una tècnica senzilla, no invasiva i que no causa disconfort). Així mateix, la reducció del nombre de sondatges vesicals permet avançar cap a la millora de la qualitat de vida del pacient, donar una atenció més centrada en les seves necessitats i personalitzar la instrumentalització en les situacions de final de la vida.

El Premi d'Infermeria Osona contra el càncer es va compartir exaequo amb un altre treball de Sònia Montoro sobre la 'Teràpia d'educació grupal al pacient oncològic amb dolor crònic per apoderament'. Cada estudi es va emportar un xec valorat en 1.500 euros, procedent d'Osona contra el Càncer i amb el suport i l'assessorament científic i professional del COIB, a través de la seva delegació a la comarca.

12.5.17
Jornada per millorar el tractament de les úlceres a Osona

Un centenar de professionals d'arreu de Catalunya van participar en la segona ‘Jornada d'atenció a les ferides cròniques', promoguda per la Unitat Clínica de Ferides, en què es van donar a conèixer algunes de les tècniques més innovadores per millorar el tractament d'aquestes lesions cada vegada més freqüents.

El divendres 12 de maig, el Nadal va acollir la segona edició de la ‘Jornada d'atenció a les ferides cròniques', promoguda per la Unitat de Ferides, amb l'objectiu d'unificar criteris i donar a conèixer les tècniques més innovadores i efectives en la cura de les ferides cròniques i complexes. A la jornada, que té una potent vessant integradora, hi van participar un centenar d'infermers i infermeres especialistes en el tractament de les úlceres, provinents de diferents hospitals, centres d'atenció primària i residències d'arreu de Catalunya.

En aquesta segona edició, les conferències, taules rodones i tallers van girar a l'entorn del desbridament (eliminació de teixit malalt d'una ferida per promoure'n la curació) i el control de la infecció, amb un programa en què s'alternaven les sessions teòriques amb tallers pràctics i demostracions. L'any passat, la jornada es va centrar en les ferides vasculars i els biofilms (ecosistemes microbians).

La Unitat Clínica de Ferides
Ubicada a l'Hospital Universitari de la Santa Creu, la Unitat Clínica de Ferides és un bon model d'atenció integrada en què hi participen també professionals del Consorci Hospitalari de Vic i on la recerca és compartida amb la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

Segons la directora de cures de l'HUSC, Marta Ferrer, “cada vegada hi ha més úlceres i més complexes”. En els últims anys, el nombre de malalts i de ferides ateses a la UCF s'ha multiplicat. Per això, l'objectiu d'aquesta jornada és promoure una visió territorial amb la implicació de tots els entorns assistencials per millorar els resultats en el pacients.

28.4.17
Es reprenen les obres d'ampliació i modernització de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic

El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Jusèp Boya, es va reunir ahir amb membres del Patronat de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC) per acordar el procediment d'actuació de les obres d'ampliació i de modernització del centre, davant la troballa de restes arqueològiques durant les excavacions.

Els treballs arqueològics duraran 30 dies i començaran de manera immediata el proper dimarts 2 de maig. Tanmateix, com que ja s'ha analitzat tot el terreny i identificat les zones on estan ubicats els elements d'interès arqueològic, les obres es podran reprendre d'aquí a dues setmanes, tot respectant aquestes àrees reservades mentre se'n completa la seva documentació.

Nova constructora i nou calendari
Una vegada concretada l'actuació per part del Departament de Cultura, es reprendrà l'execució dels treballs de remodelació de tota la planta baixa de l'Hospital Universitari de la Santa Creu per crear-hi una gran Àrea Ambulatòria, la construcció d'un nou edifici que concentrarà tota l'activitat de Rehabilitació d'Osona Sud i l'excavació d'una aparcament soterrat sobre el qual creixerà un gran jardí urbà. Una transformació que permetrà millorar el servei als ciutadans i adequar el centre per atendre les necessitats de salut, actuals i futures, relacionades amb el progressiu envelliment de la població i l'augment de les malalties cròniques

El Patronat de la FHSC va aprovar, el passat 20 d'abril, rescindir el contracte a la unió temporal d'empreses –formada per Dragados i Certis– a qui havia adjudicat el concurs públic per l'execució de les obres. La troballa de les restes arqueològiques i algunes modificacions en el projecte havien fet que la constructora demanés una ampliació del contracte que suposava un important increment econòmic sobre l'import adjudicat. Finalment, es va decidir de comú acord rescindir el contracte.

L'empresa que va quedar en segon lloc al concurs, TOP Proyectos & Contratas SL, serà qui es farà càrrec de l'obra en endavant. D'acord amb la nova planificació, la constructora començarà a operar sobre el terreny a finals de maig. L'objectiu és agilitzar els treballs i mantenir el termini d'execució previst inicialment, que era de 15 mesos. El nou calendari es fixa a finals d'estiu de 2018 com a data per tenir acabades i en funcionament les noves instal·lacions.

27.4.17
La FHSC i el CHV obtenen tres beques per a la recerca en salut

El Govern de la Generalitat, a través del Departament de Salut, ha concedit tres beques del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) 2016-2020 a dos projectes de la Fundació de l'Hospital de la Santa Creu i a un del Consorci Hospitalari de Vic. Per al finançament dels tres treballs, que s'han presentat en la modalitat d'intensificació de la recerca en infermeria, s'ha atorgat una subvenció de 51.625 euros, corresponents al 2017. L'acte oficial de lliurement de les beques va tenir lloc aquest dimecres al vespre, a l'Auditori de Barcelona, amb la presència del conseller de Salut: "el PERIS és una petita gran revolució i ha vingut per quedar-se", va subratllar Toni Comín.

Els dos treballs de la FHSC, Marta Ferrer i Helena Sureda, se centren en l'àmbit de la cicatrització de les ferides cròniques i complexes mentre que l'estudi impulsat pel CHV, de Xavier Palomar, pretén optimitzar l'assignació de professionals en una unitat de crítics, en funció de la intensitat de les cures. L'obtenció d'aquests ajuts reconeix l'aposta que les dues institucions sanitàries estan fent els darrers anys per potenciar els vessants de recerca i d'innovació, en el marc del conveni Hospital Universitari.

Primera convocatòria del PERIS
En total, s'han presentat mig miler de sol·licituds a la convocatòria del PERIS, que han estat avaluades per una quarantena d'experts independents, sota la coordinació de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). D'aquestes, 183 han estat les escollides per rebre finançament.

En aquesta primera edició, el Departament de Salut té previst destinar uns 18 milions d'euros. Cada euro invertit en recerca equival a un retorn de tres euros en valor social i econòmic. En la categoria d'investigació en Infermeria -en la que s'emmarquen els projectes de la FHSC i del CHV-, els ajuts facilitaran que 60 professionals infermers es puguin alliberar un 70% de la funció assistencial, durant un període de 9 mesos, per centrar-se en la recerca.

Projectes d'Osona a qui se'ls ha concedit la subvenció:

1.Títol: "Validació assistencial d'un sistema digital d'alta resolució per a la mesura i el seguiment de les ferides".
Autor: Helena Sureda. Fundació Hospital de la Santa Creu
Descripció: Actualment, no hi ha consens sobre quina és la tècnica més ràpida, pràctica, econòmica i senzilla per al seguiment de les ferides cròniques. La mesura de la grandària de la ferida és un procediment clínic que s'utilitza per valorar-ne l'evolució, ja que la reducció de la ferida és un pronòstic de curació i d'eficàcia terapèutica.
La beca permetrà validar un nou sistema digital d'alta resolució per a la mesura i el seguiment de les ferides. És un mètode no invasiu que ha de permetre segmentar la localització de la lesió de forma més precisa que les tecnologies existents, i determinar-ne varis paràmetres com la mida, la profunditat, el volum, la coloració i, complementàriament, fer una anàlisi temporal de la seva evolució.
Subvenció: 20.250 euros

2. Títol: "Intervenció coordinada d'una unitat clínica de ferides hospitalària amb les àrees bàsiques del seu territori per millorar els resultats d'atenció a les ferides complexes".
Autor: Marta Ferrer. Fundació Hospital de la Santa Creu
Descripció: El treball coordinat entre els diferents nivells assistencials és clau en l'atenció a les ferides cròniques. Aquest projecte vol millorar l'eficiència en la detecció precoç dels casos complexes a les àrees bàsiques, per reduir-ne el temps de curació. Així mateix, té com a objectiu establir la coordinació entre les àrees bàsiques i la Unitat Clínica de Ferides (UCF) i promoure una atenció comunitària i especialitzada compartida, garantint una continuïtat assistencial als malalts amb úlceres.
Subvenció: 10.125 euros

3.Títol: "Ús de llenguatge estandarditzat NIC per la mesura de la intensitat de cures infermeres a una unitat de crítics".
Autor: Xavier Palomar. Consorci Hospitalari de Vic
Descripció: La NIC (Nursing Interventions Classification) és una classificació internacional que s'utilitza actualment per agrupar totes les intervencions infermeres, però que també pot ser útil per mesurar la intensitat de cures infermeres d'una unitat. La tesi vol demostrar com la NIC es pot utilitzar com a escala de mesura per determinar, a priori, l'equip humà necessari, en funció de les accions planificades, en una unitat de crítics.
Subvenció: 20.250 euros

24.4.17
Una nova empresa constructora es farà càrrec de les obres a l'Hospital Universitari de la Santa Creu

El Patronat de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic va aprovar, el 20 d'abril, rescindir el contracte a la unió temporal d'empreses –Dragados i Certis- a qui havia adjudicat el concurs públic per l'execució de les obres del projecte d'ampliació i modernització del centre. La troballa de restes arqueològiques en el subsòl i algunes modificacions que s'ha hagut de fer en el projecte ha fet que la constructora demanés una ampliació del contracte que suposava un important increment econòmic sobre l'import adjudicat. Finalment, s'ha decidit de comú acord rescindir el contracte.

L'empresa que va quedar en segon lloc al concurs, TOP Proyectos & Contratas, serà qui es farà càrrec de l'obra. En els propers dies, es concretarà amb la nova constructora com es desenvoluparà a partir d'ara el projecte i amb quins terminis. La voluntat és que es puguin reprendre els treballs el més aviat possible i que el trasllat a la Nova Àrea de Rehabilitació no es demori gaire més del previst inicialment.

Aquesta setmana el Departament de Cultura de la Generalitat concretarà quin procediment se segueix amb les restes arqueològiques trobades en el subsòl. Aquesta troballa no ha de paralitzar l'obra però sí que s'ha de seguir el corresponent protocol d'estudi i documentació.

3.4.17
L'Escola la Sínia de Vic visita l'Hospital Universitari de la Santa Creu

Els alumnes de 5è de Primària de l'escola La Sínia de Vic van visitar, el divendres 31 de març, l'Hospital Universitari de la Santa Creu. Com que des de l'escola estan treballant l'època medieval, van voler fer una visita guiada pels edificis més antics i emblemàtics de l'hospital: la façana renaixentista, el pati de la Creu, la farmàcia d'en Pericas i la Casa de Convalescència, entre d'altres.
Els 35 alumnes i els 3 mestres de La Sínia també van rebre informació sobre els serveis que la Fundació Hospital de la Santa Creu presta actualment a la població d'Osona i la rellevància històrica que la institució té a la comarca.

20.2.17
Excel·lent Cum Laude per a la tesi de la Marta Ferrer

La directora de Cures de la Fundació Hospital de la Santa Creu, Dra. Marta Ferrer, va llegir el 7 de febrer a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya la seva tesi doctoral: 'Atenció a les ferides complexes en unitats clíniques de ferides'. La tesi va obtenir la qualificació global d'Excel·lent Cum Laude.

La tesi de la Dra. Ferrer investiga sobre tres línees del procés de curació de les ferides, amb l'objectiu de reduir-ne el temps de curació. La primera línea se centra en la prevenció de les úlceres de taló, la segona, en el desbridament amb una nova metodologia (hidrocirurgia) i, la tercera, en estimular la regeneració de teixits amb factors de creixement autòlegs.

La Dra. Marta Ferrer assegura que el seu treball 'és el fruit de la intervenció de molts professionals de l'Hospital Universitari de la Santa Creu' i subratlla que 'gràcies a tots hem pogut obtenir aquests resultats'.

17.2.17
El director del CatSalut visita els hospitals de Vic

David Elvira ha visitat aquest matí l'Hospital Universitari de la Santa Creu i l'Hospital Universitari de Vic, acompanyat per la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, Marta Chandre, i la directora del Sector Sanitari d'Osona, Remei Juncadell.

És la primera vegada que el director del Servei Català de la Salut visita les principals institucions sanitàries de la comarca, d'ençà que va ser nomenat per aquest càrrec al gener de 2016.

A cadascun dels centres, Elvira s'ha reunit, respectivament, amb els presidents i amb els equips directius de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic i del Consorci Hospitalari de Vic. Unes sessions de treball que han servit per presentar les institucions i per donar a conèixer la tasca que duen a terme al territori i els principals projectes de futur que impulsaran –molt d'ells conjuntament– en els propers anys. Les trobades han acabat amb una visita a les instal·lacions de cada hospital.

27.1.17
Avançant cap a un model d'Atenció Centrada en la Persona

El dijous 26 de gener, la sala d'actes de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu va acollir la ponència de l'experta en l'Atenció Integral Centrada en la Persona (AICP), Lourdes Bermejo. L'acte, organitzat per la Fundació Assistencial d'Osona, va ser un espai de reflexió sobre com s'hauria d'aplicar aquest model en l'àmbit de l'atenció domiciliària.

'La salut no és l'únic que una persona necessita per tenir una vida feliç i digna'. Amb aquesta afirmació com a punt de partida, Bermejo explicava com els gerontòlegs i/o treballadores familiars poden satisfer els drets de les persones més fràgils. Cuidar la seva salut no és suficient: 'a vegades, tenim tendència a minimitzar les necessitats dels altres, ens concentrem tan en els aspectes relacionats amb la salut que oblidem altres qüestions importants, com les seves oportunitats de decisió i de participació'. Fins ara, 'el sistema es fixava molt en els criteris de qualitat basats en el servei i no tan en les necessitats de les persones', argumentava la ponent.

Lourdes Bermejo va explicar que, actualment, és essencial que en les intervencions dirigides a les persones en risc o en situació de dependència s'apliqui l'enfocament de l'AICP. El model garanteix l'exercici dels drets i la preservació de la dignitat de les persones per assolir millores en la seva qualitat de vida, així com que tinguin una participació activa en l'elaboració i desenvolupament dels seus plans assistencials, es respectin les seves preferències, desitjos i valors per afavorir que no perdin el control sobre el seu propi projecte de vida.

Catalunya és un dels territoris on més s'ha avançat en la implantació de l'AICP, sobretot en l'àmbit de residències, però també s'està plantejant amb força a la resta d'àmbits socials i sanitaris. Aquest nou model, segons l'experta, és el resultat de dècades de transformació social: 'tardarem més o menys en aplicar-ho però no passarà de moda'.

L'experiència del CHV i la FHSC amb l'Atenció Centrada en la Persona
Des de fa 3 anys, l'Atenció Centrada en la Persona està funcionant a la Residència El Nadal de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, una experiència que està essent molt satisfactòria per a les persones usuàries, les famílies i els professionals. Recentment, s'ha iniciat la seva implantació a la Residència Aura de Manlleu, del Consorci Hospitalari de Vic.

L'aplicació del model comporta personalitzar l'atenció en les persones, tenint en compte les seves preferències i opcions de vida, mantenint i promocionant la seva autonomia i independència.

23.1.17
El fons documental de l'Hospital de la Santa Creu de Vic ja es pot consultar en línia i a l'Arxiu Comarcal d'Osona

El fons documental de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, un dels arxius hospitalaris més únics i excepcionals de Catalunya, ja és accessible i consultable per a tothom. Els més de 5.700 documents i 622 imatges associades reposen en 58 metres lineals de prestatges i en 10 calaixos de l'Arxiu Comarcal d'Osona i també estan a l'abast del públic a través d'Arxius en Línia.
La catalogació i digitalització de tot aquest fons documental -que va començar l'any 2009- garanteix la preservació de la història la Fundació Hospital de la Santa Creu. El fons abasta una cronologia que va de 1205 a 1988, i que dóna testimoni directe de la institució al llarg de més de 700 anys. El volum més gran de la documentació del fons és anterior al segle XX i, per tant, és documentació manuscrita.
Del fons, en destaquen els 645 pergamins datats entre els anys 1205 i 1628 (segle XIII i XVII). Durant tot l'any 2016, l'arxiu de la Santa Creu ja s'ha pogut consultar en línia en fase de proves: hi ha hagut més de 600 consultes i més de 400 documents descarregats des del web, que ara ja estan utilitzant els investigadors.
Aquest mes de gener, Joan Roca, president del Consell Comarcal d'Osona, i Jusèp Boya, director general d'Arxius, Biblioteques i Museus de la Generalitat, han entregat a Jordi Roca, director-gerent de l'Hospital de la Santa Creu, el catàleg de tot el fons documental.

18.12.16
Excel·lent Cum Laude per a la tesi del Dr. Amblàs

El 15 de desembre, el Dr. Jordi Amblàs Novellas, de la direcció de Geriatria del CHV, va llegir a la Universitat de Vic-UCC la seva tesi doctoral: "La fragilitat com a base del diagnòstic situacional davant el repte de la complexitat clínica al final de la vida". El treball va obtenir la qualificació d'Excel·lent Cum Laude.

Davant el repte de la complexitat clínica –especialment en els pacients en situació de final de vida-, la tesi desenvolupa dos escenaris amb l'objectiu d'ajudar als professionals i pacients a fer front a la incertesa del moment. Posa de manifest la necessitat de replantejar algun dels paradigmes del coneixement mèdic actual, proposant nous conceptes, reordenant coneixement ja consolidat i aportant noves evidències.

En el marc de la tesi, s'ha dissenyat un Índex de Fragilitat basat en la Valoració Integral Geriàtrica (IF-VIG), avalat com una eina senzilla (respecte el contingut), ràpida (en el temps d'administració), amb excel·lent capacitat discriminativa i predictiva.

14.12.16
Programa d'actes per les festes de Nadal

Durant les festes de Nadal, la Fundació Hospital de la Santa Creu organitza diferents activitats per celebrar el Nadal i l'Any Nou amb totes les persones residents i els usuaris dels centres de dia.

PROGRAMA D'ACTIVITATS:

Hospital Universitari de la Santa Creu:
- 15 de desembre, a les 15.45 hores: Concert dels alumnes de l'Escola de Música
- 22 de desembre, a les 11.00 hores: Visita dels Alumnes de l'Institut La Plana
- 22 de desembre, a les 17.00 hores: Concert del Cor de Santa Creu
- 24 de desembre, a les 17 hores: Missa del Gall
- 6 de gener, a les 12 hores: Visita dels Reis de l'Orient

Residència "El Nadal"
- 4 de desembre, a les 11.30 hores: Actuació d'Esbart Dansaire de Tona
- 16 de desembre, a les 15.30 hores: Visita de l'Escola Andersen
- 20 de desembre, a les 11.00 hores: Visita de l'Escola de La Guixa
- 22 de desembre, a les 16 hores: Representació d'Els Pastorets
- 23 de desembre, al matí: Fem cagar el Tió
- 24 de desembre, a les 17 hores: Missa de Nadal.
- 29 de desembre, a les 17 hores: Concert de Coral Canigó
- 31 de desembre, a les 17 hores: Missa de Cap d'Any.
- 4 de gener, a les 10:30 hores: Concert Coral Nadalius
- 5 de gener, a les 17 hores: Missa Epifania.
- 6 de gener, matí: visita dels Reis Mags d'Orient.
- 9 de gener, a les 17 hores: Missa Baptisme del Senyor.

Residència i centre de dia Fundació Gallifa – Sant Hipòlit de Voltregà
- 3 de desembre, a les 16.30 hores: Cants amb els voluntaris de la Parròquia
- 5 de desembre, a les 11.00 hores: Cantada de Nadales amb els alumnes de l'Institut Abat Oliba
- 6 de desembre: Dinar dia de la Constitució
- 8 de desembre: Dinar dia de la Puríssima
- 16 de desembre, a les 10.15 hores: Concert de Nadal amb els infants de l'Escola Bressol Mare Teresa
- 18 de desembre, a les 16.30 hores: Concert de Nadal a càrrec del ‘Cor de la Veu'
- 20 de desembre, a les 10.15 hores: Concert amb els alumnes de l'Escola Mare de Déu de la Gleva
- 20 de desembre, a les 16.30 hores: Espectacle Caga Tió i Sopar de Nadal amb usuaris i familiars
- 24 de desembre: Sopar del Tió.
- 25 de desembre: Dinar de Nadal
- 26 de desembre: Dinar de Sant Esteve.
- 31 de desembre, a les 20 hores: Sopar de fi d'any i repicada de les campanes
- 1 de gener: Dinar d'Any Nou.
- 5 de gener, a les 17 hores: Visita dels Reis Mags d'Orient
- 6 de gener: Dinar de Reis
- 6 de gener, 16 hores: Concert amb els voluntaris de la Parròquia

30.11.16
La resident d'El Nadal, Maria Portet, compleix 100 anys

La residència El Nadal va homenatjar una de les seves usuàries, la Sra. Maria Portet Serrat, que va complir 100 anys el passat 11 de novembre.
En l'acte, que va ser molt emotiu, hi va participar la família de l'àvia centenària, que va llegir un relat de la seva història de vida. L'alcalde de Sant Hipòlit de Voltregà -municipi d'on prové la resident-, Xavier Vilamala, li va fer entrega d'un ram de flors, i la direcció de centre la va obsequiar amb una placa commemorativa. A més, una representació de la direcció de la Fundació Hospital de la Santa Creu li va lliurar la medalla centenària en nom de la Generalitat de Catalunya.
Per cloure la celebració, la família de Maria Portet també va oferir un petit refrigeri a de coca i cava a tots els assistents, als professionals del centre i la resta de residents.

21.10.16
Primera pedra de les noves instal·lacions de l'Hospital Universitari de la Santa Creu

A primers de novembre, s'iniciarà la principal fase de la construcció de la nova Àrea Ambulatòria, l'Àrea de Rehabilitació, l'aparcament públic soterrat i la urbanització de l'entorn de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic. Aquest divendres, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha col·locat la primera pedra dels nous edificis, en un acte en què ha estat acompanyat pels màxims representants de les dues entitats que participen en el projecte: l'alcaldessa presidenta de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, Anna Erra, i el president del Consorci Hospitalari de Vic, Jaume Portús.

L'acte dóna el tret de sortida al gruix dels treballs d'ampliació i modernització de l'Hospital, després que, en els darrers tres mesos, s'hagi dut a terme la fase prèvia d'adequació de l'entorn i el traslladat de diversos serveis. Les noves instal·lacions permetran millorar l'atenció als ciutadans i preparar el centre per donar resposta a les necessitats, actuals i futures, generades per l'envelliment de la població i per l'augment de les malalties cròniques. I és que Osona té avui 5.000 persones majors de 85 anys, el doble que fa una dècada.

Projecte en tres fases
La Fundació ha adjudicat el concurs públic per executar l'obra, per un pressupost de 5.372.000 euros, a la UTE formada per les empreses Dragados i Certis. El calendari previst és de 15 mesos i s'executarà en tres fases, amb diferents nivells d'afectació. Tanmateix, l'Hospital mantindrà la seva activitat habitual durant tot el període d'obres, i la circulació de persones i vehicles al carrer no es veurà afectada.

FASE 1: Aparcament soterrat (novembre 2016 - març 2017)
La primera actuació serà excavar el pàrquing soterrat, de 150 places i amb accés directe a l'Hospital, un element clau per gestionar el gran flux de persones que passaran per les noves instal·lacions –uns 60.000 moviments més a l'any–. Els treballs començaran el 2 de novembre i s'allargaran 5 mesos. En aquest temps, també es construirà un nou eix d'ascensors a l'exterior de l'Hospital, que facilitarà l'accessibilitat dels pacients.
Afectació: L'entrada principal de l'Hospital es traslladarà a la façana lateral, on s'habilitarà un accés provisional. Els vehicles –excepte ambulàncies i PADES– tindran l'accés restringit. Els particulars que acompanyin a persones amb mobilitat reduïda podran entrar per desencotxar, però sense poder aparcar al recinte.

FASE 2: Reforma de la planta baixa i nou edifici (gener 2017 - octubre 2017)
A mesura que avanci l'obra del pàrquing, s'aniran instal·lant els pilars i els murs laterals sobre els quals s'aixecaran els nous edificis: un de 356 m2 que albergarà el vestíbul, els nous accessos i la cafeteria, i un altre annex de 800 m2 on anirà l'Àrea de Rehabilitació del Consorci Hospitalari de Vic. En paral·lel a la construcció dels nous edificis, es reformarà la planta baixa de l'Hospital per crear la nova i ampliada Àrea Ambulatòria (921 m2). En total, seran 10 mesos d'obres.
Afectació: Quan comenci la reforma de la planta baixa –d'aquí a mig any–, les instal·lacions de consultes externes, hospital de dia i rehabilitació ambulatòria es traslladaran als antics espais de Psicogeriatria, en un edifici lateral de l'Hospital.

FASE 3: Urbanització de l'entorn (novembre 2017 - gener 2018)
Un cop completades les noves instal·lacions –i mentre es procedeix a equipar-les i condicionar-les per iniciar l'activitat assistencial–, començarà la darrera fase del projecte: la urbanització de l'entorn per crear-hi un gran parc públic. Una actuació que convertirà els voltants de l'Hospital en una zona verda i que aportarà una gran millora urbanística per als veïns del barri.

Podeu descarregar les 14 infografies que recreen el procés constructiu a l'enllaç:
www.chv.cat/media/upload/pdf/husc_infografies_proces_constructiu_1476980263.pdf

11.10.16
Retrats de joventut

Nou usuaris de la residència El Nadal són els protagonistes d'un curtmetratge que pretén retratar a la joventut a través de l'experiència de les persones grans. El projecte, que forma part d'una campanya publicitària de Partee + FIU Produccions, es va rodar a les instal·lacions d'El Nadal.
A banda de l'audiovisual, també s'han posat a la venda pòsters de #quienfueramayor, els beneficis dels quals aniran destinats a la residència. Tots els avis que hi van participar van quedar molt contents de l'experiència.
El vídeo es pot veure al següent enllaç: https://vimeo.com/166877972

7.10.16
Article sobre el Dr. Jordi Amblàs a EL9NOU

Aquest divendres, 7 d'octubre, el bisetmanari EL9NOU publica una informació sobre el reconeixement al metge de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, Dr. Jordi Amblàs, que el divendres passat va rebre el Premi Sanitat Osona, en la categoria de 'treballs inèdits'.

6.10.16
Jordi Amblàs guardonat als Premis Sanitat Osona 2016

El divendres 30 de setembre, va tenir lloc a Vic el lliurament de la 34ena edició dels Premis Sanitat Osona, en el marc de la celebració de la Festivitat de Sant Cosme i Sant Damià, organitzada per la delegació a Osona del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona.

El metge de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, Jordi Amblàs, va estar guardonat amb el Premi Sanitat Osona, en la categoria de treballs inèdits per l'estudi 'En busca de respostes al repte de la complexitat clínica: disseny i avaluació d'un índex de Fragilitat basat en la Valoració Integral Geriàtrica ( Índex Fràgil – VIG )'.
Aquest treball està relacionat amb la tesi doctoral que Jordi Amblàs està portant a terme, que li ha servit per dissenyar i avaluar un Índex de Fragilitat basat en la Valoració Integral Geriàtrica, que ha demostrat ser una eina senzilla, ràpida, amb excel·lent capacitat discriminativa i predictiva. Aquest índex permet fer una valoració quantitativa del grau de fragilitat d'aquestes persones, conèixer quin grau de “reserva de salut” tenen, i oferir una resposta concreta i pragmàtica al repte de la complexitat clínica amb què es troben els professionals.

5.10.16
Mariona Espaulella guardonada amb la Beca Bayés en Ciències de la Salut

La Dra. Mariona Espaulella Ferrer, de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, ha estat guardonada amb la 17a Beca Consultori Bayés, per un projecte que liderarà sobre la “Relació entre la fragiliat avançada i la regeneració de teixits”.

El lliurement del premi es va fer el passat divendres 30 de setembre, en el marc de la celebració de la Festivitat de Sant Cosme i Sant Damià a Osona, davant la presència del conseller de Salut, Antoni Comín.

Durant l'acte es van entregar també la 34a edició dels Premis Sanitat Osona -que organitza la delegació osonenca del Col·legi de Metges de Barcelona- la 17a Beca d'Investigació d'Osona, que concedeix l'Acadèmia de Ciències Mèdiques d'Osona, i es va retre homenatge a 22 professionals jubilats.

Entre els guardonats, hi ha els següents metges de la Fundació Hospital de la Santa Creu i el Consorci Hospitalari de Vic:

> Dr. Jordi Amblàs (de CHV i FHSC) guardonat amb el Premi Sanitat Osona, en la categoria de 'treballs inèdits' pel seu estudi 'En busca de respostes al repte de la complexitat clínica: disseny i avaluació d'un índex de Fragilitat basat en la Valoració Integral Geriàtrica'.

> Dr. Pere Roura (de CHV) guardonat amb el Premi Sanitat Osona, en la categoria de 'treballs específics sobre càncer' pel seu estudi 'Les neoplàsies múltiples. Anàlisi epidemiològica dels càncers incidents del decenni 2006-2015'.

> Els doctors del CHV Ignasi Saigí, Anna Aulinas i Pere Roura, juntament amb els professionals Beatriz Barragan i Hugo Alejandro Medina, han rebut la 27a Beca d'Investigació d'Osona pel seu treball 'Cribratge de la retinopatía diabètica a la comarca d'Osona: 1 en contra de 3 fotos per ull Cámara no midriàtica'.

4.10.16
Les Jornades TIC Salut i Social es consoliden a Vic "com un espai de generació de coneixement imprescindible"

Un total de 450 professionals i una cinquantena de ponents van participar a les Jornades, coorganitzades per la Fundació Hospital de la Santa Creu. L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va oferir la ciutat per donar continuïtat a aquest esdeveniment.

El conseller de Salut, Antoni Comín, va posar punt i final, divendres, a les sisenes Jornades TIC Salut i Social, celebrades per primera vegada a Vic. Comín va valorar l'organització d'unes jornades que, va dir, "són un espai de generació i compartició de coneixement imprescindible, que fa molt bé al nostre sistema de salut". Comín es va mostrar convençut que "el canvi tecnològic, i en especial les TIC, seran clau per afrontar el canvi demogràfic en l'àmbit sanitari i per estrènyer els lligams entre els sectors de la salut i del benestar".

A la cloenda també hi va intervenir l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que va qualificar les jornades "d'èxit tant de convocatòria com de qualitat i de nivell d'innovació dels projectes presentats". "Mantindrem les portes obertes de la ciutat per donar continuïtat a aquest esdeveniment", va assegurar.

Premis als millors projectes
Com a darrer acte de les Jornades, va tenir lloc l'entrega de premis a cinc de les 167 comunicacions i projectes que s'havien presentat. El premi Jornades RDI va ser per al projecte Salut + Social, aplicació informàtica, de l'ICS de les Terres de l'Ebre. El guardó Mobile World Capital Barcelona se'l va endur el Servei de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron pel projecte Tractament del TDAH en adults a través de la realitat virtual mitjançant un programa de mindfulness. El projecte Les TIC com a eina de suport a l'atenció pediàtrica, de Pediatria dels Pirineus, va rebre el premi Transfronterer i, per últim, l'Observatori de Discapacitat Física va guardonar el neuròleg Eduardo Tolosa i el biòleg i filòsof Javier del Arco.

Èxit de participació
Un total de 450 persones van participar a les jornades TIC Salut i Social, que van tenir lloc a l'edifici El Sucre de Vic i van comptar amb una cinquantena de ponents. Les jornades han estat coorganitzades per la Fundació TIC-Salut, el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, la Universitat de Vic, ICS Catalunya Central, EBA Vic Sud, EBA Centelles i Creacció. També han comptat amb partners estratègics com l'Ajuntament de Vic, Mobile World Capital Barcelona o l'Euroregió Pirineus Mediterrània, i amb la secretaria tècnica de la FORES.

29.9.16
Vodafone s'interessa en els projectes TIC aplicats al model sanitari osonenc

Aprofitant una de les seves visites a Catalunya, el president de Vodafone España, Paco Roman, va ser a Vic el dimecres 28 de setembre, per conèixer de primera mà els projectes TIC aplicats a l'àmbit de la Salut i el Benestar Social a Osona, amb els quals col·labora la seva companyia.

La trobada va consistir en una taula de treball, a la biblioteca de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, que va servir per explicar la implantació de la plataforma Assiscat per a l'atenció domiciliària a Osona i el projecte Radar, entre d'altres. A continuació, va tenir lloc la visita a les instal·lacions, als espais més emblemàtics i històrics de l'hospital, així com la zona assistencial.

A la reunió hi van assistir el director gerent de la Fundació Hospital de la Santa Creu, Dr. Jordi Roca, la directora assistencial de la FADO, Eva Torrejón, el responsable de TIC del SISO, Ismael Cerdà, el director d'Operacions i Recursos del CHV, Jaume Castellano, la directora de Transferència de Coneixement del CHV, Núria Roger i el cap de Sistemes i TIC de SAS, Sebastià Caro. Per part de Vodafone, van participar a la trobada el president de Vodafone, Paco Roman, la responsable de Relacions Externes de Presidència, Carmen de Alvear, la directora comercial AAPP i Salut, Joana Sánchez, i la gestora del sector sanitari i iniciatives de desenvolupament a Catalunya, Rosa Pérez.

Totes dues parts van coincidir que la trobada va ser molt profitosa i es van mostrar receptius i amb la voluntat de seguir treballant plegats perquè cada vegada més, les noves tecnologies pugui ajudar a millorar l'atenció i l'assistència social i sanitària als ciutadans.

8.8.16
La Fundació Hospital de la Santa Creu organitza les Jornades R+D+I TIC Salut i Social

Taules rodones sobre transferència tecnològica, evolució digital, grups de recerca en TICs; càpsules de comunicació, entrevistes B2B, zona d'exposicions, speakers' corner... Tot això i més trobareu en la sisena edició de les Jornades R+D+I, que se celebraran del 29 al 30 de setembre a El Sucre de Vic

Una cita consolidada que reunirà a experts d'arreu del país i que, després de celebrar-se durant cinc anys a Girona, enguany arriba a la capital d'Osona de la mà del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu. En l'organització també hi participen la Universitat de Vic, la Fundació TicSalut, l'ICS de la Catalunya Central, les EBA de Vic i Centelles, Mobile World Capital Barcelona i l'Euroregió Pirineus-Mediterrània, mentre que la FORES en gestiona la secretaria tècnica.

Les inscripcions estan obertes fins al proper 18 de setembre, però el preu té una bonificació del 20% en cas d'inscriure's amb antelació.

Investigadors, professionals assistencials, emprenedors, empresaris, tècnics, estudiants... Tots aquells interessats en les TIC aplicades al sector de salut i social tenen una cita ineludible a les #JornadesRD.

> Més informació i inscripcions a: www.JornadesRDI.cat

5.8.16
La Universitat de Berkeley s'interessa pel model català d'atenció integrada

La Fundació Hospital Universitari de la Santa Creu va acollir, aquest mes de juliol, una jornada de treball amb professionals de la Universitat de Berkeley que estan interessats en conèixer els models organitzatius d'atenció a la cronicitat.

La comitiva californiana estava formada pel doctor i professor de Salut Pública de la Universitat de Berkeley, el Dr. Steven Shortell, la Dra. Meg Kellog i el Dr. Richard Scheffler. La jornada, que estava organitzada per l'IESE, la Universitat de Berkeley i el Departament de Salut, va comptar amb la presència de tots els proveïdors d'atenció social i sanitària d'Osona.

El director assitencial de l'Hospital Universitari de la Santa Creu i director del Servei de Geriatria compartit entre CHV i FHSC, el Dr. Joan Espaulella, i la Directora d'Àmbit Ambulatori i Serveis Comunitaris del CHV, la Dra. Isabel Ramon, van explicar el model assistencial i organitzatiu de les dues institucions pel que fa a l'atenció al pacient crònic complex i amb malaltia crònica avançada, així com l'assistència als pacients grans fràgils.

Aquesta activitat és el primer acte d'un projecte compartit entre l'IESE, la Universitat de Berkeley i el Departament de Salut, per desenvolupar un treball de recerca i la posterior difusió dels resultats sobre el procés de disseny i d'implementació del model d'atenció integrada a Catalunya.

Els convidats a la jornada van expressar el seu reconeixement al sistema sanitari i social català i, en concret, al treball que s'està fent a la comarca d'Osona.

28.7.16
Els veïns coneixen de primera mà el projecte de modernització i ampliació de l'Hospital

Una trentena de veïns i comerciants, en representació de les associacions i comunitats de propietaris del barri, van assistir aquest dimecres al vespre a una sessió informativa per conèixer els detalls del nou projecte de modernització i ampliació de l'Hospital Universitari de la Santa Creu. L'equip tècnic del projecte va explicar com seran les noves instal·lacions i com canviarà la fisonomia d'aquesta zona de Vic que "farà un salt endavant", tal com va explicar el director gerent de la FHSC, Dr. Jordi Roca. "Per nosaltres, és un projecte amb visió de futur, que posarà l'hospital al dia per als propers 20 anys".

El projecte de reforma i ampliació, espai públic i aparcament soterrat de l'HUSC està pensat perquè s'integri totalment amb l'entorn i se'n pugui beneficiar tota la ciutadania. Davant de l'hospital, es construirà una zona verda amb illes de vianants que incorporarà el "banc més llarg de Vic". L'espai destinat a l'ús públic es duplicarà, passarà de 2.500 a 5.000 metres quadrats.

La reunió va durar aproximadament una hora i va servir perquè tots els assistents poguessin resoldre dubtes i fer preguntes als representants de la FHSC i als tècnics que duran a terme el projecte.

21.7.16
Comencen els treballs preliminars a l'entorn de l'Hospital

Aquest matí, han començat els treballs per preparar l'entorn de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic de cara a les obres de modernització i ampliació que s'han de realitzar al centre. La primera actuació ha estat prou simbòlica: l'enderroc de la caseta de control d'accessos a l'aparcament –ubicada a l'entrada del recinte pel carrer Dr. Junyent– que feia més de 15 anys que no s'utilitzava. També s'ha començat a preparar el terreny amb actuacions a l'arbrat i l'actual pàrquing i, al llarg dels propers dies, s'instal·larà un rètol de grans dimensions amb la foto panoràmica de com serà el nou Hospital.

Els treballs preliminars d'aquest mes de juliol són el primer pas abans de l'inici del gruix de les obres, que començaran a finals de setembre i està previst que durin un any i mig. La setmana vinent tindrà lloc una sessió informativa amb representants de les associacions de veïns, comerciants i entitats de la zona, per explicar-los els detalls del projecte i de les obres.

L'adjudicació de les obres
El Patronat de la Fundació Hospital de la Santa Creu va aprovar aquest mes de juliol una resolució amb el nom de les vuit empreses licitadores que passaven a la segona fase del concurs d'obres. Les seleccionades són Construccions Cots i Claret SL, Copcisa, Copisa Constructora Pirenaica SA, Corsan-Corviam Construccion SA, UTE Dragados-Certis, Obracon-Huarte-Laín SA, TOP Proyectos & Contratas SL, i Vias y Construcciones SA.
Aquestes vuit empreses tenen fins a finals de mes per presentar complets els projectes tècnics. Durant l'estiu, la Fundació avaluarà les propostes d'acord amb els criteris establerts i al setembre tindrà lloc l'adjudicació i el consegüent inici de les obres.

Més i millors instal·lacions
El projecte de modernització i ampliació de l'Hospital Universitari de la Santa Creu suposa una transformació que es concretarà en tres grans projectes que canviaran la fesomia del centre i del seu entorn urbà: la remodelació de tota la planta baixa per crear-hi una gran Àrea Ambulatòria, la construcció d'un nou edifici que concentrarà tota l'activitat de Rehabilitació del sud d'Osona i on s'ubicarà també la nova entrada i el vestíbul principal de l'Hospital, i l'excavació d'un aparcament soterrat sobre el qual creixerà un gran jardí urbà.

El projecte, redactat per l'estudi d'arquitectes Colomer-Aceves i les enginyeries Egavic i Lavola, té un pressupost de 6,1 milions d'euros. La inversió anirà a càrrec de la mateixa Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC).

20.7.16
Osona contra el Càncer aporta 100.000 euros per a la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital

La presidenta d'Osona contra el Càncer, Montserrat Freixer, va entregar aquest dimarts 19 de juliol un xec valorat en 50.000 euros a la presidenta de la Fundació de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, Anna Erra. Era la segona entrega de l'aportació total de 100.000 euros que Osona contra el Càncer ha fet per ajudar a finançar la nova planta 1 de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, que acull la Unitat de Cures Pal·liatives.

L'entrega del xec es va fer al menjador de la primera planta i va comptar amb la presència de la presidenta de la Fundació Hospital de la Santa Creu i alcaldessa de Vic, Anna Erra, el director gerent de l'Hospital Universitari de la Santa Creu, el Dr. Jordi Roca, i els representants d'Osona contra el Càncer, Montserrat Freixer i el Dr. Eduard Batiste-Alentorn.

El Dr. Jordi Roca va subratllar l'empenta i la implicació d'Osona contra el Càncer en molts projectes del territori: ‘Tenim la gran sort de tenir aquesta institució a la comarca. La seva aportació de 100.000 euros ha contribuït de manera decisiva a tirar endavant la Unitat de Cures Pal·liatives'. En la mateixa línia, es va expressar la presidenta de la FHSC, Anna Erra, que va elogiar la tasca de les institucions com Osona contra el Càncer, que ‘sempre estan disposades a ajudar i a prioritzar l'atenció a les persones'.

Per Montserrat Freixer, ‘és un luxe i una sort' tenir l'Hospital Universitari de la Santa Creu a prop de casa: ‘Sou el millor que hi ha, no només en cures pal·liatives, sinó en tots els serveis que presteu', va concloure la presidenta d'Osona contra el Càncer.

Una remodelació necessària
La nova primera planta de l'HUSC va ser inaugurada per l'anterior conseller de Salut, Boi Ruiz, i va entrar en funcionament ara fa un any. S'hi atenen anualment unes 600 persones. La majoria –uns 400 ingressos– corresponen a la Unitat de Cures Pal·liatives, que compta amb 20 llits. Gràcies a la remodelació, els pacients ingressats i les seves famílies gaudeixen d'uns equipaments nous i més acollidors i confortables.

Amb una superfície d'uns 850 metres quadrats i 24 habitacions, la remodelació va tenir un cost de 600.000 euros. Una inversió finançada, majoritàriament, per la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic i que ha comptat amb l'ajuda d'Osona contra el Càncer, que en total hi haurà aportat 100.000 euros: 50.000 euros que va donar en el moment de la inauguració i 50.000 euros més que s'entregaran aquest mes de juliol.

28.6.16
Tastet de cultura popular a El Nadal

Els usuaris de la residència i centre de dia El Nadal de Vic van gaudir, el dissabte 25 de juny al migdia, d'un tastet de cultura popular. Els gegants, la família Cap de Llúpia i els Entre Boires, la colla de veterans del Grup Sardanista Riallera, els van fer una exhibició dels seus balls i danses tradicionals.

Aquesta activitat lúdica i festiva forma part del programa de la Festa Major de Vic d'enguany. De fet, va ser un dels primers actes que encetava les festes en honor a Sant Miquel, que s'allargaran fins el 10 de juliol.

27.6.16
Les claus de l'èxit de l'atenció integrada

L'atenció integrada és un model en expansió. Mostra d'això és la Conferència Internacional sobre Atenció Integrada (ICIC), que al maig va reunir un miler de professionals de la salut d'arreu del món a Barcelona. Entre ells, una delegació de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic que va presentar tres comunicacions orals i tres pòsters. I és que Osona fa anys que treballa en projectes on institucions, professionals i recursos es coordinen per oferir una atenció al pacient de forma integrada, fet que l'ha convertit en referent.

La participació a l'ICIC ens va permetre conèixer projectes d'èxit d'altres territoris, extreure'n conclusions i aprofundir en elements que aporten valor a l'atenció integrada com la recerca qualitativa i quantitativa combinada, les estratègies Top-Down i Bottom-Up o l'avaluació polièdrica.

21.6.16
El Dr. Roca, finalista del premi Osonenc de l'Any

El director gerent de la FHSC ha estat un dels cinc finalistes del Premi Osonec de l'Any 2015, que escullen anualment els lectors d'EL9NOU. El Dr. Roca era un dels 12 candidats que hi havia inicialment i va anar superant les diferents fases de votació popular fins a quedar entre els cinc més votats. Finalment, la guanyadora va estar la gerent de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, Mercè Generó, que estava nominada per tercera vegada.
Durant la gala de lliurament de premis, al teatre del Molí de l'Esperança de Gurb, el director gerent de l'Hospital de la Santa Creu, Jordi Roca, va explicar que li feia molta il·lusió ser finalista, en un moment en què la institució que dirigeix té engegats projectes rellevants, com les obres d'ampliació i modernització que començaran en breu. La presidenta de Premsa d'Osona, el grup que edita EL9NOU, Beth Codina, va destacar el “tracte i l'amabilitat incansable dels professionals de Santa Creu cap als pacients i seu familiars”, un gest que, segons va assegurar, s'agraeix molt en situacions de salut delicades com en les que es troben la majoria d'usuaris de la FHSC.

13.6.16
Avis i escolars comparteixen jocs i experiències en la Fira Activa't

Cinquanta nens i nenes de l'Escola Andersen de Vic i prop de vuitanta persones grans d'El Nadal van participar aquest divendres a la setena edició de la Fira Activa't a les instal·lacions de la residència. Aquesta activitat intergeneracional consisteix en una matinal en la que avis i infants participen conjuntament en una dotzena d'activitats, totes elles amb un fil conductor temàtic que enguany ha estat: “L'escola d'abans i d'ara”.

És el setè any que la residència El Nadal organitza la Fira Activa't amb la voluntat de potenciar els avantatges que aporta el contacte entre persones de diferents generacions. “Per a nosaltres ha estat un gran descobriment”, explica el director de l'Escola Andersen, Ramon Sitjà, que destaca que aquest tipus d'activitats tenen un potent component educatiu: “Alumnes que a l'escola són entremaliats, davant dels avis canvien el xip i busquen estratègies per relacionar-s'hi”. “Als usuaris de la residència aquesta fira els dóna vida, els encanta”, assegura la directora d'El Nadal, Montse Blasco, i afegeix que, a més, els permet “connectar amb vivències i experiències del passat”.

La Fira Activa't busca cada any temàtiques que puguin ser interessants per a tots. Les últimes edicions s'havien dedicat al circ, la vida quotidiana, els jocs, els oficis i la interculturalitat. Durant tot el matí, els participants comparteixen estones de lleure, amb aprenentatges i un bon esmorzar.

Un veïnatge amb molt de futur
La col·laboració entre l'Escola Andersen i la residència El Nadal va començar fa més de tres anys i, des del primer moment, la complicitat va ser mútua. A banda de la situació de veïnatge entre els dos centres, de seguida van detectar que darrere d'aquestes propostes intergeneracionals hi havia un enorme treball pedagògic i terapèutic. És per això que cada grup de nens de l'Andersen realitza tres activitats anuals amb els avis de la residència. D'aquesta manera, s'estableixen uns vincles molt enriquidors i es nota una gran evolució en la manera de relacionar-se i en el treball conjunt.

9.6.16
Presentació de comunicacions per a les #JornadesRD

La Fundació Hospital de la Santa Creu i el Consorci Hospitalari de Vic organitzen les Jornades R+D+I TIC Salut i Social 2016 que se celebraran a Osona al setembre. Fins el 25 de juny, està obert el termini de presentació de comunicacions sobre projectes de recerca, prototips i solucions innovadores que girin entorn la salut i el benestar en la societat digital.

Aquesta sisena edició, que tindrà lloc el 29 i 30 de setembre, dóna continuïtat a les jornades celebrades durant cinc anys a Girona. En l'organització també hi participen la UVic-UCC, la Fundació TicSalut, ICS-Catalunya Central, EBA Vic, EBA Centelles, Mobile World Capital Barcelona, Euroregió Pirineus-Mediterrània, mentre que la FORES en gestiona la secretaria tècnica.

A qui s'adreça la jornada?
- Recercaires de diferents disciplines (salut, social, tecnologia, empresa…) motivats per l'àmbit TIC, Salut i Social.
- Emprenedors i empreses del sector TIC, Salut i Social.
- CIOs i Tècnics d'entitats assistencials de l'àmbit Salut i Social.
- Professionals interessats en el sector.
- Estudiants Universitaris i de secundària.

Què hi trobareu?
Taules rodones sobre models de negoci, transferència tecnològica, transformació digital i grups de recerca en TICs, Salut i Social; càpsules de comunicació, entrevistes B2B, zona d'exposicions i speakers' corner...
Premis a les millors comunicacions i projectes segons categories:
- "Jornades R+D+I TIC Salut i Social 2016"
- "Mobile World Capital Barcelona"
- "Euroregió Pirineus-Mediterrània

> Més informació, inscripcions i presentació de comunicacions

30.5.16
Concert de percussió africana

Les instal·lacions de la residència El Nadal van acollir a finals de maig un concert solidari de percussió africana. Aquesta activitat musical, a la que hi van assistir els usuaris de la residència i centre de dia i els seus familiars i amics, estava organitzada per l'ONG TicRuanda-Tic Catalunya i va anar a càrrec del grup Siibo Africa.
Aquesta ONG participa des de fa temps en tot el procés de recuperació de salut de l'Aline, una nena rwandesa que pateix una cifosis congènita progressiva i que va ser operada a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona en el marc del programa Cuida'm. Després de la intervenció, l'Aline s'està recuperant a casa d'una família vigatana vinculada a El Nadal.

26.5.16
Jornada sobre atenció a les ferides cròniques

La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic organitza la jornada: ‘Atenció a les ferides cròniques. Posada al dia de les ferides vasculars: què en sabem del biofilm?', que tindrà lloc els dies 16 i 17 de juny al centre de serveis per a la gent gran El Nadal.

En geriatria hi ha una alta freqüència d'úlceres cutànies i, alhora, una gran diversitat d'apòsits i productes locals disponibles i una divergència d'opinió davant la poca evidència científica. Per això, aquest curs s'enfoca a donar pautes per realitzar una bona pràctica assistencial basada en la millor prova d'evidència.

> Consulta el Programa de la Jornada

> Més informació i inscripcions al web de la FORES

29.4.16
Alumnes de l'Escola Andersen de Vic representen la llegenda de Sant Jordi a El Nadal

Una cinquantena de nens i nenes de l'escola pública de Primària Andersen de Vic van representar, el passat 26 d'abril, una obra de teatre per als residents d'El Nadal. L'actuació, en motiu de la diada de Sant Jordi, va consistir en la recreació d'una versió lliure de la llegenda que explica la història del drac, la princesa i el cavaller.

La trobada, que va ser molt profitosa tant per als nens com per a les persones grans, forma part d'un cicle de col·laboracions anuals que aquesta escola vigatana desenvolupa amb la residència. La propera activitat serà a principis de juny en el marc de la Fira Activa't. Consistirà en una trobada d'intercanvi, en la que també hi podran participar els familiars, i comptarà amb una desena de parades i tallers per a petits i grans.

8.4.16
Orientar-se en equip

Persones grans d'El Nadal, voluntaris i estudiants de 3er d'ESO de l'Institut Jaume Callís de Vic van participar, el Dia Mundial de l'Activitat Física, en una passejada d'orientació a l'entorn de la residència.
Els participants en aquesta activitat intergeneracional es van organitzar en petits grups. Cada equip havia de fer una passejada i comptava amb unes fotografies i un plànol amb un recorregut marcat. Havien de trobar els detalls de les fotografies i localitzar-les en el plànol. Va ser una activitat molt profitosa tant per als estudiants com per a les persones grans i que s'espera tingui continuïtat.

1.3.16
L'Hospital Universitari de la Santa Creu crearà una gran àrea per millorar l'atenció ambulatòria

Osona té avui 5.000 persones majors de 85 anys, el doble que fa una dècada. Aquest envelliment de la població i l'augment de les malalties cròniques ha generat noves necessitats relacionades amb l'atenció a la seva salut. Per adequar-se a aquesta realitat, millorar el servei als ciutadans i preparar el centre per a les necessitats actuals i futures, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic durà a terme durant els propers dos anys un gran projecte de modernització i ampliació de les instal·lacions. Una transformació que es concretarà en tres grans projectes que canviaran la fesomia de l'Hospital i de tot el seu entorn urbà: la remodelació de tota la planta baixa per crear-hi una gran Àrea Ambulatòria, la construcció d'un nou edifici que concentrarà tota l'activitat de Rehabilitació d'Osona Sud i l'excavació d'un aparcament soterrat sobre el qual creixerà un gran jardí urbà.

El projecte, redactat per l'estudi d'arquitectes Colomer-Aceves i les enginyeries Egavic i Lavola, té un pressupost de 6,1 milions d'euros. La inversió anirà a càrrec de la mateixa Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC). Està previst que les obres comencin el proper mes de juny i que les noves instal·lacions puguin entrar en funcionament a finals del 2017.

L'Àrea Ambulatòria
Tota la planta baixa de l'Hospital es reformarà completament per crear una gran Àrea Ambulatòria de prop de 1.300 metres quadrats, el doble de la que hi ha actualment. Es passarà de 4 consultoris a 13 i s'ampliaran i milloraran els espais destinats a Hospital de dia. Per poder créixer, es construirà un nou edifici d'una planta, adossat al que avui és l'entrada principal, on hi haurà el vestíbul, els nous accessos i la cafeteria, així com un nou eix d'ascensors a l'exterior que facilitarà l'accessibilitat dels pacients.

Una Àrea de Rehabilitació per a tot el sud d'Osona
La segona gran actuació serà la construcció de l'Àrea de Rehabilitació de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic. Un nou edifici de 800 m2, annex a l'Hospital, que serà gestionat pel Consorci Hospitalari de Vic (CHV). En aquestes instal·lacions es durà a terme tota l'activitat ambulatòria del sud d'Osona, avui repartida entre aquest centre, l'Hospital Universitari de Vic i la Clínica de Vic, així com les valoracions de dependència i de discapacitat.

El projecte neix de l'acord entre el CHV, la FHSC i la UVic per avançar cap a un model integrat, assistencial i docent, en l'àmbit de la rehabilitació a la comarca d'Osona. I és que, a més de permetre abordar els aspectes assistencials de la rehabilitació dins d'un concepte de salut integral, la nova àrea serà un centre de referència en la formació en fisioteràpia, incorporant els especialistes del CHV a l'activitat docent i permetent que els alumnes de la Universitat es formin en un entorn real de treball.

Amb la integració total del Servei de Rehabilitació entre el CHV i la FHSC, Osona disposarà de dues grans Unitats Ambulatòries de Rehabilitació: la UAR Vic, ubicada a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i que donarà atenció a la població d'Osona Sud, i la UAR Manlleu, ubicada a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, que assumirà Osona Nord.

Nou aparcament i jardí urbà
Per gestionar adequadament el gran flux de persones que passaran per les noves instal·lacions –més de 50.000 a l'any només a Rehabilitació, moltes d'elles amb problemes de mobilitat–, s'excavarà un aparcament soterrat amb capacitat per a 150 vehicles i amb accés directe a l'Hospital. Totes les places seran de rotació, no n'hi haurà cap a la venda. Sobre aquest espai, es crearà un parc públic, que convertirà l'entorn de l'Hospital en una gran zona verda i que aportarà una gran millora urbanística per als veïns del barri.

18.2.16
Els hospitals d'Osona adquireixen la condició de centres donants de teixits

La Fundació Hospital de la Santa Creu i el Consorci Hospitalari de Vic han signat un acord de col·laboració amb l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) pel qual l'Hospital Universitari de la Santa Creu, l'Hospital Universitari de Vic i l'Hospital Sant Jaume de Manlleu adquireixen la condició de centres donants, autoritzats per a l'extracció de teixits.

L'acord subscrit permetrà garantir el dret a ser donant de teixits als pacients que morin en aquests centres hospitalaris i que vulguin fer donació de les còrnies o teixits com vàlvules, ossos, tendons o pell. A diferència de la donació d'òrgans –que per cada donant hi pot haver sis beneficiaris– en els teixits es pot salvar o millorar la vida de fins a 100 persones amb un sol donant.

Què vol dir ser donant de teixits?
Ser donant de teixits és un acte altruista que fa una persona després de la mort. En la donació s'obtenen teixits sans per trasplantar-los a persones que els necessiten per poder millorar la seva salut i la seva qualitat de vida. En moltes
ocasions, el trasplantament és l'únic recurs de què disposen per poder ser tractats. Casos en què es necessita un trasplantament d'ossos per joves que han patit un càncer o tenen malformacions a la columna vertebral; o situacions en les que calen vàlvules cardíaques per nadons que neixen amb problemes de cor, en són alguns exemples.
L'any passat, el Banc de Sang i Teixits va registrar 929 donants a Catalunya, els quals van suposar 908 donacions de còrnia, 236 d'ós, 149 de tendons, 169 de pell, 108 d'artèries i 153 de vàlvules cardíaques. També van haver-hi 43
donacions de membrana amniòtica. Aquests teixits van ajudar a 10.000 persones l'any 2015.

Qui pot ser donant de teixits?
Tot i que hi ha alguns criteris d'exclusió, en principi tothom pot ser donant. Cal que la persona interessada ho hagi expressat prèviament en vida o que la família en doni el consentiment després de la defunció. Seran els professionals
responsables del pacient qui avaluaran l'historial clínic que, juntament amb l'entrevista familiar, determinarà si el difunt és apte o no per a la donació. Finalment, els professionals especialitzats del Donor Center –entitat nascuda de
l'aliança entre el Banc de Sang i Teixits i l'Hospital Clínic de Barcelona– es desplaçaran al CHV per realitzar les extraccions.
L'extracció es fa sempre amb el màxim respecte cap al difunt i amb la millor cura possible dels seus teixits. Els teixits donats es conserven al Banc de Teixits de Catalunya, des d'on s'envien als hospitals que els sol·licitin per tal de poder-los implantar als pacients que els necessitin.

Una demanda creixent
A Catalunya, es fan uns 5.000 trasplantaments de teixits cada any, una xifra encara insuficient per cobrir la demanda dels hospitals. Malgrat ser territori punter en trasplantaments procedents de donant viu, les donacions després de la
defunció encara són escasses, sobretot per poc coneixement sobre el tema i per qüestions culturals i/o religioses. Aquesta barrera s'ha superat en altres tipus de donació, com seria la de sang que actualment està acceptada i normalitzada
socialment. Les donacions de teixits més esteses a Catalunya són les de còrnia, que a Vic ja es faciliten des de fa més de vint anys.
Al programa també s'hi han adherit altres centres de la Catalunya Central com els hospitals d'El Solsonès, Manresa, i Igualada. L'objectiu és configurar un model d'excel·lència que garanteixi la donació altruista i faciliti la resposta terapèutica més adequada a la necessitat dels receptors, i que alhora ajudi a reduir les llistes d'espera de trasplantaments, doncs cada dia moren 18 persones al món a l'espera d'òrgans o teixits.

22.1.16
Estudiants de Teràpia Ocupacional de la UVic ajuden a complir petits desitjos dels avis d'El Nadal

Els estudiants de tercer curs del Grau de Teràpia Ocupacional de la UVic han ajudat a complir un petit desig als avis de la residència El Nadal de Vic. Menjar un entrepà de xoriço, anar al cine, fer un vermut o poder escoltar les cançons preferides són alguns dels desitjos que els avis del Nadal han pogut veure acomplerts gràcies a aquests estudiants, amb els quals han pogut establir vincles d'amistat.

Es tracta d'una activitat d'aprenentatge i servei que han portat a terme tretze estudiants en el marc de l'assignatura “La teràpia ocupacional aplicada a la gent gran”. A cada estudiant se li va assignar una persona gran que prèviament havia acceptat de participar a l'activitat. Després d'una primera reunió en què l'estudiant va fer una entrevista a la persona gran per tal de fer una valoració geriàtrica integral, una detecció de capacitats, i conèixer la seva història de vida, van estudiar conjuntament les preferències per determinar i analitzar el petit desig que portarien a terme. A banda de treballar l'entrevista, l'estudiant també va haver d'analitzar i assumir tota la logística per poder complir el desig: des de parlar amb la família per proposar-los l'activitat, a demanar entrades, buscar el finançament o planificar el trasllat.

Cada any la residència El Nadal, en coordinació amb el Grau de Teràpia Ocupacional de la Universitat, organitzen una activitat de servei i aprenentatge. Fa dos anys es va portar a terme un taller de punt de mitja per folrar les columnes de la residència i l'any passat van fer un lipdub. La diferència de l'activitat d'enguany és que ha tingut un caire més individualitzat. “El fet que el desig s'hagi dissenyat a mida de cada persona els ha fet molta il·lusió i ha portat moments emocionants en algun dels casos”, ha manifestat Maira Garcia, terapeuta d'El Nadal i professora de la UVic. També ha contribuït a fer que entre estudiant i persona gran s'hagi establert un vincle d'amistat en la majoria dels casos.

14.1.16
Nombroses activitats per les festes de Nadal

Els diversos centres de dia i residències gestionades per la Fundació han viscut, amb motiu de les festes nadalenques, una allau d'activitats adreçades als usuaris que han comptat amb la implicació dels professionals. Al costat dels tradicionals Caga Tió o cantades de Nadales, mereix ser destacada la representació d'Els Pastorets a la Residència El Nadal per cinquè any consecutiu, a càrrec de la companyia Nadàlius. Hi van participar, principalment, professionals del centre, però també usuaris, i familiars d'uns i altres. I, com era d'esperar, l'èxit va ser aclaparador.

11.12.15
L'Hospital Universitari de la Santa Creu encén un gran mosaic amb 2.500 espelmes solidàries per La Marató de TV3

Sota el lema "Donem llum", l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic va organitzar el dijous dia 10 a la tarda una gran encesa d'espelmes al jardí del centre per recaptar fons per a l'edició d'enguany de La Marató de TV3.

Durant els mesos d'octubre a desembre, s'han venut espelmes entre els pacients, familiars, professionals, ciutadans... En total, se n'han pogut reunir més de 2.500. Amb totes elles, es va crear al jardí de l'Hospital un gran mosaic a terra, dibuixant amb llum el logotip i el lema de La Marató. En la col·locació hi van participar molts dels treballadors del centre i fins i tot diversos pacients –aquells a qui el seu estat els ho permetia.

Amb aquesta activitat, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic ha aconseguit recollir 1.230 euros nets. Uns diners que aniran destinats íntegrament com a donació per al programa, que enguany està dedicat a la diabetis i l'obesitat, les malalties metabòliques més freqüents a Catalunya.

10.12.15
Programa d'actes per les festes de Nadal

Durant aquestes festes la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic organitzarà diferents activitats per celebrar el Nadal i l'Any Nou amb totes les persones residents i els usuaris dels centres de dia.

Programa d'activitats:

Residència "El Nadal"
- 13 de desembre, a les 11.30 hores Esbart Dansaire de Tona.
- 16 de desembre, a les 15.30 hores cantada de Nadales de l'Escola Andersen.
- 19 de desembre, a les 11.30 hores concert de l'Orfeó Vigatà.
- 22 de desembre, a les 16 hores representació d'Els Pastorets.
- 24 de desembre, a les 17 hores missa de Nadal.
- 26 de desembre, a les 17 hores missa Sagrada Família.
- 28 de desembre, a les 15.30 hores cantada de nadales Un Nadal per a Tots.
- 31 de desembre, a les 17 hores missa de Cap d'Any.
- 2 de gener, a les 17 hores missa del diumenge de després de Nadal.
- 5 de gener, a les 17 hores missa Epifania.
- 6 de gener, matí, visita dels Reis Mags d'Orient.
- 9 de gener, a les 17 hores missa Baptisme del Senyor.

Residència i centre de dia Fundació Gallifa – Sant Hipòlit de Voltregà
- 14 de desembre, a les 16.30 hores ballada de Sevillanes amb els voluntaris de Manlleu.
- 15 de desembre, a les 10 hores cantada de Nadales i manualitats amb els alumnes de l'IES Sant Hipòlit de Voltregà.
- 16 de desembre, a les 10.15 hores cantada de Nadales a càrrec dels alumnes de l'escola Mare de Déu de la Gleva.
- 22 de desembre, a les 16 hores espectacle amb els voluntaris de Torelló. Caga Tió i berenar de Nadal.
- 24 de desembre, sopar del Tió.
- 25 de desembre, dinar de Nadal
- 26 de desembre, dinar de Sant Esteve.
- 27 de desembre, a les 16.30 hores cantada del cor de La Veu.
- 1 de gener, dinar d'Any Nou.
- 5 de gener, tarda, visita dels Reis Mags d'Orient de Masies i de Sant Hipòlit de Voltregà.

Consulta el programa d'activitats d'El Nadal

Consulta el programa d'activitats de la Fundació Gallifa

20.11.15
L'Obra Social “la Caixa” signa un conveni amb la FHSC per millorar la qualitat de vida dels residents de "El Nadal"

Ahir va tenir lloc la signatura del Conveni entre l'Obra Social “la Caixa” i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, per un import de 10.000 euros, amb l'objectiu de promoure el Projecte d'Atenció Integral Centrada en la Persona, una iniciativa per avançar en la millora de l'autonomia i benestar de les persones grans residents a “El Nadal”. L'acord l'han formalitzat la presidenta del Patronat de la Santa Creu i alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana. Erra ha posat de relleu que amb aquest acord es pretén donar una resposta més en la qualitat de l'atenció a les persones, una política social prioritària en aquesta legislatura. En aquest sentit l'alcaldessa i presidenta de la Fundació ha remarcat que es tracta d'una iniciativa que es porta a terme des de fa uns anys al Centre de Dia de Sant Jordi i està donant molt bons resultats per part dels usuaris. Per la seva banda, Masana ha exposat que el suport a les persones és una de les línies prioritàries de l'Obra Social “la Caixa”.

El projecte té per objectiu crear un entorn més proper i significatiu per a les persones residents a “El Nadal” que millori tant el seu benestar com el de les seves famílies i cuidadors. Es tracta de dissenyar una atenció centrada específicament en cada persona, amb la incorporació progressiva de noves propostes i activitats que donin resposta a les seves necessitats, expectatives i desitjos personals, i alhora fer que participin més en la presa de les decisions que els afecten. Per fer-ho realitat, també es duran a terme canvis en l'entorn físic per aconseguir un ambient més casolà i confortable, i a nivell organitzatiu dels equips que en tenen cura.

El projecte d'atenció centrada en la persona va començar a “El Nadal” ara fa un any. Els professionals que tenen cura dels residents ja s'han format per oferir el nou model d'atenció i, en aquests moments i gràcies al suport d'aquest acord econòmic, s'inicia la seva implementació de forma progressiva a tota la Residència. El projecte està tenint un alt nivell de satisfacció entre tots els agents implicats.

Amb aquest projecte, Vic esdevé un dels pocs municipis de Catalunya on es desenvolupa aquest nou enfocament de l'atenció centrada en la persona, basat en promoure la seva autonomia i en apoderar-los en la presa de les decisions.

12.11.15
La FHSC i Càritas col·laboraran per a la realització de pràctiques en el curs d'atenció sociosanitària

La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic i Càritas Arxiprestal de Vic signen un conveni de col·laboració per la realització de pràctiques del curs d'atenció sociosanitària a persones en el domicili organitzat per Càritas.

El director gerent de la FHSC, el Dr. Jordi Roca, i el director de Càritas Arxiprestal de Vic, el Sr. Santi Saborit, han rubricat l'acord. En l'acte de signatura han posat de relleu que "la formació que imparteix Càritas, i a la que des de la FHSC donem suport, ha de ser un punt de partida perquè els alumnes es motivin per realitzar la formació". Al seu torn, el Sr. Saborit, ha destacat que "des de Càritas volem oferir oportunitats per tal que tothom pugui millorar la seva situació laboral i personal".

Les dues institucions valoren positivament aquesta col·laboració que ha de permetre sumar esforços per ajudar a equilibrar socialment la nostra ciutat.

9.11.15
Encesa solidària d'espelmes a l'Hospital Universitari de la Santa Creu

Sota el lema "Donem llum", l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic organitza, el proper 10 de desembre a partir de les cinc de la tarda, una encesa d'espelmes al jardí del centre per recaptar fons per a l'edició d'enguany de La Marató de TV3.

Les espelmes es poden adquirir a la recepció de l'Hospital al preu d'1 euro la unitat. Tot el que es reculli anirà destinat íntegrament com a donació per al programa, que enguany està dedicat a la diabetis i l'obesitat, les malalties metabòliques més freqüents a Catalunya.

30.10.15
Jornada sobre atenció a la gent gran dependent

En el marc del programa Osona Debats, el proper dijous 5 de novembre, de 16 a 21 h, tindrà lloc a l'Auditori de Vic de la Fundació Antiga Caixa Manlleu la jornada 'Atenció a la gent gran dependent a Osona: on estem i cap a on avancem'.

Durant la jornada, s'analitzarà la situació de les persones grans dependents a Osona i el seu accés als recursos assistencials, i s'avaluarà el desplegament de la 'Llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència' (coneguda popularment com a LAPAD o Llei de dependència), coincidint amb què enguany se n'ha completat el desplegament. A més, hi haurà un col·loqui entre Albert Serra, director de la Càtedra de Serveis Socials de la UVic, i Joan Escarrabill, expert en l'atenció a pacients crònics, sobre com podem avançar en l'atenció a les persones grans en aquests moments especialment difícils.

La jornada està organitzada per la Fundació Antiga Caixa Manlleu en col·laboració amb la Fundació Assistencial d'Osona (FADO), i compta amb la participació del Consell Comarcal d'Osona i dels ajuntaments de Vic i Manlleu.

Consulta el programa de la jornada

4.9.15
El conseller de Salut visita la nova planta de Cures Pal·liatives

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, ha visitat aquesta tarda la nova planta 1 de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic. Unes instal·lacions que han estat completament remodelades i que acullen la Unitat de Cures Pal·liatives. En la visita, el conseller ha estat acompanyat per l'alcaldessa de Vic i presidenta del Patronat de la Fundació Hospital de la Santa Creu, Anna Erra, representants de diferents entitats del territori i per l'equip assistencial del centre.

La nova planta va entrar en funcionament el passat 27 de juliol i s'ha construït com un espai ‘ecoeficient', amb un sistema de climatització a través de sostres radials que garanteix una temperatura adequada i homogènia en totes les zones i habitacions i una il·luminació led d'altes prestacions i baix consum. I és que, després de 20 anys en funcionament, les anteriors instal·lacions requerien diverses actuacions per posar-les al dia respecte les noves normatives d'edificació, millorar-ne la qualitat ambiental i adequar-ne l'equipament.

Un Hospital acollidor
Un aspecte clau en el disseny ha estat el de convertir una planta d'hospital en uns espais que, a més de moderns i funcionals, fossin acollidors, càlids i propers, de manera que tant els pacients ingressats com les seves famílies disposin del millor entorn possible durant la seva estada a l'Hospital.

A la planta 1 de l'Hospital s'hi atenen cada any unes 600 persones. La majoria –uns 400 ingressos– corresponen a la Unitat de Cures Pal·liatives, que compta amb 20 llits. Un nombre significatiu de pacients que, gràcies a aquesta actuació, gaudiran d'uns equipaments nous i més acollidors i confortables.

Les noves instal·lacions ocupen una superfície d'uns 850 m2, amb 24 habitacions –15 individuals i 9 dobles–, i han suposat una inversió d'aproximadament 600.000 euros, finançats per la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic i amb l'ajuda d'institucions locals com Osona contra el Càncer.

Podeu veure el reportatge de la visita elaborat pels informatius d'El9TV en el següent enllaç: Reportatge nova planta de Cures Pal·liatives

16.7.15
Una tarda de gospel solidari a El Nadal

Aquest passat diumenge 12 de juliol, el centre de serveis per a la gent gran El Nadal va acollir un extraordinari concert a càrrec del popular (i mediàtic) grup Tastet de Gospel. Extraordinari per la quantitat d'assistents –més de 150 persones que van omplir la sala d'actes del centre–, però, sobretot, per la seva causa: homenatjar l'Aline, una nena ruandesa que es recupera a l'Hospital Sant Joan de Déu d'una molt llarga i complicada intervenció quirúrgica que l'ha d'ajudar a recuperar la mobilitat.

El Nadal i el seu equip de professionals s'han implicat en aquesta causa solidària, impulsada per l'ONG Tic Ruanda - Tic Catalunya, organitzant el concert i recollint un bon nombre de donatius per ajudar a finançar les cures de salut de la nena.

Per això, des d'El Nadal, volem donar les gràcies públicament a Tastet de Gospel i, en especial, al director i ànima del grup, Guillem Prat, per col·laborar de manera entusiasta en aquesta causa que hem fet nostra.

7.7.15
Publicada la memòria d'activitat 2014 de la FHSC de Vic

La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC) ha tancat el balanç de l'exercici 2014, assolint una millora general dels seus resultats tant en la prestació de serveis assistencials com en la gestió de l'entitat. Destaca especialment l'increment de l'activitat de l'Hospital Universitari (HUSC), que amb 1.457 altes ha augmentat un 5% el volum respecte de 2013. Pel que fa a l'àmbit econòmic, la dada més rellevant del 2014 és el nivell d'inversions, que van superar els 330 mil euros. L'obtenció de la condició d'Hospital Universitari, l'aprovació de les 6 línies estratègiques que regiran el bienni 2015-2016 i la progressiva implantació del model d'atenció centrat en la persona són tres de les altres fites més destacades de l'exercici acabat.

El 2014 es van superar els objectius d'activitat proposats en l'àmbit dels serveis sanitaris, sobretot en les altes d'internament i d'hospital de dia i, en la majoria de casos, s'ha anat més enllà dels contractes amb el CatSalut. Destaca la consolidació de la nova activitat d'internament de subaguts, que cal situar en el context del desplegament de programes territorials d'atenció a pacients crònics complexos i com alternativa a l'hospitalització d'aguts, i que consolida el canvi de fluxos en l'accés de pacients a l'hospital. Més del 35% ja hi accedeixen directament des de la comunitat o des d'urgències. En l'àmbit de l'atenció a la dependència els resultats d'activitat també assoleixen els objectius fixats.

Aquestes i altres dades han quedat recollides a la Memòria d'Activitats 2014 de la FHSC. La Memòria es fa ressò de la superació dels objectius fixats en la prestació de serveis en un context de crisi econòmica, i la implantació aconseguida al territori tant per la gestió de centres assistencials com per l'alta valoració que n'han fet els usuaris d'Osona.

Podeu visualitzar la Memòria en el següent enllaç:
Memòria d'Activitat FHSC 2014

26.5.15
Comiat de dues metgesses residents

El passat dimecres 20 de maig, es va celebrar a la biblioteca de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic l'acte de comiat de dues metgesses residents MIR. Aquestes dues metgesses, de la promoció 2011-2015, han acabat la formació en l'especialitat de geriatria. Durant l'acte es va lliurar a la Dra. Anna Torné i a la Dra. Mariona Espaulella un record de la institució i a continuació es va fer un aperitiu.

30.4.15
El Nadal participa a la Fira de la Gent Gran de Vic

Els dies 25 i 26 d'abril el recinte firal el Sucre va acollir la primera edició de la Fira de la Gent Gran: Vic Gran. La trobada, dirigida a la gent gran de la comarca, va reunir més de 5.000 persones. A part de les activitats i tallers, hi va haver un espai per a expositors entre els quals s'hi trobava El Nadal. Serveis per a la gent gran.
L'estand d'El Nadal va tenir una gran acollida i molta gent s'hi va acostar per demanar informació sobre els serveis d'atenció a la dependència que oferim.

14.4.15
Sant Hipòlit creix per millorar l'atenció als usuaris

La Residència Fundació Gallifa, gestionada des del 2009 per la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ha més que duplicat la seva capacitat després de l'ampliació i remodelació del recinte. El passat 20 de març, amb la presència de la Consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté i l'alcalde de Sant Hipòlit de Voltregà, Xavier Vilamala, van entrar en servei les noves instal·lacions, que incrementen de 22 a 42 les places, 11 de les quals són concertades amb el propi Departament, i les 31 restants són de caràcter privat. Alhora, el Centre de Dia passa de tenir una capacitat per a 11 usuaris a una de 40. El centre també disposa d'un menjador social per a la població del municipi. Les obres han comptat amb el finançament del Departament de Benestar Social i Família, que hi ha aportat un milió d'euros.
La Residència és un equipament municipal, que va entrar en funcionament l'any 1987 amb 11 places, gràcies a què la Fundació Gallifa va cedir els terrenys per a construir-la, sent la primera residència municipal de la comarca d'Osona. Tres anys més tard, es va fer una obra d'ampliació amb l'edificació d'una segona planta amb capacitat per a 11 usuaris més.
El complex residencial està format per una planta baixa on s'ubica el Centre de Dia, amb els menjadors comunitaris, les sales polivalents, el gimnàs i els serveis de suport indirecte com la cuina, la bugaderia i els despatxos; i dues plantes iguals composades per 6 habitacions dobles i la resta individuals. Les plantes, per la seva distribució, permetran el disseny de dues unitats de convivència diferenciades, en les quals aplicar un model d'atenció centrat en la persona.
Tot el recinte disposa de gran amplitud en els seus espais, així com d'un mobiliari modern i ergonòmic, amb grans vidrieres amb llum natural. Gràcies a la seva ubicació disposa d'una vista excepcional, amb un seguit de terrasses que permeten la realització de gran quantitat d'activitats a l'aire lliure.

27.2.15
Celebració del Carnestoltes a la Residència El Nadal

Un any més, la Residència El Nadal va organitzar la festa de Carnestoltes. Durant el matí del dimarts 24 de febrer els professionals, usuaris i familiars van preparar diferents espectacles d'acord a una temàtica que ambientava i decorava cada planta (al jurat no li va ser fàcil decidir la planta guanyadora !!). A la tarda, es va omplir la sala d'actes per poder gaudir un cop més dels esperats “playbacks” de cançons molt conegudes. Com era d'esperar, la gresca carnavalesca va divertir tothom.

27.1.15
Els usuaris d'El Nadal participen a un Lipdub

Els alumnes de l'assignatura de Teràpia Ocupacional per a l'Autonomia Personal de les Persones Grans de la Universitat de Vic van organitzar un Lipdub amb usuaris de la residència El Nadal. El doble objectiu del projecte era que, d'una banda, els estudiants poguessin conèixer de primera mà el treball de teràpia ocupacional amb el col·lectiu de gent gran, avaluant i planificant una activitat juntament amb els professionals i usuaris de la residència i el centre de dia de la Fundació Hospital de la Santa Creu. De l'altra, es pretenia donar notorietat a la teràpia ocupacional i a la tasca que desenvolupa a la societat.

Podeu descarregar-vos el vídeo de l'activitat en el següent enllaç: Lipdub El Nadal

19.1.15
L'Hospital Universitari de la Santa Creu, referent en cures pal·liatives

Des de fa 20 anys, Catalunya ha estat pionera en l'àmbit de les cures pal·liatives, i Osona, amb l'Hospital Universitari de la Santa Creu al capdavant, n'és un dels referents. L'expertesa en aquest àmbit ha estat ara reconeguda en l'àmbit internacional amb el nomenament de Xavier Gómez-Batiste com a nou màxim responsable de cures pal·liatives de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

El 9 TV s'ha fet ressò d'aquesta notícia i va enregistrar un reportatge a l'Hospital on entrevista Joan Espaulella, director de Geriatria i Cures Pal·liatives de l'Hospital Universitari de la Santa Creu i el Consorci Hospitalari de Vic; Anna Albó, metge de Cures Pal·liatives de l'Hospital i Elisenda Illa, infermera de la Unitat.

Podeu veure el reportatge sencer, emès a La setmana Catalunya Central, en el següent enllaç: Reportatge cures pal·liatives

8.1.15
Visita dels Reis de l'Orient a la Residència El Nadal

El dia 6 de Gener, la Residència El Nadal va rebre un any més la visita dels Reis de l'Orient. La seva arribada va generar una gran expectació entre petits i grans que els esperaven impacients. Melcior, Gaspar i Baltasar van repartir regals a tots els residents i aquests els van obsequiar amb una carta agraint la seva visita i plena de desitjos per a l'any que comencem. Un bon tortell de Reis per a tots els residents va donar per finalitzada la festa.

5.1.15
Representació dels Pastorets a la Residència El Nadal

El passat 23 de desembre, la companyia teatral “Nadàlius”, formada per professionals del centre, voluntaris i familiars de residents, va representar, un any més, els Pastorets. L'espai es va fer petit per acollir tots els residents i familiars que no es van voler perdre aquest fantàstic esdeveniment que va fer passar una bona estona a tothom. Gràcies a tots per fer-ho possible!

23.12.14
L'Hospital Universitari de la Santa Creu i El Nadal de Vic aposten per la dieta mediterrània

L'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i El Nadal - Serveis per a la gent gran se sumen a la certificació AMED (Alimentació Mediterrània) per promoure la dieta mediterrània tant entre els seus treballadors com entre els comensals externs.
Aquestes acreditacions són fruit de les col·laboracions que s'han establert, aquest 2014, entre l'Agència de Salut Pública de Catalunya, la direcció de la Fundació Hospital de la Santa Creu, i l'empresa SERHS, que és qui gestiona el servei de menjador.
Ahir es va fer l'acte oficial d'entrega de les acreditacions AMED per part de la directora del Servei Regional de la Catalunya Central de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Imma Cervós, i el gerent de la Regió Sanitària, Oriol Morera, a la direcció de l'Hospital Universitari de la Santa Creu i d'El Nadal, i a representants de l'empresa SERHS.

17.12.14
Programa d'actes per les festes de Nadal

Durant aquestes festes la Fundació Hospital de la santa Creu de Vic organitzarà diferents activitats per celebrar el Nadal i l'Any Nou amb totes les persones residents i els usuaris dels centres de dia.

Programa d'activitats:

Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic
- 19 de desembre, a les 16 hores al menjador de la segona planta. Concert Coral Escola de Música de Vic.
- 23 de desembre, a les 11 hores recorregut per l'Hospital dels alumnes de batxillerat de l'Institut la Plana de Vic, felicitant les festes de Nadal a tothom.
- 23 de desembre, a les 17 hores al menjador de la segona planta, concert de Pep Sala.
- 24 de desembre, a les 17 hores Missa de Nadal al menjador de la segona planta.
- 6 de gener, matí, al menjador de la segona planta, visita dels Reis Mags d'Orient.

Residència "El Nadal"
- 17 de desembre, a les 16 hores a la Sala Polivalent. Concert de Nadal dels nens i nenes de l'Escola Andersen de Vic.
- 23 de desembre, a les 11.30 hores a la recepció de la residència. Cançons de Nadal a càrrec de l'Escola Sant Miquel.
- 23 de desembre, a les 16.30 hores a la Sala Polivalent. Els Pastorets.
- 24 de desembre, a les 17 hores a l'Oratori. Missa de Nadal.
- 29 de desembre, a les 10.30 hores. Petit concert de Nadal en recorregut a càrrec del Taller de percussió d'en Gregori.
- 6 de gener, matí, a la Sala Polivalent. Reis Mags d'Orient.

20.11.14
L'Esbart dansaire Castell de Tona visita la Residència El Nadal

El passat diumenge 16 de novembre, les persones residents a El Nadal van poder tornar a gaudir amb l'actuació de l'Esbart dansaire Castell de Tona.
Els grups infantil i juvenil van ballar un repertori de danses tradicionals catalanes representatives de diferents indrets del país. Els balls van ser molt bonics tant per la riquesa musical, com per les coreografies i pels alegres vestits que duien els dansaires.
Les actuacions van fer de la tarda de diumenge una jornada festiva que vam compartir amb els nostres residents i les seves famílies.

19.11.14
Publicada la memòria d'activitat 2013 de la FHSC de Vic

La memòria d'activitat de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic corresponent a l'any 2013 ja és disponible a la pàgina web de l'entitat, a l'apartat d'Informació Corporativa i accessible des de la pàgina d'inici. Aquest document fa un repàs a les xifres d'activitat, projecció i consums del 2013, analitza el compliment dels objectius, i detalla la cartera de serveis, l'equipament i l'estructura de professionals amb què compta la Fundació.

Podeu visualitzar la memòria en el següent enllaç:
Memòria d'Activitat FHSC 2013

4.11.14
El consultor de l'Aliança Mundial de Cures Pal·liatives, Stephen Connor, visita la FHSC

La darrera setmana l'expert en Cures Pal·liatives, Stephen Connor, va visitar l'Hospital de la Santa Creu de Vic. Durant la seva estança a Osona també es va trobar amb responsables de l'Ajuntament de Vic i de la Universitat de Vic.
Connor també es va reunir amb els membres de la Càtedra de Cures Pal·liatives per intercanviar experiències. És consultor a l'Aliança Mundial de Cures Pal·liatives (Worldwide Hospice Palliative Care Alliance, nom original en anglès). Aquesta aliança té per objectiu que tots els hospitals i comunitats comptin amb serveis de cures pal·liatives de qualitat.

3.11.14
La Dra. Molist, del Servei de geriatria, guanya la beca Consultori Bayés

La Dra. Núria Molist, metge del servei de geriatria conjunt de la Fundació Hospital de la Santa Creu i el Consorci Hospitalari de Vic, ha estat la guanyadora de la 14a edició de la beca Consultori Bayés, atorgada per la FORES (Fundació d'Osona per a la Recerca i l'Educació Sanitàries).

Aquesta beca, amb una dotació de 4.500 euros a repartir en tres fases, és un ajut per a l'obtenció del títol de doctor a la Universitat de Vic. En la darrera edició de la beca Consultori Bayés, el jurat ja havia reconegut el projecte de la Dra. Molist, que enguany rebrà l'ajut.

27.10.14
Un equip de professionals de la FHSC guanya el Premi Sanitat Osona

El treball Innovació en ferides cròniques: Desbridament per hidrocirurgia, signat per J. Espaulella, M. Ferrer, F. Clapera, H. Sureda, J. Altimiras, V. Gonzalez i M. Otero, ha resultat guanyador de la XXXIIa edició del Premi Sanitat Osona atorgat per la delegació d'Osona del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

Aquesta innovadora tècnica desenvolupada a l'Hospital de la Santa Creu de Vic aconsegueix escurçar la curació de les ferides cròniques, bàsicament úlceres i llagues, que afecten sobretot les cames de la gent gran. La combinació d'aquesta tècnica amb d'altres també innovadores que s'apliquen a l'Hospital, ha permès assolir uns resultats de curació superiors al 60%.

20.10.14
Comença l'aplicació del projecte AICP a la segona planta d'El Nadal

Als darrers anys assistim a una transformació rellevant en l'assistència a persones grans en entorns residencials, a partir del Model d'Atenció Integral centrat en la Persona (AICP), amb evidència dels seus beneficis. En aquest sentit, a El Nadal, després d'una fase de formació comença ara la implantació del projecte AICP a la segona planta de la residència. Aquest projecte contempla propostes per a millorar la qualitat de vida de les persones, promocionar l'autonomia i benestar dels residents a partir de potenciar la seva participació efectiva, els seus valors i preferències.
A nivell de la vida quotidiana de les persones, que esdevé l'element central de l'organització de la planta, s'incorporen activitats de la vida quotidiana amb valor per a elles com ara parar i desparar la taula, cuinar... d'acord amb les seves preferències. I a nivell ambiental, per aconseguir un ambient més casolà i confortable, cada planta disposarà de dos espais de cuina menjador i es faran canvis en l'equipament i decoració amb la participació de tothom.

22.7.14
El president Mas inaugura l'Hospital Universitari de Vic

El president de la Generalitat va encapçalar el doble acte que va tenir lloc a l'Hospital Universitari de Vic i que va servir per concedir oficialment el rang d'Hospital Universitari a la Fundació Hospital de la Santa Creu i al Consorci Hospitalari de Vic, en conveni amb la UVic-UCC.
En l'acte, celebrat el 21 de juliol, també va participar el conseller de Salut, Boi Ruiz, així com una àmplia delegació de representants del Govern, de les entitats implicades i de les institucions del territori.
La Generalitat Va aprovar atorgar oficialment a la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic i al Consorci Hospitalari de Vic el rang d'hospitals universitaris, mitjançant un conveni amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. El conveni permet la utilització conjunta de les estructures dels centres hospitalaris i de la universitat per a la docència, la recerca i la innovació, per potenciar aquests vessants a través d'una major integració entre el món acadèmic i l'assistencial.

28.6.14
Espectacular Festa Major a El Nadal

El dissabte 28 de Juny, la Residència El Nadal -amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vic- va organitzar un acte festiu amb motiu de la celebració de la Festa Major. Els residents i personal van poder gaudir de la presència dels Sagals d'Osona, dels Grallers, dels Gegants de Vic, dels Gegants pubills, del Bou, la Mulassa i com no dels entranyables caps de Llúpia, el Nen, la Vella i el Merma, aconseguint entre tots, un autèntic ambient de Festa Major.
Moltes persones es van apropar a la Residència El Nadal per conviure junt amb els residents, les seves famílies i els usuaris dels habitatges aquesta fantàstica matinal. Una festa que es va concloure amb una Xocolatada popular i amb un gran èxit d'assistència !!

26.6.14
La FHSC s'adhereix al Pacte Territorial d'Osona per garantir la continuïtat assistencial als pacients

El darrer 27 de maig una desena d'entitats sanitàries i assistencials de la comarca, entre elles la FHSC, van signar el Pacte Territorial d'Osona. Els acords que comprèn garantiran que tota la població disposi d'una atenció sanitària més integrada amb garantia de continuïtat assistencial. El contingut d'aquest Pacte dóna prioritat als projectes estratègics del Pla de salut 2011-2015, relatius a la transformació del model assistencial per tal de millorar la qualitat, l'accessibilitat i la seguretat en les intervencions sanitàries.
Pel que fa a la Fundació, el Pacte presenta una especial incidència en dos dels nou acords que el conformen: el relatiu als Pacients Crònics Complexos (PCC) i el relatiu al projecte subaguts. En el cas dels PCC, entre les tasques a desenvolupar hi figuren desplegar la Ruta Assistencial i els plans d'intervenció individualitzats i compartits (PIIC). En el cas del projecte subaguts, durant el 2014 caldrà redefinir les modalitats alternatives d'hospitalització dels PCC/MACA, disposar d'un model de gestió de casos i d'un pla de recursos del territori, i haver-ne fet la implantació.

28.5.14
Èxit de participació a la V Fira Activa't

La residència i centre de dia EL NADAL va organitzar, el passat diumenge 25 de Maig, la cinquena edició de la Fira Activa't. Enguany, el lema ha estat "Volta pel Món i activa't". Com és habitual, l'esdeveniment va resultar un èxit de participació. La fira ACTIVA'T és una iniciativa que promouen EL NADAL i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, mitjançant la qual es pretén facilitar i reforçar el contacte intergeneracional i familiar, i alhora fer partícips a familiars, amics, coneguts i professionals de la dinàmica del centre.

2.5.14
Xerrades per a la prevenció de caigudes de la gent gran

Amb motiu dels actes de celebració del Dia Mundial de l'Activitat Física 2014 el Dr. Ferran Roca, metge del Servei de geriatria d'Osona i expert de la unitat de caigudes, ha fet un cicle de xerrades de divulgació sobre la importància de la prevenció de les caigudes en les persones grans.

Les caigudes representen un dels problemes més importants de la patologia geriàtrica. A la comunitat, un terç de les persones de més de 65 anys cauen almenys una vegada a l'any i, d'aquestes persones que han caigut, la meitat ho han fet més d'una vegada.

Les caigudes comporten conseqüències per a les persones grans, com són les fractures i traumatismes cranials, que poden portar a la mort de la persona, i són una causa freqüent d'hospitalització. Fins i tot, en els casos que no tenen conseqüències físiques, es poden produir conseqüències psicològiques, amb l'aparició de por a caure, que condiciona a una disminució de l'activitat i progressivament pot conduir a la dependència.

Les persones que van assistir-hi, que van omplir la biblioteca de l'Hospital de la Santa Creu, van poder conèixer els factors de risc que provoquen les caigudes i van rebre consells per tal de poder evitar-los i dur a terme una prevenció eficaç d'aquelles. El Dr. Ferran Roca també va fer una sèrie de recomanacions d'actuació en cas de caigudes i de com procedir per a la seva avaluació.

La Unitat de caigudes de l'Hospital de la Santa Creu de Vic duu a terme l'anàlisi, reeducació i seguiment dels trastorns de l'equilibri i la marxa i disposa de la tecnologia adient basada en el posturògraf i la cinta de marxa. Aquests dos instruments permeten l'anàlisi dels factors que intervenen en l'equilibri i la marxa mitjançant programes informàtics. Poden ser utilitzats com a diagnòstic, però també serveixen per valorar resultats d'intervencions terapèutiques com els programes de rehabilitació.

30.4.14
La Sala Gòtica de l'HSC acull la presentació de l'estudi dels materials ceràmics trobats a la Casa de Convalescència

El projecte de remodelació de la primera fase de la Casa Convalescència, realitzat amb l'objectiu d'acollir el Parc del Coneixement i la Innovació, ha permès recuperar un dels conjunts ceràmics més complets i ben conservats de la primera meitat del segle XVIII a Catalunya. Amb el suport dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central s'ha pogut endegar un projecte d'estudi i recerca per part d'un equip interdisciplinari en el qual intervenen els investigadors de la UAB i la UVic.
La Casa Convalescència és un edifici construït a finals del segle XVIII que està adossat a l'església de l'Hospital de la Santa Creu i té un total de 2.500 m2 dels quals s'han restaurat 1.738 m2. Les obres de restauració de l'edifici van començar el febrer del 2012 i van permetre localitzar un conjunt format per més de 200 vasos sencers procedents del rebliment de les voltes del primer pis i golfes de l'edifici.

16.4.14
Natació en el Dia Mundial de l'Activitat Física

En motiu del Dia Mundial de l'Activitat Física, commemorat el passat 9 d'abril, persones residents a “El Nadal” es van tirar a la piscina per practicar exercici físic a l'aigua amb els cuidadors. L'activitat va tenir lloc a la piscina climatitzada del Club Tennis Vic, que va cedir a la FHSC les seves instal·lacions de forma gratuïta. La sortida va tenir molt d'èxit i els residents van gaudir molt.

15.4.14
La FHSC ret comptes de 2013 i anuncia els objectius per a 2014

El passat dimarts 8 d'abril es va celebrar una sessió per informar als treballadors dels resultats del 2013 i anunciar els objectius marcats per a 2014. La sessió va tenir lloc a la biblioteca de l'Hospital de la Santa Creu, que es va omplir amb la presència de professionals de tots els centres de la institució. El director gerent de la FHSC, Dr. Jordi Roca, va ser l'encarregat de presentar les dades als assistents.

10.3.14
Celebració del Carnestoltes a EL NADAL

El passat dimarts 4 de març es va celebrar la quarta edició del Carnestoltes a la Residència El Nadal. A la festa hi van participar les persones grans de la residència i el centre de dia, els seus familiars, els voluntaris i els professionals.
Després d'un treball previ de preparació de disfresses, decoracions i actuacions en el qual tothom hi va estar implicat, el dia del carnestoltes va haver molta activitat. Al matí es va fer un concurs on es va valorar la millor disfressa i decoració. El jurat, format per voluntaris, passava per les diferents unitats i valorava aspectes com l'originalitat, el nivell de participació...
A la tarda es va organitzar un espectacle en què els professionals i les persones grans que ho havien preparat feien actuacions en playback.
Cal destacar la gran participació, tant en les activitats del matí, com en les de la tarda, va ser un dia de gresca i disbauxa, tal i com correspon en aquesta data.

7.3.14
Els alumnes de l'aula d'extensió universitària gent gran d'Osona visiten l'HSC

Uns quaranta alumnes de l'aula d'extensió universitària gent gran d'Osona van visitar ahir les antigues dependències de l'Hospital de la Santa Creu de Vic. Durant la visita, van poder recórrer els edificis històrics de l'Hospital i l'antiga casa de la Convalescència, i se'ls hi va explicar la història dels mateixos. Moltes de les persones que van visitar l'HSC, havien conegut usos hospitalaris dels edificis històrics, ara reconvertits a espais administratius.

25.2.14
El GRUPCELLO.CAT fa un concert a El Nadal

El GRUPCELLO.CAT va interpretar el diumenge 23 de febrer un repertori molt variat a El Nadal en el context del VicCelloFestival. El grup està format per joves violoncel·listes d'entre 13 i 17 anys i va néixer el 2012. Des de llavors, han actuat al Vendrell, a Barcelona, a Sant Cugat, a Manlleu i al Gurb.

A El Nadal, el GRUPCELLO.CAT va interpretar un repertori molt variat: una Sarabanda del compositor J.S. Bach; el cànon de Pachelbel; el Barbero de Sevilla de G.Rossini; l'Adagio de J.S. Bach; la Sardana Sant Martí del Canigó, escrita per Pau Casals durant l'exili i harmonitzada pel seu germà Enric; la Suite Catalana del compositor Juli Sandaran, inspirada en la música popular catalana i alhora amb influències jazzístiques, i va finalitzar amb tres peces amb ritme de samba. La direcció va ser a càrrec de la violoncel·lista i musicòloga Anna Mora.

12.2.14
Entrevisten el Dr. Espaulella, cap del servei de cures pal·liatives, a RNE

El passat dilluns 10 de febrer, el Dr. Joan Espaulella, cap del servei de cures pal·liatives de l'Hospital de la Santa Creu, va participar al programa 'España vuelta y vuelta' de Ràdio Nacional d'Espanya. El programa d'aquest dilluns va versar sobre les cures pal·liatives, i a part del Dr. Espaulella hi van participar Lourdes Rexach, coordinadora de la Unitat de cures pal·liatives de l'Hospital Ramón y Cajal, i Javier Barbero, psicòleg clínic de l'Hospital Universitari de La Paz.

Podeu escoltar el programa sencer de RNE al següent enllaç:
España vuelta y vuelta - 10 de febrer de 2014

4.2.14
Publicada la memòria d'activitat de la FHSC de Vic

La memòria d'activitat de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic corresponent al 2012 ja és disponible a la pàgina web de l'entitat, a l'apartat d'Informació Corporativa. Aquest document fa un repàs a les xifres d'activitat del 2012, a més de detallar la cartera de serveis, l'equipament i l'estructura de professionals amb què compta la Fundació.

Podeu visualitzar la memòria en el següent enllaç:
Memòria d'Activitat FHSC 2012

7.1.14
Els Reis Mags d'Orient visiten la residència El Nadal

El darrer 6 de gener Ses Majestats, com ja és tradició, van visitar les persones residents d'El Nadal i els seus familiars. Tant els professionals d'El Nadal com els residents van acollir aquesta visita amb il·lusió. Així, es va posar punt i final a les activitats que ha acollit el centre durant les festes nadalenques.

12.12.13
Programa d'actes per les festes de Nadal

Durant aquestes festes la Fundació Hospital de la santa Creu de Vic organitzarà diferents activitats per celebrar el Nadal i l'Any Nou amb totes les persones residents i els usuaris dels centres de dia. Les diferents activitats, entre les quals hi ha concerts, la representació d'Els Pastorets o la cavalcada de Reis, es duran a terme tant als centres externs gestionats per la Fundació (Residència Fundació Gallifa Sant Hipòlit de Voltregà, Folgueroles, Caputxins i Sant Jordi) com a la Residència El Nadal i a l'Hospital de la Santa Creu.

Podeu consultar el programa complet dels actes en els següents enllaços:
Actes a l'Hospital de la Santa Creu
Actes a la Residència El Nadal
Actes als centres de Sant Hipòlit de Voltregà, Folgueroles, Caputxins i Sant Jordi

9.12.13
L'Hospital de la Santa Creu va ser un dels escenaris de L'Assalt de l'Altarriba

En el Mercat Medieval de Vic d'enguany es va dur a terme una representació teatral, L'assalt de l'Altarriba. La novetat d'aquesta obra és que es va representar en set espais de la ciutat que normalment estan tancats al públic. Entre els escenaris on es va fer l'obra hi ha l'Hospital de la Santa Creu i el Claustre de la Casa de la Convalescència. Aquesta proposta va tenir molt bona acceptació, arribant a l'aforament complet en totes les actuacions i escenaris.

28.11.13
Simulacre a l'Hospital de la Santa Creu

El passat 28 de novembre es va organitzar a l'Hospital de la Santa Creu de Vic un simulacre d'agressió amb arma blanca, amb l'objectiu d'avaluar el funcionament dels mecanismes de detecció i de reacció davant de situacions d'emergència que hi ha implantats al centre. Per poder observar i valorar les reaccions del personal en un ambient el més real possible, només es va informar que es tractava d'un simulacre cinc minuts després de declarar l'emergència –únicament en tenien coneixement els figurants que actuaven com a agressors i ferits, respectivament, i els responsables del Servei de Prevenció i Medi Ambient i dels serveis d'emergències implicats–.

El simulacre va començar a les 11:00h del matí, quan una parella de mitjana edat va entrar al despatx de treball social de l'Hospital. Després de simular una acalorada discussió a porta tancada, l'home de la parella va agredir i clavar un ganivet a una de les treballadores socials. Alertats pels crits que se sentien a les immediacions, el personal pròxim al lloc dels fets va avisar de l'emergència i es va requerir als serveis d'emergència.

Per evitar afectar els serveis assistencials, el simulacre es va localitzar a la planta baixa de l'edifici annex a l'Hospital, una zona ocupada majoritàriament per oficines i espais de treball del personal, i que no acull pacients hospitalitzats. Durant el simulacre, es van activar els circuits de comunicació i actuació en emergències tant interns (del propi hospital) com externs, amb la intervenció in situ de diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

El simulacre va ser ideat i organitzat conjuntament pel Servei de Prevenció i Medi Ambient de la FHSC, Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, SEM i Protecció. Un cop realitzat, tècnics dels diferents serveis en valoraran els resultats perquè serveixi per millorar el procediment d'actuació en situacions d'emergència a l'Hospital.

16.11.13
El Bisbe Romà Casanova visita la residència El Nadal

El passat 16 de novembre el Bisbe de Vic, Monsenyor Romà Casanova i Casanova, es va desplaçar a la residència El Nadal per fer la tradicional visita pastoral de salut. Durant aquesta visita, el Bisbe es va trobar amb els malalts i les seves famílies. A més, a les 17 hores va tenir lloc una missa concelebrada.

14.11.13
Vic acollirà el congrés d'innovació en envelliment actiu INNO4AGEING2013

De la mà de la Fundació d'Osona per a la Recerca i l'Educació Sanitàries (FORES) i del Parc de Salut, la ciutat de Vic acollirà, els propers 12 i 13 de desembre, la segona edició de l'INNO4AGEING, un congrés amb visió internacional dedicat a la innovació en l'àmbit de l'envelliment actiu.
El congrés, que es realitzarà íntegrament en llengua anglesa, té com a principal objectiu afavorir les sinèrgies entre actors catalans i europeus compromesos amb l'envelliment actiu i, alhora, maximitzar les oportunitats d'innovar en aquest camp i oferir solucions al mercat amb R+D+i de valor afegit. En aquesta línia, l'Inno4ageing compta amb el recolzament d'agents locals, regionals, nacionals i internacionals de referència en els àmbits de la salut i la innovació.
L'inno4ageing està impulsat per la Xarxa d'Innovació en Salut de Catalunya (XISCAT) i es planteja com un punt de trobada per al networking, a través del qual fer contactes per iniciar nous projectes o identificar nous partners. La primera edició es va celebrar l'any passat a Vilanova i la Geltrú i, enguany, comptarà amb la col·laboració i suport d'institucions de rellevància a Osona, en especial de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, del Consorci Hospitalari de Vic i de la Universitat de Vic, seu del congrés.

8.11.13
Nova doctora entre els professionals de la FHSC

El passat divendres 8 de novembre, al migdia i a la UVic, va defensar amb èxit la seva tesi doctoral, la nova doctora Isabel Carrera Blancafort, professional de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.
La seva tesi Implementació i avaluació del programa "Vellesa, Activitat Física i Dependència" (VAFiD), dirigida per la Dra. Maria Teresa Anguera i el Dr. Pere Pujolàs, ha merescut la màxima qualificació d'un tribunal format pel Dr. Domingo Blázquez, Dra. Àngels Soler i Dra. Núria Simó.
Felicitats a la nova doctora i felicitats a tots nosaltres per poder seguir comptant amb la seva valuosa col·laboració.

7.11.13
Projecte escolar sobre els edificis històrics de Vic, entre ells els de l'HSC

L'escola La Sínia de Vic està realitzant un projecte educatiu amb l'objectiu de comparar la visió de les persones grans que han viscut dues activitats diferents d'alguns dels edificis històrics de Vic. En aquest context, s'han entrevistat amb algunes persones que van viure l'activitat als antics espais de l'Hospital de la Santa Creu per contrastar-ho amb el seu ús administratiu actual.
En tractar-se d'edificis molt antics que ja no es poden fer servir per a activitat sanitària, s'han adaptat a l'ús administratiu. En el marc d'aquest projecte, alguns alumnes de l'escola van visitar, el passat 7 de novembre, l'HSC acompanyats de les persones grans que han conegut els diferents usos dels edificis.

4.10.13
El Dr. Jordi Amblàs és guardonat amb la beca Consultori Bayés

El Dr. Jordi Amblàs, professional de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ha estat el guanyador de la 13a edició de la beca Consultori Bayés, atorgada per la FORES. El projecte pel que ha estat guardonat és ‘La fragilitat avançada com a base per a la identificació de persones en situació de final de vida i la presa de decisions'. Dues professionals més de la Fundació, la Sra. Marta Ferrer i la Dra. Núria Molist, també han rebut el reconeixement pels seus projectes. La Sra. Ferrer va ser reconeguda amb un accèssit atorgat a proposta del jurat donat el nombre i qualitat dels projectes presentats. La Dra. Molist va quedar en tercera posició.

En total 8 professionals van presentar els seus projectes a la convocatòria de beca. Enguany, s'ha reorientat la beca per promoure la formació doctoral en l'àmbit de les ciències de la salut dels professionals de les comarques d'Osona, La Garrotxa i El Ripollès en el marc d'un programa de doctorat en Salut, Benestar i Qualitat de Vida de la Universitat de Vic.

30.9.13
Els assegurats donen una nota superior al 9 a l'Hospital de la Santa Creu

El Pla d'Enquestes de Satisfacció d'Assegurats del CatSalut ha atorgat a l'Hospital de la Santa Creu una alta valoració de la qualitat del servei per part dels usuaris. A l'estudi elaborat entre maig i agost de 2013 hi van participar un total de 2.970 assegurats catalans, 80 dels quals eren vigatans.
L'enquesta ha donat a l'HSC una nota de 9,14 (sobre 10) en el grau de satisfacció global. En el conjunt de Catalunya, la nota mitjana va ser de 8,24. A la pregunta que mesura la fidelitat, “Si pogués triar, tornaria a venir a aquest hospital?”, un 98,8% dels enquestats a Vic van contestar afirmativament (enfront d'un 91,7% de mitjana a Catalunya). L'enquesta també ha revelat una millora global sobre els resultats obtinguts a l'anterior estudi del 2010, amb augment de la puntuació atorgada per part dels usuaris a 20 de les 22 preguntes amb què s'avaluava el centre.

27.9.13
EL NADAL organitza la Fira "Activa't" per reforçar el contacte intergeneracional entre avis i néts

Sota el lema “Activa't amb el circ. IV Fira per a petits i grans”, la residència i centre de dia EL NADAL va organitzar, el passat diumenge 22 de setembre, una activitat compartida entre les persones grans i els seus néts, familiars o coneguts més joves. Vora un centenar de joves i grans es van aplegar a les instal·lacions del centre per participar conjuntament en les múltiples activitats de la fira, que enguany van estar dedicades al món del circ. La fira ACTIVA'T es va organitzar en diumenge per la tarda per facilitar la participació de nens i familiars.

Amb aquesta iniciativa, que promouen EL NADAL i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, es pretén facilitar i reforçar el contacte intergeneracional i familiar, i alhora fer partícips a familiars, amics, coneguts i professionals de la dinàmica del centre.

5.7.13
L'Hospital de la Santa Creu, el Consorci Hospitalari de Vic i la UVic acorden la creació de l'Hospital Universitari de Vic

La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic i la Universitat de Vic van formalitzar el passat dilluns 1 de juliol, a la sala de la columna de l'Ajuntament de Vic, el conveni per a l'establiment d'un concert per a la creació de l'Hospital Universitari de Vic. L'acte va comptar amb la presència de Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, president de la Fundació Universitària Balmes i president del Patronat de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC); Jordi Montaña, rector de la UVic; Josep Arimany, vicepresident de la FHSC; Jaume Portús, president del Consorci Hospitalari de Vic (CHV); Antoni Anglada, director general del CHV i Jordi Roca, director gerent de la FHSC, a més de representants polítics i institucionals de l'entorn de la Salut i la Recerca a Vic i Osona.

El conveni permetrà la utilització conjunta de les estructures d'ambdós centres hospitalaris i de la UVic per a la docència, la recerca, la transferència de coneixement i la innovació. Les institucions sanitàries que es concerten en aquest conveni són l'Hospital General de Vic, la Clínica de Vic, Osona Salut Mental, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, la Residència Aura, l'Hospital de la Santa Creu de Vic i el centre de serveis per a la gent gran El Nadal.

Pel que fa a la docència els objectius són:
- Promoure la millor i màxima utilització dels recursos sanitaris hospitalaris i comunitaris per a la docència universitària dels ensenyaments en l'àmbit de la salut, el benestar i les ciències socials.
- Col·laborar en l'acreditació dels professionals de salut i afavorir la seva incorporació a l'activitat acadèmica universitària.

En l'àmbit de l'assistència:
- Treballar conjuntament per aconseguir una millora constant en l'atenció a la salut a partir de la formació, la recerca i la innovació.

Pel que fa a la recerca:
- Potenciar la recerca en les ciències de la salut i l'àmbit social, coordinant les activitats de la UVic amb les del CHV-FHSC i els centres adscrits o que es puguin adscriure a la UVic.
- Afavorir el desenvolupament de l'activitat acadèmica dels departaments de la UVic en les àrees de la salut i acció social i potenciar la seva coordinació amb el Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic.
- Col·laborar per aconseguir el reconeixement i el finançament adequat per part de les institucions i administracions competents que permetin garantir el màxim nivell d'excel·lència investigadora i la seva translació a l'activitat assistencial.

Per tal de fer-ne seguiment i vetllar pel desenvolupament del projecte s'ha constituït la comissió de govern de l'Hospital Universitari de Vic, formada per 14 membres (7 per part de la UVic i 7 per part de CHV-FHSC). La presidència serà rotativa entre la UVic i el CHV-FHSC. La seva funció principal és la d'aprovar el pla anual de col·laboració de les diferents institucions per al desenvolupament del projecte d'Hospital Universitari.

D'altra banda, també s'ha creat una comissió de seguiment formada per 8 membres paritaris entre UVic i CHV-FHSC que haurà de fixar els objectius de desenvolupament i de promoció de l'activitat docent i de recerca, definir la proposta anual d'assignació de recursos econòmics i la previsió de despeses per a les seves activitats.

Un dels principals àmbits que es desenvoluparan serà la formació de doctors. La UVic es compromet a reservar una quota de places en els seus programes de doctorat en l'àmbit de les Ciències de la salut i el benestar i les Ciències socials per al personal dels centres conveniats que no tinguin el títol de doctor, així com per als residents. Les tres institucions es coordinaran a través de l'Escola de Doctorat de la UVic per elaborar el programa anual de formació específica de doctorands acollits al CHV-FHSC.

3.5.13
Una delegació d'experts de Suècia visita l'Hospital de la Santa Creu per aprendre del model sanitari català

Una delegació de 24 alts càrrecs i experts en salut de Suècia va visitar el passat 18 d'abril les instal·lacions de l'Hospital de la Santa Creu de Vic, per conèixer com funciona l'atenció a les persones amb malalties cròniques a Catalunya i aprendre de les polítiques, recursos i estructures en què es basa aquest programa a través d'un centre de referència com l'HSC.

La delegació forma part de la Comissió d'Atenció Primària i d'Atenció a les Persones Grans de Suècia i està formada per 16 consellers de salut de consells comarcals i regionals del país escandinau, quatre alcaldes (entre ells els de les ciutats d'Estocolm i Göteborg) i quatre directors i tècnics.

Durant la seva visita, els representants suecs van participar en una sessió d'una hora i mitja en què van intercanviar experiències i coneixements amb els professionals de la Fundació Hospital de la Santa Creu, a partir de dos temes de discussió: l'Atenció sanitària integrada a Osona en resposta al repte de la cronicitat i l'Atenció a persones grans amb malaltia i dependència. La sessió es va completar amb una visita a les diferents instal·lacions, plantes i hospital de dia de l'Hospital de la Santa Creu.

La comesa de la Comissió d'Atenció Primària i d'Atenció a les Persones Grans de Suècia és fer seguiment de l'atenció a les persones grans i discapacitades, amb el focus posat en l'optimització del funcionament i la coordinació de les xarxes locals que proveeixen serveis sanitaris i socials al país. Per això, periòdicament organitza viatges a altres països per contrastar coneixements i experiències respecte les polítiques i els recursos d'atenció a la salut, en general, i d'atenció a les persones grans més malaltes (amb pluripatologies o complexitat clínica) en particular.

11.7.12
25 anys del nou projecte assistencial de l'Hospital de la Santa Creu

L'obertura de l'Hospital General de Vic a finals de 1987 va suposar el començament d'una nova etapa per a l'Hospital de la Santa Creu com a hospital de mitja estada o d'atenció intermèdia amb un projecte adreçat a l'assistència de persones amb malalties cròniques, sovint amb manca d'autonomia personal i dependència, en motiu d'envelliment o altres situacions i oferint assistència especialitzada en l'àmbit de la geriatria, les cures pal·liatives, la psicogeriatria i les demències.
La consolidació del projecte ha estat possible gràcies a la confiança de molts malalts i les seves famílies i també per la feina i la implicació de moltes persones que han format part de l'equip humà de l'Hospital. Per tot això volem celebrar-ho amb una sèrie d'actes dels que us anirem informant.

1.1.70
Les Jornades TIC Salut i Social es consoliden a Vic "com un espai de generació de coneixement imprescindible"

Un total de 450 professionals i una cinquantena de ponents van participar a les Jornades, coorganitzades per la Fundació Hospital de la Santa Creu. L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va oferir la ciutat per donar continuïtat a aquest esdeveniment.

Un acte de cloenda presidit pel conseller de Salut, Antoni Comín, va posar punt i final, divendres, a les sisenes jornades TIC Salut i Social, celebrades per primera vegada a Vic. El conseller va valorar l'organització d'unes jornades que, va dir, “són un espai de generació i compartició de coneixement imprescindible, que fa molt bé al nostre sistema de salut”. Comín es va mostrar convençut que “el canvi tecnològic, i en especial les TIC, seran clau per afrontar el canvi demogràfic en l'àmbit sanitari i per estrènyer els lligams entre els sectors de la salut i del benestar”. També va assegurar que el departament de Salut “té consciència absoluta de la transcendència de les TIC en aquest canvi de paradigma”.

A la cloenda també hi va intervenir l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que va qualificar les jornades "d'èxit tant de convocatòria com de qualitat i de nivell d'innovació dels projectes presentats". "Mantindrem les portes obertes de la ciutat per donar continuïtat a aquest esdeveniment", va assegurar. Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, ha assegurat que "vivim en una societat en què els coneixements especialitzats ens han superat a tots àmpliament, i en què no ens queda més remei que posar-nos en les bones mans de la tecnologia".

Premis a les millors comunicacions
Just abans de la cloenda, va tenir lloc l'entrega de premis a cinc de les 167 comunicacions i projectes que s'havien presentat, en diversos formats, en el transcurs de les jornades. En primer lloc, el premi Jornades RDI va ser pel projecte “Salut + Social, aplicació informàtica”, de la gerència territorial de les Terres de l'Ebre de l'Institut Català de la Salut. En segon lloc, el guardó Mobile World Capital Barcelona se'l va endur el servei de psiquiatria de l'Hospital vall d'Hebron pel projecte. El projecte, “Les TIC com a eina de suport a l'atenció pediàtrica”, de Pediatria dels Pirineus, va rebre el premi Transfronterer i per últim, l'Observatori de Discapacitat Física va atorgar dos guardons: un al neuròleg Eduardo Tolosa, per la seva tasca de recerca en la salut; l'altre al biòleg i filòsof Javier del Arco en reconeixement a la seva tasca d'innovació social i TIC. Per últim, l'organització de les jornades va atorgar la menció Marshal Mcluhan a l'IES Vic, per la tasca feta pels estudiants de secundària i de cicles formatius d'aquest centre que aquest matí han participat al taller “Pròtesis digitals, un futur en què recolzar-nos”.

Èxit de participació
Un total de 450 persones van participar a les jornades TIC Salut i Social, que van tenir lloc a l'edifici El Sucre de Vic i van comptar amb una cinquantena de ponents. Les jornades estan coorganitzades per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Fundació TIC-Salut, el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ICS Catalunya Central, EBA Vic Sud, EBA Centelles i Creacció. També compten amb partners estratègics com l'Ajuntament de Vic, Mobile World Capital Barcelona i l'Euroregió Pirineus Mediterrània entre d'altres.

1.1.70
La FHSC rep el Premi a la Responsabilitat Social de la Cambra de Comerç

La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic és una de les empreses més destacades de l'any, segons la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona, que aquest dijous al vespre li va entregar el Premi a la Responsabilitat Social Empresarial (RSE). El lliurement va tenir lloc en el marc del Dia de la Cambra a Osona, l'acte més emblemàtic de la Delegació que cada any reuneix empresaris de la comarca.

La FHSC és, per definició, una institució amb una alt compromís social. El Consell de la Delegació de la Cambra ha valorat la sensibilitat de la Fundació a l'hora de tenir en compte les expectatives i les necessitats de tots els grups d'interès amb els quals interactua i per oferir un servei que cobreix les necessitats de la població que atén, tant a l'Hospital Universitari de la Santa Creu com als equipaments d'El Nadal, serveis per a la gent gran.

En la categoria de comerç i serveis, es va distingir el restaurant Fonda Sala d'Olost; en l'apartat del sector agroalimentari a l'empresa Confialiments Ter de Les Masies de Voltregà, l'empresa Liquats Vegetals de Viladrau va endur-se el guardó en la categoria industrial i, per últim, l'empresa Pujolasos SL va rebre el premi a la trajectòria empresarial.

El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, i la presidenta de la delegació d'Osona, Montserrat Braut, van obrir l'acte i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va cloure'l. El periodista Antoni Bassas va pronunciar-hi la conferència ‘Servei, marca i identitat avui'.